Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 12. 2015,
21.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Pokljuka Rudno polje svetovni pokal biatlon Marko Dolenc Tomaš Kos Jakov Fak Jakov Fak Teja Gregorin Klemen Bauer Miha Dovžan IBU Anders Besseberg

Nedelja, 20. 12. 2015, 21.03

8 let

Letošnja Pokljuka navdušila organizacijsko, rezultatsko pa malo manj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Letošnji biatlonski svetovni pokal na Pokljuki je bil uspešnica. Za Slovence predvsem v organizacijskem smislu, žal malo manj v tekmovalnem.

Čudovito vreme, okoli 16 tisoč gledalcev v štirih tekmovalnih dneh in zanimivi obračuni na progah so poskrbeli za nov biatlonski spektakel na idiličnem Rudnem polju na Pokljuki. Za popolno oceno je manjkal le kakšen odmevnejši uspeh slovenskih tekmovalk in tekmovalcev, a so lahko po zaslugi Klemna Bauerja tudi slovenski navijači pesti stiskali prav vse dni tekmovanja.

Prva aduta reprezentance tudi na Pokljuki nista našla forme

Prvi adut slovenske vrste Jakov Fak tudi na Pokljuki ni našel prave forme, prva dama slovenskega biatlona Teja Gregorin pa ni tako razpoložena, kot bi si slovenski ljubiteljice in ljubitelji biatlona želeli. Po prvi tretjini sezone se je vodstvo reprezentance odzvalo in postavilo nove rezultatske cilje, po besedah predsednika zbora za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije pa je stanje daleč od kritičnega.

Marko Dolenc miri strasti

Tudi mi smo pisali o kriznem sestanku, ki naj bi ga Dolenc sklical po sobotnih zasledovalnih tekmah, ko je tekmovanje že končalo osem devetin reprezentance, a nam je v nedeljo prijazno, pa vseeno zelo odločno dejal: "Krizni sestanek?! Ah, ne, to je pa malce tendenciozno. Umirimo se malo."

No, sestanek je vendarle potekal, a nam je Dolenc, ki je biatlonske vajeti prevzel letos spomlad, zagotovil: "Načeloma se ves čas pogovarjamo, recimo, da smo včeraj končali prvi tekmovalni ciklus. Strokovno vodstvo se je usedlo, sprejeli smo določene sklepe in se pomenili za naprej. To ni bil krizni sestanek, ampak malo bolj obširen, izredni sestanek."

"Stroka ve, v čem je težava"

Pred sezono so si v slovenski reprezentanci postavili visoke cilje. Ambicije so temeljile predvsem na dosežkih Jakova Faka v zadnjih sezonah, a prav tekmovalec iz kraja Mrkopalj letos na prvih treh postajah svetovnega pokala ni našel prave forme. Tudi Gregorinova, kot že rečeno, ni tako prepričljiva, kot smo vajeni, z izjemo konstantnega Klemna Bauerja in prebliska Mihe Dovžana pa je videti, kot da preostalih ne bi bilo. "Načeloma stroka tako ali tako ve, v čem je težava. Pri večini je težava tekaški del. Jakov ima nekaj težav, ki jih postopoma poskušamo odpravljati," nas je še miril Dolenc in pojasnil, kakšni bodo nadaljnji koraki pri odpravljanju težav: "Sprejemali bomo odločitve za čisto vsakega tekmovalca na individualni ravni. Iz tedna v teden, s postaje na postajo. Ne bomo šli več v neko uravnilovko, malo pa smo redefinirali tudi cilje za sezono. Prvi in primarni cilj te sezone je po novem svetovno prvenstvo."

Novo leto prinaša nove cilje

Jakov Fak torej ostaja prvi slovenski adut te zime, le da je izpadel iz boja za visoko uvrstitev v skupnem seštevku svetovnega pokala. Je pa "Jakov še vedno aktualni svetovni prvak". Kot tak si za cilj na svetovnem prvenstvu pač ne more postavljati uvrstitev v deseterico, še pravi Dolenc, za podrobnejše odgovore pa nas je napotil k trenerju Kosu: "Pri nas je glavni trener tisti, ki odloča o vsem okoli stroke. Tomaš Kos je vodja stroke, ki ima stoodstotni mandat in zaupanje vodstva panoge, da stvari izvaja tako, kot si je sam zamislil."

Tomaš Kos: Želeli smo si več

Češki strokovnjak Tomaš Kos seveda z dosežki svojih varovank in varovancev ni mogel biti povsem zadovoljen. "Pričakovanja so bila malce višja. Ni nam uspelo doseči kakšnega izvrstnega rezultata. Vsaj enega ali dva smo si želeli. Pravzaprav ta decembrski del poteka v istem tempu. Ne bi rekel, da je bil čisti prepad, nekaj solidnih rezultatov je bilo, a kot sem že rekel, želeli smo si več," je povedal.

Tudi Kos je bil vesel resnega pogovora vodstva stroke. "Ta pogovor smo potrebovali. Letos se nam še ni uspelo usesti in se pogovoriti. Naredili smo skupne načrte. Cilj, ki smo si ga zastavili, je, da se izboljšujemo iz tekme v tekmo, glavni pa, da na svetovno prvenstvo pridemo v najboljši formi," je še pojasnil Kos. Potrdil je, da bo Teja Gregorin najverjetneje izpustila prvo januarsko tekmo v Oberhofu in poskušala pravo tekaško formo najti na posebnih treningih. Glede Faka je dodal: "Mislim, da je samo vprašanje časa, kdaj bo prišlo pravo razpoloženje."

Pokljuka se ponuja kot nadomestna lokacija za Oberhof

Biatlonke in biatlonci imajo zdaj dva tedna premora, svetovni pokal se bo nadaljeval 7. januarja v Nemčiji. Najverjetneje v Oberhofu, kjer pa imajo težave s pomanjkanjem snega. Spet se govori, da bodo morda iskali nadomestno lokacijo.

Ponuja se tudi Pokljuka, ki je navdušila predsednika Mednarodne biatlonske zveze (IBU), Norvežana Andersa Besseberga: "Ne spominjam se, kdaj so imeli naši biatlonci zadnjič na šestih tekmah tako dobre razmere. Proge so bile pripravljene super, razmere na strelišču so bile izredne, tako rekoč brez vetra. Lahko je zmagal tekmovalec s številko 1 ali pa 100."

Ne spreglejte