Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
3. 3. 2016,
9.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Simon Ammann Peter Prevc Peter Prevc Severin Freund skoki

Četrtek, 3. 3. 2016, 9.58

8 let

Legendarni Ammann: Prevc se mora zahvaliti Freundu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Med najbolj priljubljene smučarske skakalce spada Švicar Simon Ammann, ki je za Sportal spregovoril o dominaciji Petra Prevca, že zdaj pa se veseli vzdušja v Planici.

Skakalni svet se v tej sezoni klanja slovenskemu orlu Petru Prevcu, ki nima prave konkurence. Osvojil je vse, kar se osvojiti da. Najprej je grenil življenja tekmecem na novoletni turneji, nato na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu, v Almatyju pa je šest tekem pred koncem že osvojil veliki kristalni globus.

Kot pravi švicarski skakalni šampion Simon Ammann, je k dodatnemu Petrovemu dvigu v tej sezoni verjetno nekaj prispeval tudi lanski izgubljeni dvoboj s Severinom Freundom, potem ko sta imela oba 1.729 točk, lovorike pa se je zaradi večjega števila zmag veselil nemški skakalec.

"Že zdaj se veselim Planice, da vidim zabavo"

Ammann, ki se lahko pohvali s kar štirimi zlatimi odličji na olimpijskih igrah, ima za seboj podobno izkušnjo. V sezoni 2008/09 je bil prav tako drugi v skupnem seštevku, pa čeprav je osvojil kar 1.776 točk. Takrat je pred njega stopil avstrijski skakalni zvezdnik Gregor Schlierenzauer, ki je imel rekordnih 2.083 točk. (Ta izkupiček lahko v tej zimi preskoči naš skakalni junak, ki je šest tekem pred koncem pri 1.898 točkah.) V naslednji sezoni je nato Ammann osvojil veliki kristalni globus, tako kot Prevc letos.

"Peter se mora zahvaliti Freundu, da ga je lani naredil močnejšega. Morda je bilo podobno z mano po sezoni 2008/09, v kateri sem osvojil veliko točk, a bil vedno drugi za Schlierenzauerjem. Poleti sem delal bolje, ker sem si želel. Pri Petru je zanimivo, da je tako miren. Ima kontinuiteto. Če gledamo njegove skoke, ni naredil velikih korakov pri tehniki, vendar je naredil velikega v mentalni pripravi. Sicer pa je lepo delal majhne konstantne korake, da je prišel do uspeha. Že zdaj se veselim Planice, da vidim zabavo," je Ammann z navdušenjem dejal za Sportal.

"Mislim, da bo Planica letos doživela vrhunec"

Lani v Planici zaradi padca v Bischofshofnu ni skakal. Mnogi so se spraševali, ali bo sploh še kdaj nastopal, saj je bil padec videti zelo grd, nemudoma pa so ga tako kot Američana Nicholasa Fairalla, ki je še vedno na invalidskem vozičku, odpeljali v bližnjo bolnišnico v Schwarzwach. Švicarju se je uspelo izmazati, v tej sezoni pa je spet v polnem pogonu, čeprav so krožile tudi govorice, da se spogleduje z morebitnim koncem kariere.

Ljubitelji skokov so veseli, da ga lahko spet vidijo v zraku, sam pa z navdušenjem pričakuje prenovljeno Letalnico bratov Gorišek, ki jo bo premierno preizkusil: "Ko bom skočil na veliki, se bom lahko pohvalil, da sem skočil na vseh skakalnicah od najmanjše do največje, na kar bom ponosen."

Vzdušje v dolini pod Poncami se mu je vedno zdelo izjemno. Na njegovem obrazu se nenehno vidi, kako uživa, če je ob skakalnicah veliko ljudi, te trenutke pa želi vedno deliti z njimi. Za letošnje slovensko marčevsko norost, kot pravimo prazniku poletov na Letalnici bratov Gorišek, verjame, da bo doživela še nadgradnjo: "V Planici je vedno lepo skakati, ker je vzdušje odlično. Mislim, da bomo letos doživeli vrhunec. Zaradi takšnega vzdušja je še vedno lepo biti skakalec."

Manjka mu košček mozaika

Vse ljubitelje skokov verjetno zanima, kdaj bomo lahko pri Ammannu, ki je zelo priljubljen tudi v Sloveniji, videli, da bo svoj nastop končal s telemarkom, saj ima v sklepni fazi skoka nenehno težave. "Ne vem. Od začetka sezone se trudim, da bi imel odličen doskok. Košček mozaika mi manjka. Težko ga je najti. Upam, da ga bom našel," je še dejal Ammann, ki bi bil z bistveno boljšim doskokom konkurenčen tudi za najvišje uvrstitve, tako pa prav ob pristanku izgubi veliko točk v primerjavi s tekmeci.

Lahko pričakujemo, da bo 34-letni Švicar v poletnem obdobju naredil korak k temu in izpopolnil ta del skoka ter se spet potegoval za višja mesta, kot smo od njega vajeni.

Ne spreglejte