Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 10. 2015,
16.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rok Tršan biatlon svetovni pokal smučarski tek streljanje

Četrtek, 22. 10. 2015, 16.38

7 let, 12 mesecev

Lani je bil v teku še zadržan, saj ni vedel, kako bo na strelišču. Letos gre "na polno".

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred Rokom Tršanom, trinajstkratnim državnim prvakom v teku na smučeh, je druga biatlonska sezona. Lani je bil točkam svetovnega pokala blizu, letos jih želi prvič osvojiti.

"Stanje je za zdaj v redu. Glede na lansko sezono, ko sem prijel prvič puško v roko, sem napredoval. Veselim se že prvih tekem, da bom videl, kam zdaj spadam," dober mesec pred začetkom letošnjega svetovnega biatlonskega pokala pravi 23-letni tekmovalec, ki bo slovenske barve v svetovni konkurenci branil ob Jakovu Faku, Klemnu Bauerju, Lenartu Oblaku in Mihi Dovžanu.

Letos ima veliko boljšo predstavo, kaj biatlon je

Lani, v svoji krstni biatlonski sezoni, je bolj ali manj spoznaval ta šport. V svetovnem pokalu je debitiral na šprinterski tekmi v avstrijskem Hochfilznu in zasedel 76. mesto. Bil je tretji najboljši Slovenec na tekmi, pred njim sta bila le Fak in Bauer. Letos ima vendarle veliko boljšo predstavo, kaj biatlon je, in je lahko na treningih delal veliko bolj namensko.

"Letos sem imel pred seboj celotno pripravljalno obdobje. Streljanju sem se lahko posvetil čisto od začetka. Poskušam streljati hitreje, kot sem v prejšnji sezoni, zato se mogoče pojavi kakšna napaka več, ampak upam, da mi bo uspelo to do zime spraviti na tako raven, da bom lahko streljal hitro in tudi natančno. Pa tudi v teku želim doseči neko solidno raven," dodaja Tršan.

"Od štarta do cilja moraš teči na polno in tudi streljati hitro"

In kje je v svoji krstni biatlonski sezoni občutil največji primanjkljaj izkušenj? "Najbolj pri teku, v katerem nisem šel tako na polno že od štarta, saj sem se kar malo bal, kako bo potem na strelišču, kako se bom odzval tam. Temu sem se letos veliko posvečal. Če hočeš biti dober v svetovnem pokalu, namreč ne smeš taktizirati. Od štarta do cilja moraš teči s polno paro in tudi streljati hitro. Pa seveda čim več zadeti," o odkrivanju biatlonske filozofije pojasnjuje nekdanji smučarski tekač.

Posredno je torej tudi njemu največje težave povzročalo streljanje, element, ki biatlonu daje pečat posebnosti in seveda zahtevnosti. Streljanje je včasih prava loterija. "Ja, zagotovo je loterija. Ampak včasih je treba tudi tvegati. Včasih se posreči, kdaj pa si zaradi tega tudi slab," se strinja Tršan, ki si v naslednji sezoni želi narediti še korak naprej: "Še vedno stremim predvsem k temu, da bi napredoval v streljanju. Da bi bil hitrejši in da bi zadel kakšen odstotek več strelov. Pa da bi se v teku približal najboljšim. Jaku (Jakovu Faku, op. p.), Fourcadu (Martinu Fourcadu, op. p.) in drugim."

Letos bi ga zadovoljile prve točke svetovnega pokala

Njegova najboljša posamična uvrstitev v svetovnem biatlonskem pokalu je 53. mesto s šprinta v Antholz-Anterselvi. Na svetovnem prvenstvu v Kontiolahtiju je nastopil na dveh tekmah, v šprintu (77. mesto) in štafeti (8. mesto). Član slovenske moške štafete je bil še na tekmah v Oberhofu (11. mesto), Ruhpoldingu (7.), Anterselvi (12.) in Oslu (12.). "Lani sem bil točkam že blizu. Če mi letos kakšno vendarle uspe osvojiti, bi bil s tem lahko že zelo zadovoljen," še pravi ambiciozni biatlonec.

Ne spreglejte