Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
14. 2. 2016,
22.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Vikersund Andreas Stjernen Alexander Stöckl Stefan Kraft Severin Freund

Nedelja, 14. 2. 2016, 22.45

7 let, 12 mesecev

Ko je Prevc podrsal, so sodniki razočarali Norvežana

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekdanji svetovni rekorder Johan Remen Evensen je bil začuden nad različnostjo sodniških ocen, ki jih je za zmagoviti nedeljski polet v Vikersundu, po katerem je tudi podrsal, prejel Peter Prevc.

Norvežan Johan Remen Evensen je pred petimi leti na letalnici v Vikersundu skočil 246,5 metra in postavil nov svetovni rekord. Leto dni pozneje je smuči postavil v kot in se poslovil od aktivne tekmovalne vloge. Zamenjal jo je z novinarsko. Zdaj spremlja skakalno karavano kot strokovni komentator televizijske ekipe NRK.

Ko je Peter Prevc v Vikersundu v nedeljo ponovno zasenčil svetovno konkurenco in zmagal, čeprav je po drugem poletu z obema rokama in hrbtom podrsal po snegu, se je Evensen dotaknil sodniških ocen, namenjenih Prevčevi izvedbi skoka. Zmotilo ga je to, da so bile vse prej kot enotne.

Drama v Vikersundu

Najnižja ocena je znašala 11, najvišja pa 15. "To ni bilo dobro. Sodniki so se motili pri ocenah. Je bil pa Prevc zanesljivo najboljši nedeljski tekmovalec. Poletel je tako daleč, da ni mogel ostati le na nogah, zato je zasluženo zmagal," je Evensen pojasnil, da sodniki s tem niso oškodovali Prevčevih tekmecev, ampak je 23-letnik iz Dolenje vasi na najvišjo stopničko zasluženo stopil tudi v nedeljo. Najnižjo oceno (11) je dal Prevcu ravno norveški sodnik.

O tem je poročal norveški časnik Dagbladet, ki je razburljivo nedeljsko dogajanje na letalnici naslovil z besedami Drama v Vikersundu. Prevc zmagal kljub padcu. Norvežani so bili ponosni, da je za daljavo dneva (249 metrov) poleg zmagovalca Prevca poskrbel tudi Andreas Stjernen. Uvrstil se je na tretje mesto in poskrbel za tretje norveške stopničke v Vikersundu v zadnjih treh dneh.

Norveški trener ni mogel zadrževati solz

V domovini nordijskega smučanja je zelo odmeval moštveni uspeh, saj se je v nedeljo med najboljših osem uvrstilo kar pet Norvežanov. "To je bila najboljša tekma, odkar sem norveški trener," je bil ganjen Alexander Stöckl, na Norveškem zelo priljubljen Avstrijec, ki v zadnjih letih skrbi za preporod norveških skakalcev.

Med intervjujem za norveško televizijsko postajo TV2 kar ni mogel zadrževati solza, ko je nizal pohvale na račun izbrancev. "Ponosen sem, da sem trener takšne skupine skakalcev, ki podpirajo drug drugega in se spoštujejo. To, kako se bodrijo in navijajo drug za drugega, je nekaj prekrasnega," je dejal 42-letni Tirolec na začasnem delu v Skandinaviji.

Poletel 248 metrov in se tresel od navdušenja

O nedeljski skakalni zabavi, ki je postregla s kar desetimi poleti, dolgimi vsaj 240 metrov, je poročal tudi časnik SMP.

Direktor norveške reprezentance Clas Brede Braathen je mnenja, da je imel v nedeljo največ možnosti za rekordni polet Andreas Stjernen. V kvalifikacijah je poletel 248 metrov, na tekmi pa ga je neslo še meter dlje.

"Neverjetno. Šele po ogledu televizijskega posnetka sem videl, da sem se res malce ustrašil. Nisem bil pripravljen na tako dolg polet," je opisoval občutke po izjemno dolgem poletu v kvalifikacijah. Po njem se je še dolgo tresel od navdušenja, tako da ga je moral fizioterapevt norveške ekipe miriti z dihalno tehniko sproščanja.

Stjernen je osvojil tretje mesto. To so bile njegove tretje stopničke na tekmi svetovnega pokala, še vedno pa pogreša zmago. Njegov oče Hjoar Stjernen jo ima. Zmagal je pred 31 leti v Bischofshofnu. Andreas želi iti po njegovih stopinjah in se tudi sam vpisati na seznam zmagovalcev. "Oče je zame ogromna motivacija. Je zelo pozitivna oseba, danes pa sem skočil skoraj sto metrov dlje od njega," se je smejalo najboljšemu Norvežanu na nedeljski tekmi.

Avstrijski rekorder: Zaradi tega garamo poleti

Prevcu se je v nedeljo najbolj približal Avstrijec Stefan Kraft. Slovenski športnik leta ga je prehitel za dobrih sedem točk, Salzburžan pa je bil navdušen nad tem, da je postal nov avstrijski rekorder.

V kvalifikacijah je skočil 246,5 metra in za tri metre popravil državni rekord, ki si ga je pred tem lastil Gregor Schlierenzauer. Pred petimi leti je v Vikersundu poletel 243,5 metra, v nedeljo pa je njegov rekord romal v pozabo. Zdaj je najboljši Kraft.

"Bilo je fantastično. Zaradi tega garamo poleti, zaradi tega želimo biti smučarski skakalci. Zdaj sem avstrijski rekorder, to je imenitno. Zelo sem srečen," je vedno nasmejani Stefan povedal v mikrofon avstrijski nacionalni televizijski ORF, ki je Prevca na spletnih straneh razglasila za nespornega gospodarja neba.

Nemci spet brez stopničk, a ni vse tako črno

Poleg Norvežanov in Avstrijcev so se novemu podvigu Prevca priklonili tudi Nemci, ki sezono svetovnega pokala pozorno spremljajo zaradi Severina Freunda, najbližjega zasledovalca slovenskega šampiona v boju za veliki kristalni globus. Freund je v nedeljo osvojil četrto mesto in še povečal zaostanek za Prevcem v svetovnem pokalu, ki po novem znaša že 572 točk. "To je bila zelo razburljiva tekma. Vladale so odlične razmere na skakalnici, zelo sem se zabaval," je po poročanju časnika Spiegel priznal Freund.

Lani je v Vikersundu zmagal na zadnji tekmi smučarskih poletov in poletel 245 metrov, kar je še vedno aktualni nemški rekord, leto dni pozneje pa je neuspešno trkal na vrata, ki peljejo do stopničk.

Nemci v zadnjem obdobju na tekmah za svetovni pokal pogrešajo svoje tekmovalce na najvišjih mestih. Na zmagovalnem odru jih ni že peti teden zapored. "Vendarle ni vse tako črno. Severin je še vedno vrhunski skakalec," zagotavlja trener nemške reprezentance Werner Schuster.

Ne spreglejte