Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
29. 2. 2016,
15.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tomaš Kos Jakov Fak Jakov Fak biatlon

Ponedeljek, 29. 2. 2016, 15.52

7 let, 12 mesecev

Kljub slabim rezultatom ostaja optimističen

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Za slovenskimi biatlonci je najslabša sezona v zadnjih desetletjih. Pred svetovnim prvenstvom, to se bo v četrtek začelo v Oslu, pa selektor Tomaš Kos ohranja optimizem.

"Letos ni šlo povsem tako, kot smo si želeli. Cilje smo imeli vseskozi visoke, želeli smo si boljše izide, a ne glede na slabše dosežke ostajam optimističen. Jakov Fak, pa tudi drugi boljši tekmovalci so sposobni doseči izide, kot so jih že. Pred SP smo trenirali kakovostno in vse je mogoče," je na novinarski konferenci pred odhodom v Skandinavijo povedal češki strokovnjak.

Letos res ni bilo obilo zadovoljstva. Najboljša uvrstitev sezone ostaja 10. mesto Jakova Faka iz Hochfilzna, 12. decembra lani. Začelo se je s tehničnimi težavami najboljšega slovenskega tekmovalca že v uvodu v sezono v Östersundu, po novem letu pa je Fak zaradi bolezni izpustil kar tri tekme svetovnega pokala.

Manjkal je tudi na obeh čezoceanskih tekmah v Kanadi in ZDA. "Jakov je imel zato tri tedne za trening. Bolezen mu je vzela dan, dva, kar pa je včasih celo pozitiven nenačrtovan počitek. Zdaj pa so najprej trenirali skupaj, nato še s Čehi, ki letos krojijo svetovni vrh, in Jakov je bil na treningih konkurenčen, kar je dokaz, da je na visoki ravni," je o formi svetovnega prvaka 2015 s tekme s skupinskim štartom še povedal Kos.

Na svetovno prvenstvo gredo lahko sproščeni

Korak naprej sta naredila tudi Klemen Bauer, ki je sezono zaradi mononukleoze, ki jo je prebolel v pripravljalnem obdobju, začel slabše, in nosilka olimpijske medalje iz Sočija 2014 Teja Gregorin, ki še ni pokazala tekme z res dobrim dosežkom. "Teja se glede na svoje izkušnje pozna in ve, kdaj je dobro pripravljena. Trenutno poudarja, da ima tiste dobre občutke, zato je tudi pri njej optimizem prisoten. Kam lahko pride, pa je vnaprej težko določiti."

Pozitivna stvar za slovensko ekipo je, da bodo tekmovalci lahko povsem sproščeni, "saj na SP nimamo česa izgubiti, lahko le presenetimo in dosežemo to, kar si res želimo ter dokažemo, da je ta ekipa sposobna tekmovati na zelo visoki ravni".

Neuspehi so v ekipo prinesli tudi željo po dokazovanju

Kos pravi, da je zelo pomembno tudi, da sponzorji in javnost ostajajo z biatlonci, saj si le tako lahko uspešen v športu. "V športu so nihanja in padci pogosti, zato je še bolj pomembno, da imaš takrat podporo javnosti in ekipe. Take sezone se vedno pojavijo, ne le pri nas, tudi v drugih ekipah." Neuspehi so v ekipo prinesli tudi željo po dokazovanju in borbeni duh. "Pomembno je, da so želje velike. Seveda pa na silo ne gre. Moramo se preprosto veseliti tekem in izid bo prišel."

Kaj točno je šlo v sezoni narobe, Kos še ni želel razkriti. Kot pravi, so prve analize sicer narejene, a čas neposredno pred SP ni pravi trenutek za izmenjavo mnenj. "To bo prišlo na vrsto neposredno po sezoni, saj bi se tudi na ta način lahko ustvarilo negativno razmišljanje in vzdušje. Lahko rečem le, da smo skušali tik pred SP vse optimizirati in prepričan sem, da nam je to uspelo."

Ne spreglejte