Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
11. 3. 2015,
11.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Uroš Pavlovčič pokal Vitranc

Sreda, 11. 3. 2015, 11.34

8 let

Kje je zadnji Slovenec s podkorenskimi stopničkami?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Uroš Pavlovčič je že debelih 13 let zadnji slovenski smučar, ki je na domači tekmi svetovnega pokala v Podkorenu stal na zmagovalnih stopničkah. Verjame, da bo tako ostalo tudi po 54. pokalu Vitranc.

Predbožični 41. pokal Vitranc je v izdihljajih leta 2001 obogatila še dodatna veleslalomska tekma, ki so jo v Kranjski Gori oziroma Podkorenu prevzeli po odpovedi v Aspnu. Prav na tisti tekmi sta obstala tudi dva slovenska niza. To je namreč zadnja preizkušnja svetovnega pokala, na kateri se je kakšen slovenski alpski smučar veselil domačih stopničk za zmagovalce. Tedaj tretjeuvrščeni Uroš Pavlovčič pa je s tem postal tudi zadnji Slovenec na veleslalomskem odru.

"Dejstvo, da sem po vseh teh letih še vedno zadnji, je vsekakor žalostno. Želim si, da bi se v slovenskem smučanju znova oblikovala prava energija, ki bi pripomogla k oblikovanju prave ekipe. Slovenske 'smučarije' kar tako ne bi odpisal. Še vedno upam na zasuk. Letos, realno gledano, težko pričakujemo kakšno vitranško presenečenje. V nekaj letih pa bi lahko navijači znova pozdravili kakšnega Slovenca na kranjskogorskih stopničkah," natančno 4829 dni po svojem največjem uspehu v svetovnem pokalu in vsega štiri dni pred 54. pokalom Vitranc razmišlja danes 43-letni nekdanji olimpijec iz vasi Dovje pri Mojstrani.

Do uspeha kariere s številko 31

"Spomini na tisto tekmo so živi. Verjetno bodo še vse življenje. To zame niso bile le stopničke, temveč izjemen nastop v skoraj domačem kraju in v krogu prijateljev," pripoveduje Pavlovčič, ki je na veleslalomu svoje kariere s štartno številko 31 zaostal le za Švedom Frederikom Nybergom in Avstrijcem Benjaminom Riachom. Ta se bo ob koncu tedna kot veteran v karavani svetovnega pokala vrnil na Gorenjsko, njegov tedanji tekmec pa bo poskušal na kakšnem ameriškem programu ali spletu ujeti neposredni prenos.

"Pogosto sem obsojen le na pregled rezultatov na spletu. Američani redko prenašajo tekme. Priznam, večkrat bi si želel ogledati kakšno tekmo. Prav zaradi tega rad obiščem slovenske tekmovalce, ko nastopajo na tekmah v Severni Ameriki. Žal mi je, ko vidim, kaj se dogaja. Ena od težav slovenskega smučanja je, da v ekipi ali širšem okolju ni vodje. Ta za seboj potegne vse druge. Prepričan sem o tem, da v Sloveniji ne manjka nadarjenih smučarjev. Druga velika težava pa so finance. Na snegu je manj smučarjev. Zato je tudi pot do ekipe težja. Morda se bo v kratkoročnem obdobju treba sprijazniti zgolj s posamezniki," pravi nekdanji reprezentant, ki se je ob podkorenskem podvigu še trikrat zavihtel med deseterico v svetovnem pokalu ter nastopil na svetovnem prvenstvu 2001 in olimpijskih igrah leto pozneje.

Službuje v prvem klubu Lindsey Vonn

Po svoji drugi evropski karieri se je Pavlovčič vrnil v Združene države Amerike. Tam je ob študiju med letoma 1995 in 1999 nastopal na študentskih tekmah, po vrnitvi leta 2003 pa je sprva deloval kot trener univerzitetne ekipe Boise State, v zadnjih letih pa službuje kot trener v smučarskem klubu Buck Hill v zvezni državi Minnesota. Prav tam je svojo smučarsko kariero začela Lindsey Vonn, ki se je nato pri 13 letih preselila v Vail, iz tega programa pa med drugim izhajata tudi nekdanja odlična slalomistka Kristina Koznik in novopečena mladinska svetovna prvakinja v slalomu Paula Moltzan.

"Delujem kot trener FIS-programa. Lahko se pohvalim, da spada naš klub med najuspešnejše v državi, čeprav nas naravne danosti silijo predvsem v trening slaloma. Trenutno v našem klubu vadi kar 150 otrok," pripoveduje Pavlovčič in dodaja: "Vesel sem, da mi je tekmovalno smučanje odprlo ameriška vrata. Sprva sem bil štipendist, spoznal svet in si ustvaril novo življenje. Brez športa to ne bi bilo mogoče."

Ne spreglejte