Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2024,
13.49

Osveženo pred

1 mesec

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Natisni članek

noad poleti Zavarovalnica Triglav pokal Planica 7 smučarski skoki Planica Planica advertorial

Torek, 19. 3. 2024, 13.49

1 mesec

Natečaj za pokal Planica 7

Kdo je deklica, ki bo podelila pokal najboljšemu skakalcu v Planici?

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Dolina pod Poncami je že v pričakovanju najboljših smučarskih skakalcev sveta, ki bodo konec tedna znova poleteli z letalnice bratov Gorišek. Slovenci bomo tudi tokat med najglasnejšimi navijači, saj tekmovanje v Planici velja za enega najbolj priljubljenih športnih dogodkov pri nas, privabi pa tudi številne navijače iz različnih držav. Glede na uspehe naših skakalcev v letošnji sezoni lahko upravičeno pričakujemo tako stopničke na ekipni tekmi kot na posamičnih tekmah. Poleg zmagovalcev si bo letošnji finale zagotovo za vedno zapomnila 12-letna Tjaša Vreš, zmagovalka natečaja Planica 7, ki bo pokal, izdelan po njeni risbi, predala najboljšemu skakalcu Planice 7.

Letalnica bratov Gorišek Planica | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Šestošolko v Planici čaka posebno doživetje

Da otroška domišljija in veselje ne poznata meja, dokazuje več kot 1.700 prejetih del, med katerimi je strokovna komisija izbrala zmagovalno risbo, ki nosi naslov Zmagovalec 7. "To je velika potrditev zame, da je bila med vsemi izbrana prav moja risba. Res je to lep občutek," je ob tem povedala šestošolka Tjaša Vreš z Osnovne šole Rada Robiča Limbuš, ki je narisala zmagovalno risbo.

Likovno ustvarjanje ima v njenem življenju velik pomen in ji pomaga pri vsakodnevnem sproščanju. O nastanku risbe je povedala: "Skušala sem se spomniti vzdušja v Planinci, narave, navijačev … S sliko sem želela sporočiti, kako velik mora v resnici biti pogum skakalcev, ki se spustijo s planiške skakalnice."

Tjaša Vreš z zmagovalno risbo, ki jo je poimenovala Zmagovalec 7. | Foto: Ana Kovač Tjaša Vreš z zmagovalno risbo, ki jo je poimenovala Zmagovalec 7. Foto: Ana Kovač

Da izbira zmagovalne risbe ni bila lahka, je pojasnil tudi član komisije natečaja Planica 7 Cene Prevc: "Izbor je bil zelo zahteven, saj smo prejeli kar 1.700 risb. Vsaka od njih je imela svoje posebnosti, vsaka je bila drugačna, na vsaki si našel kakšno prednost." Čeprav so kot zmagovalno lahko izbrali le eno, nekdanji smučarski skakalec potrjuje, da je bilo med prejetimi deli veliko takšnih, ki so pozitivno izstopala.

Mlada ustvarjalka bo v nedeljo zmagovalcu posebnega seštevka Planica 7 predala pravi pokal, ustvarjen po njeni narisani ideji. "Fascinantno se mi zdi, kako je moja risba uresničena v pravem pokalu. Neresnično se zdi, da ga bom lahko sama predala najboljšemu skakalce Planice. Najbolj bi bila vesela, da bi bil to eden od naših orlov. "

"Vesela sem za to izkušnjo, zato bi spodbudila vse, ki imajo dobre ideje, da jih prihodnje leto prelijejo na papir in sodelujejo na natečaju," še pove.

Pokal za najboljšega skakalca Planica 7 je bil izdelan na osnovi risbe, ki jo je narisala nadobudna šestošolka. | Foto: Ana Kovač Pokal za najboljšega skakalca Planica 7 je bil izdelan na osnovi risbe, ki jo je narisala nadobudna šestošolka. Foto: Ana Kovač

Natečaj povezuje otroke od vrtca do devetega razreda osnovne šole

Zmagovalna risba je nastala pod mentorstvom akademske slikarke in učiteljice likovnega pouka na osnovni šoli Limbuš Jasne Antolinc, ki se ji je, kot ljubiteljici smučarskih skokov, natečaj zdel odlična ideja, ker otroke poveže v tem, da razmišljajo o junakih Planice, njihovem pogumu, snujejo ideje in jih nato prelijejo na papir. "Kot učiteljica se trudim spodbujati otroke predvsem skozi pogovor o temi, pri tem pa upoštevati njihove individualne sposobnosti ter jih pripraviti do tega, da da vsak maksimalno od sebe. Pod mojim mentorstvom je tako nastalo 50 risb, med katerimi sem jih sama izbrala 39, ki so se potegovale za to lepo nagrado."

Tjaša s svojo mentorico, učiteljico likovnega pouka Jasno Antolinc | Foto: Ana Kovač Tjaša s svojo mentorico, učiteljico likovnega pouka Jasno Antolinc Foto: Ana Kovač

"Tjaši je resnično uspelo prikazati vzdušje in hkrati povezavo s številko sedem. Bila je ena od mojih favoritk. Njena zmaga je lepa potrditev za nas vse. Njeni sošolci so veseli njenega uspeha in ji iskreno privoščijo zmago. Kot učiteljici mi je bila njena zmaga v ponos," o njeni zmagi pove učiteljica.

Planica 7, natečaj Ustvari pokal, Zavarovalnica Triglav, Tjaša Vreš | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Trajnostni pokal izdelan po zmagovalni ideji

Komisija je pri svoji odločitvi za zmagovalno idejo poleg izvirnosti upoštevala tudi možnost oblikovanja in izdelave pravega pokala s pomočjo 3D-tiska. "Ta metoda nam omogoča trajnostno izdelavo pokala, saj je odpadek materialov, iz katerih ustvarjamo, zelo majhen ali ga sploh ni. Letošnja posebnost je tudi v tem, da smo med materiale, iz katerih smo ustvarili pokal, vključili umetno travo mengeškega skakalnega kluba, ki so jo uničile poplave," je pojasnila Barbara Wilkesmann Hočevar, članica komisije natečaja Ustvari pokal.

"Fascinantno se mi zdi, kako je moja risba uresničena v pravem pokalu." | Foto: Ana Kovač "Fascinantno se mi zdi, kako je moja risba uresničena v pravem pokalu." Foto: Ana Kovač

Zmagovalni pokal so v podjetju Chemets že natisnili in ga bodo v sredo prenesli v dolino pod Poncami. Tiskarno je skupaj s starši in učiteljico obiskala tudi zmagovalka natečaja, ki je pokal tako videla v živo in je lahko sodelovala pri njegovem barvanju.

Planica 7, natečaj Ustvari pokal, Zavarovalnica Triglav, Tjaša Vreš | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Planica 7, natečaj Ustvari pokal, Zavarovalnica Triglav, Tjaša Vreš | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Zmagovalci po izboru občinstva se bodo v Planico odpravili s svojimi sošolci

Najmlajši navijači so imeli že drugo leto zapored priložnost, da z najboljšimi skakalci sveta poletijo na krilih domišljije. Medtem ko je o zmagovalni risbi odločala komisija, je širša javnost z glasovanjem izbrala še deset najboljših risb po izboru občinstva. Njihovi avtorji se bodo na ogled četrtkovih kvalifikacij finala svetovnega pokala v smučarskih skokih odpravili v spremstvu svojih sošolk in sošolcev.

Zavarovalnica Triglav s tem projektom spodbuja otroke, da na ustvarjalen način preživljajo svoj prosti čas. Poleg tega jim daje priložnost, da prispevajo k razvoju dogodka, ki ga vsako leto spremljajo številni ljubitelji smučarskih skokov.
Ne spreglejte