Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
10. 11. 2017,
12.12

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Katja Višnar

Petek, 10. 11. 2017, 12.12

6 let, 5 mesecev

Katja Višnar ima olimpijsko progo na steni, tako da jo lahko vidi vsak dan

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Katja Višnar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska tekačica na smučeh Katja Višnar je poleg Vesne Fabjan ena najbolj izkušenih tekmovalk v slovenski reprezentanci. Višnarjeva, ki večino časa preživi na Norveškem, veliko pričakuje od letošnjih olimpijskih iger, ki bodo zanjo že tretje. Zaupala nam je, da ima olimpijsko progo na steni, tako da jo lahko vidi vsak dan.

Katja Višnar se je lani na tekme svetovnega pokala vrnila prvič po rojstvu sina Ludviga. Kot je dejala, je lani še nekoliko tipala, letos pa se želi na olimpijsko sezono kar najbolje pripraviti. V pripravljalnem obdobju ni šlo povsem brez zapletov.

"Trenutno je v redu, poleti pa sem bila dvakrat kar precej bolna, tako da mi je vzelo po dober teden treninga. To je tudi pričakovano, saj moj otrok hodi v vrtec. Pravzaprav sem jo glede na vse skupaj še kar dobro odnesla. Zdaj je minilo že kar nekaj časa, odkar sem bila bolna, tako da moram biti zadovoljna," je uvodoma povedala Katja, ki se je dvakrat udeležila tudi priprav s slovensko reprezentanco.

Katja Višnar je trenirala tudi z reprezentančnimi kolegicami. | Foto: Osebni arhiv Katja Višnar Katja Višnar je trenirala tudi z reprezentančnimi kolegicami. Foto: Osebni arhiv Katja Višnar Trenirala je z najboljšo

Katja, ki je v svoji karieri štirikrat stala na stopničkah svetovnega pokala, je trenutno na Norveškem, kjer jih je že pozdravil prvi sneg. "Zadnje dni so temperature nad ničlo in dežuje, ampak je še vseeno dovolj snega, samo vreme ni najbolj prijetno. Raje bi videla, da bi bil mraz."

Glede na lansko sezono je letos poskušala več trenirati, saj njen sin hodi v vrtec, tako da ima lahko nekaj popoldanskega počitka in gre lahko sama na priprave. Pravi, da trenutno njena forma še nekoliko niha. "Letos poskušam priti v bolj pravi ritem. V Lillehammerju sem trenirala tudi z drugimi tekmovalkami. Veliko mi je pomagalo, da sem lahko trenirala z Maiken Caspersen Falla, ona je vrhunska tekmovalka. Na ta način sem dobila nekaj prave primerjave. Zdaj me od prve tekme loči le še en teden. Kaj naj rečem, zelo sem negotova, po drugi strani pa komaj čakam, da dobim pravo primerjavo."

 

Zaradi konfliktov del krivde pripisuje tudi sebi Zdaj, ko je sin Ludvig že nekoliko zrasel, Katja Višnar lažje trenira. | Foto: Osebni arhiv Katja Višnar Zdaj, ko je sin Ludvig že nekoliko zrasel, Katja Višnar lažje trenira. Foto: Osebni arhiv Katja Višnar

Lani je imela na nekaterih tekmah nekaj smole, čeprav se v šprintih dogaja veliko zapletov med tekmovalci. Na svetovnem prvenstvu se ji je zlomila palica, na tekmi v Drammnu pa ji je tekmovalka v ciljnem šprintu skočila pred nos, zato je izgubila finale. "Del krivde je tudi na meni. Čeprav sem starejša in izkušenejša, se vseeno pojavljajo ti konfliktu, včasih jih je celo preveč. Jaz mislim, da na dober dan, ko si v dobri formi tudi taktično bolje tekmuješ. Upam, da se bo vse izšlo in da bom imela čim manj težav s smučmi. Takšne tekme zagotovo niso dobre za samozavest."

Tekma doma je nekaj posebnega

Poleg olimpijskih iger v Pjongčangu jo čaka še ena zelo pomembna tekma: tekma svetovnega pokala v Planici, kjer bo lahko tekmovala pred domačimi gledalci. "Zame bo to posebna tekma, saj bo to prvič zame. Saj sem že tekmovala na Rogli, v Planici pa še nisem bila … Doma si želim pokazati največ. Na domačih tleh je vendarle malo drugače. Zelo se že veselim te tekme in upam, da bo to poleg olimpijskih iger uspešna tekma."

V prvi vrsti si želi, da bi bila zdrava. | Foto: Osebni arhiv Katja Višnar V prvi vrsti si želi, da bi bila zdrava. Foto: Osebni arhiv Katja Višnar

Lani je bila najboljša na olimpijski progi

Za Blejko bodo olimpijske igre v Pjongčangu že tretje zaporedne. Najboljši rezultat je dosegla pred štirimi leti v Sočiju, ko je v prosti tehniki zasedla deveto mesto. Tokrat bo na OI šprint v klasični tehniki, kjer je 33-letna Višnarjeva močnejša. Katja ne skriva, da si želi izboljšati najboljšo uvrstitev. V prvi vrsti si želi, da bi bila zdrava. Na račun olimpijskih iger bo izpustila Tour de Ski in se bo v tem času raje pripravljala na najpomembnejšo tekmo sezone.

Lani je največji uspeh dosegla prav na olimpijski progi v Pjongčangu. V nekoliko okrnjeni konkurenci je zasedla šesto mesto. "Lani je bila tam zame zelo težka tekma, nisem tekla najbolje. Šesto mesto sem zasedla predvsem zato, ker ni bilo prave konkurence. Je pa res, da je proga zdaj nekoliko spremenjena. Prvi vzpon ni tako dolg, kot je bil, kar mi bolj ustreza."

Višnarjeva upa, da bodo s servisno ekipo že na začetku sezone našli pravi oprijem za smuči. | Foto: Osebni arhiv Katja Višnar Višnarjeva upa, da bodo s servisno ekipo že na začetku sezone našli pravi oprijem za smuči. Foto: Osebni arhiv Katja Višnar Lepše je biti član manjše reprezentance

Pri teku na smučeh so zelo pomemben dejavnik tudi smuči. Slovenska reprezentanca se v tem pogledu ne more primerjati s tekaškimi velesilami, ko ima vsak tekmovalec svojega serviserja. A naša sogovornica v tem vidi tudi prednosti.

"Včasih se z mažami zalomi, ampak upam, da se bomo letos že na začetku ujeli s servisno ekipo in z dobro komunikacijo našli pravi oprijem. Želela bi si, da bi bil lahko kakšen strokovnjak. Po drugi strani je lepše biti član manjše ekipe in dosegati vrhunske rezultate. Dejstvo je, da imamo tudi že olimpijske medalje."

Ne spreglejte