Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
5. 4. 2018,
12.26

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,79

5

Natisni članek

Gorazd Bertoncelj Goran Janus

Četrtek, 5. 4. 2018, 12.26

6 let

Kako veliki so čevlji Gorana Janusa? "Zelo," pravi naslednik.

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,79

5

Gorazd Bertoncelj | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Dober teden po tem, ko je postalo jasno, da bo na mestu glavnega trenerja slovenske skakalne reprezentance nasledil Gorana Janusa, je njegov naslednik Gorazd Bertoncelj prvič stopil pred javnost in potrdil, da stopa v velike čevlje.

"Odpiramo novo poglavje v slovenskih smučarskih skokih. Za nami je zelo uspešno obdobje. Verjamem pa, da imamo znanje, voljo in sposobnost za nadaljevanje te zgodbe. Verjamem, da se bomo veselili uspehov." To so besede, s katerimi je na svoji prvi novinarski konferenci ob skrbno pripravljenem govoru in vidnem cmoku v grlu led prebil Gorazd Bertoncelj.

Oglejte si posnetek novinarske konference:

Uradno ustoličenje na majskem zboru za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo ga še čaka, a dvomov o tem, da bo skoraj 42-letni strokovnjak (rojstni dan bo slavil ob koncu tedna) postal glavni trener slovenske skakalne reprezentance, praktično ni več. Po krajšem oddihu po koncu sezone je zato diplomant fakultete za šport že zavihal rokave in se lotil načrtov za začetek novega olimpijskega obdobja.

Gorazd Bertoncelj | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Najprej pogovori, nato delo ...

"Začenjamo z novo energijo in novo svežino. Izziv je velik. Želimo biti spoštovani v svetu smučarskih skokov in se na vsaki tekmi predstaviti v glavnih vlogah. Merimo na najvišja mesta. Verjamem, da nam bo uspelo," pravi novi trener, ki še ne želi razkrivati imen sodelavcev in skakalcev. Znana bodo na prelomu med aprilom in majem.

Bo pa v elitni skupni sedem ali osem skakalcev. "V ekipi bodo najboljši z najvišjimi cilji. Uspeh mora biti plod znanja. Od sebe, sodelavcev in skakalcev bom veliko zahteval. Ničesar ne želimo prepuščati naključju," pravi trener, ki namerava v prvi fazi svojega mandata opraviti poglobljene pogovore z vsemi kandidati za reprezentanco.

Gorazd Bertoncelj | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Veliki čevlji Gorana Janusa 

Spomnimo, Bertoncelj bo na trenerskem stolpu zamenjal Gorana Janusa. Ta je najboljšim slovenskim skakalcem z zastavico mahal vse od leta 2011. Na ta način je bil sooblikovalec velikega razcveta, ki ga je poosebljal predvsem Peter Prevc. V zadnjih dveh sezonah je rezultatska krivulja resda strmo padla, a reprezentančni opus pod Janusovim vodstvom je izjemen. Vrhunci so veliki kristalni globus, dve olimpijski kolajni in zmaga na turneji štirih skakalnic, torej uspehi, pod katere se je podpisal Prevc. Skupno je kot šef stroke slovenske skakalce popeljal do 37 posamičnih in devetih ekipnih zmag v svetovnem pokalu, na velikih tekmovanjih so njegovi varovanci osvojili devet medalj, v pokalu narodov pa so bili stalno tik pod vrhom.

"Zapuščina je bogata. Izjemno cenim Gorana in njegovo delo. S skakalci je dosegal uspehe, ki jih pred tem ni nihče. Postavil je merila in visoko letvico. Vem, da so pričakovanja visoka. Sem mu pa tudi hvaležen za zaupanje. Da, stopam v velike čevlje. Naloga ne bo lahka," pravi Janusov naslednik in se pošalil: "Številka moje noge je 42. Čevlji pa imajo številko 47. A verjamem, da bo noga rasla."

Gorazd Bertoncelj | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Srečna družina

Menjava na vrhu slovenske skakalne piramide je v zadnjem obdobju dvigovala kar nekaj prahu, v prvi vrsti zaradi nespretnega komuniciranja. Začelo se je že pet minut po koncu sezone v Planici, ko je predsednik zbora in odbora za skoke Ljubo Jasnič še pred dokončnim dogovorom z Janusom novinarjem zaupal, da se bo zgodila menjava, obenem pa v slogu resničnostnega šova namignil na tri kandidate.

Izbranca naj bi po čvrstih zagotovilih predstavnika za stike z javnostmi, ki ni mogel biti zadovoljen niti z javnimi kritiki skakalcev na račun donedavnega trenerja, obelodanil na posebni novinarski konferenci, a je nato to na svojo roko v pogovoru za nacionalno televizijo storil že dan pred tem. Hkrati je v svoj nastop vključil še Janusa, ki mu je kot novi koordinator trenerske strukture oziroma športni direktor pomagal prikazati sliko srečne skakalne družine. Pri SZS zdaj dajejo vtis, da se zgodba nadaljuje ...

Ne spreglejte