Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
31. 1. 2021,
14.59

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

2

Natisni članek

Janez Lampič Eva Urevc Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Nedelja, 31. 1. 2021, 14.59

3 leta, 2 meseca

Falun, tek na smučeh, (šprint)

Izjemen uspeh Anamarije Lampič v Falunu #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

2

Anamarija Lampič | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Anamarija Lampič, najboljša slovenska tekačica na smučeh, je na tekmi svetovnega pokala v švedskem Falunu v šprintu osvojila 2. mesto in znova pokazala, da gre za trenutno eno najboljših tekačic v šprintu. Zmagala je Švedinja Linn Svahn, tretja pa je bila njena rojakinja Jonna Sundglin. Eva Urevc je izpadla v četrtfinalu in bila na koncu 14. Janez Lampič, edini slovenski predstavnik med moškimi, pa je obstal v kvalifikacijah.

Napeto do zadnjega milimetra

Za Lampičevo so to že četrte posamične stopničke v letošnji sezoni. Zdaj ima na svojem računu tri druga mesta in eno tretje mesto - v njeni karieri so bile to že devete stopničke. Gledali smo izjemno napet finale, saj je na koncu o drugem in tretjem mesto odločal fotofiniš, medtem ko je Linn Svahn prišla v cilj z nekaj prednosti. Švedinja je prišla do devete posamične zmage v karieri, četrte v šprintih v tej zimi in šeste skupno, najboljša je bila namreč tudi na dveh letošnjih tekmah na 10 kilometrov s skupinskim startom.

V ciljnem šprintu je šlo tokrat za milimetre. | Foto: Reuters V ciljnem šprintu je šlo tokrat za milimetre. Foto: Reuters

Lampičeva: Linn je bila danes premagljiva

Lampičeva je prepričana oziroma je čutila, da je bila Linn Svhan danes premagljiva. "V ciljni ravnini me je nekajkrat zaneslo s težiščem nazaj, čisto sem omagala, dohitevala me je še Jonna. Linn je bila premagljiva, a jaz sem bila tista, ki bi jo danes morala premagati, pa mi na žalost ni uspelo," je po tekmi povedala najboljša šprinterka svetovnega pokala. "To, da ostajam v vodstvu, je zagotovo plus. Še vedno je moj osrednji cilj svetovno prvenstvo v Oberstdorfu," je še dodala.

Stopničke Anamarije Lampič v posamični konkurenci v tej sezoni:

Falun, 2. mesto
Val Müstair, 2. mesto
Dresden, 3. mesto
Davos, 2. mesto

Pred današnjo tekmo se je glede Lampičeve porajalo kar nekaj vprašanj, potem ko je v soboto na 10-kilometrski razdalji morala odstopiti. A k sreči je šlo za slab trenutek naše tekmovalke in vendarle se ji je uspelo vrhunsko pripraviti za današnjo tekmo.

V četrtfinalu je vodila od začetka do konca

Anamarija Lampič je v peti četrtfinalni skupini suvereno opravila s svojimi tekmicami, saj je kmalu po štartu prešla v vodstvo in v nadaljevanju nadzorovala dogajanje na progi. Vodstvo je obdržala vse do cilja in se brez težav uvrstila v polfinale. Eva Urevc, naša druga predstavnica, je tekmovala v tretji četrtfinalni skupini, a je bila prepočasna za napredovanje v polfinalno skupino.

Eva Urevc | Foto: SZS Eva Urevc Foto: SZS Eva Urevc ne skriva zadovoljstva

Eva Urevc, ki se je po enoletni odsotnosti zdaj vrnila, je letos dosegla že nekaj zelo dobrih rezultatov. V Davosu je bila šesta, v Dresdnu pa je v posamični konkurenci osvojila osmo mesto. Oba rezultata je dosegla v prostem slogu. Urevčeva po današnjem 14. mestu vseeno ni skrivala zadovoljstva.

"Zadovoljna sem z rezultatom. Vem, da imam še dovolj prostora za izboljšave - sploh v taktičnem delu - toda vseeno mislim, da sem danes lahko zadovoljna s 14. mestom. Manjka mi predvsem to, da bi se med tekmovanjem bolje postavljala po progi in da bi tudi jaz malo bolj taktično zbrala mesto," je dejala Eva, ki že pogleduje proti prihodnjemu koncu tedna, ko znova želi napadati visoka mesta.

Švedinje v polfinalu povsem nemočne

V polfinalu je naša tekmovalka iz Valburge tekmovala v drugi skupini, kjer so ji družbo delale štiri Švedinje in Norvežanka. Tudi v polfinalu je bila Anamarija zelo suverena, saj je vseskozi tekla v ospredju, v zadnjem delu proge pa so se izkazale tudi njene zelo hitre smuči. V ciljni ravnini je imela že tako veliko prednost, da njena uvrstitev v veliki finale ni bila vprašljiva. Druga polfinalna skupina je bil zelo hitra, saj sta se v finale uvrstili tudi tretje- in četrtouvrščena tekmovalka.

Anamarija Lampič je bila v zadnjih milimetrih za las močnejša. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Anamarija Lampič je bila v zadnjih milimetrih za las močnejša. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V finalu napeto do zadnjega milimetra

Že pred finalom so vsi pričakovali dvoboj med Linn Svahn in Lampičevo. Vedno nasmejana Anamarija je bila osamljena med tremi Švedinjami in dvema Norvežankama - a že neposredno po štartu se je slovenska tekmovalka zagnala v ospredje skupin in že takoj nakazala, da jo zanimajo le najvišja mesta. V ospredju je tekla tudi v nadaljevanju finala, saj sta s Svahnovo večino časa tekli z ramo ob rami. Mlada Švedinja se je v ciljni ravnini nekoliko odlepila od Lampičeve, je pa zato vse do zadnjih milimetrov potekal boj za drugo mesto. Na koncu je daljšo potegnila naša tekačica in se veselila še enega vrhunskega uspeha.

Lampičeva v skupnem seštevku šprinta vodi

Anamarija Lampič tudi po tej tekmi ostaja najboljša šprinterka v seštevku svetovnega pokala. Petindvajsetletna slovenska tekačica je letos že štirikrat stala na stopničkah, dvakrat pa se je uvrstila med deseterico.

1. Anamarija Lampič (Slo.) 341
2. Nadine Faehndrich (Švi.) 252
3. Linn Svahn (Šve.) 250
...

Johannes Hoesflot Klaebo je zmagal v moški konkurenci. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Johannes Hoesflot Klaebo je zmagal v moški konkurenci. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pri moških zmaga na Norveško, Lampič obstal v kvalifikacijah

V moški konkurenci je Janez Lampič, edini slovenski predstavnik med moškimi, tekmovanje končal v kvalifikacijah. Na koncu je njegov čas zadostoval za 39. mesto. Zmaga je šla na Norveško, slavil je Johannes Hoesflot Klaebo, drugi je bil Šved Oskar Svensson, tretji pa še en Norvežan, Haavard Solaas Taugboel.

Anamarija Lampič je v soboto prvič odstopila. | Foto: Guliverimage/Getty Images Anamarija Lampič je v soboto prvič odstopila. Foto: Guliverimage/Getty Images Prvič v življenju odstopila

Naša najboljša tekačica na smučeh se je v soboto preizkusila na 10-kilometrski preizkušnji v klasičnem slogu, a je po prvem krogu odstopila, potem ko je imela težave z dihanjem.

"Prvič v življenju se je zgodilo, da sem odstopila. Kar čudno je. Razočarana sem, saj sem prvi krog odtekla v redu. Enostavno me je v drugem krogu, ne vem, kako, kar zadušilo, tiščalo me je v prsih. Ne vem še čisto točno, kaj je bil vzrok. Čakala sem, da bi to minilo, a je bilo le slabše in slabše. Nisem se pobrala iz tega in potem sem se odločila, da odstopim. Upam, da se pripravim do jutri," je po sobotni tekmi razlagala Lampičeva.

Naslednji konec tedna bo spet zanimivo

Svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnji konec tedna v Ulricehamnu, kjer bodo v soboto švedski organizatorji pripravili posamični šprint v prosti tehniki, v nedeljo pa še ekipni šprint.

Finale ženske
 
Finale moški
 
Anamarija Lampič
Sportal Za Lampičevo konec že po prvem krogu
Ne spreglejte