Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
21. 2. 2013,
16.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Katja Višnar

Četrtek, 21. 2. 2013, 16.43

8 let

Junakinja Katja Višnar: To je bil moj najboljši tek

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski teki so se po nič kaj blesteči sezoni dvignili ob pravem času. Na svetovnem prvenstvu je Katja Višnar zablestela v šprintu v klasični tehniki. Sekunda jo je le ločila od brona.

Proga za šprint je bila na svetovnem prvenstvu podobna tisti s svetovnega prvenstva pred desetimi leti, ko so se najboljši tekači in tekačice prav tako potegovali za medalje v Val di Fiemmeju. Od Slovenk je takrat Andreja Mali osvojila 20. mesto in je le s strani opazovala boje za medalje. V to bitko pa je bila danes vključena Katja Višnar, ki je pred desetimi leti tako kot Vesna Fabjan nastopila na mladinskem svetovnem prvenstvu in tam dosegla 27. mesto. Že v kvalifikacijah je bilo videti, da je dobro razpoložena. Imela je peti čas, njen izraz takoj po nastopu pa je dal vedeti, da je sposobna vrhunskega dosežka: "Nisem si mislila, da sem tako hitra, ker sem videla, da imam na določenih delih še rezervo. Dobila sem potrditev, da so smuči prave. Upam, da bom šla še trikrat na štart."

"Sanjala sem o medalji. Bila sem blizu. Zdaj vidim, da je mogoče."

V četrtfinalu je Višnarjeva napredovala kot drugouvrščena, pot do velikega finala pa je tlakovala v skupini s kasnejšo svetovno prvakinjo Marit Björgen ter njeno rojakinjo Maiken Caspersen Falla. Katja je bila tretja, vendar si je vstopnico za finale priborila kot srečna poraženka. V finalu se nato ni ustrašila tekmic in je tekla taktično dovršeno. Na koncu je pristala sicer na nehvaležnem četrtem mestu, a so bili njeni teki danes na visoki ravni. Ravno takšnih tekov pa si je želela že vso sezono (nikdar ni nastopila v finalu v svetovnem pokalu. Najboljša je bila 13. v Kanadi) : "Nisem slabe volje, ker sem bila četrta. Danes sem se zbudila in sem vedela, da je pred mano dober dan. Na treningu sem videla, da je forma prava. Zadala sem si cilj in mu sledila. Pokazala sem tisto, kar sem trenirala letos. Veliko moči v rokah je bilo treba pokazati. Sem sanjala o medalji. Dovoljeno je sanjati. Bila sem blizu. Zdaj vidim, da je mogoče. To mi daje zagon za naprej. Verjamem, da sem na pravi poti," je takoj po prihodu v cilj dejala slovenska junakinja drugega dne na svetovnem prvenstvu.

Četrto mesto je pravi balzam na rezultate, ki so jih naše tekmovalke dosegale v tej sezoni. S tem dosežkom pa je naša tekaška reprezentanca tudi izpolnila zadane cilje v Val di Fiemmeju – ena uvrstitev do šestega mesta. "Verjela sem vase. Do konca sezone sta še dva klasična šprinta. Sposobna sem narediti še kakšen odličen rezultat," je bila presrečna Katja, ki je imela tudi podporo na tribunah. Z Bleda jo je prišel spodbujat avtobus navijačev, ki so bili na koncu veseli njenega uspeha.

"Fant mi je rekel, naj samo poslušam norveškega trenerja"

Res je, da svetovno prvenstvo poteka v Italiji, vendar je v Italiji občutek, da so Norvežani gostitelji, saj jih srečaš na vsakem koraku. Tudi Skandinavci so stiskali pesti za Višnarjevo. Zakaj? Prvič zaradi partnerske zveze z Olom Vigenom Hattestadom in drugič zaradi norveškega trenerja Torvika Pera Oyvinda, ki pomaga naši reprezentanci. "Ola mi je rekel, naj ga samo poslušam. Prej je bil v norveški ekipi, zdaj pomaga nam. Trening z njim se je obrestoval. To je bil moj najboljši tek. Še nikoli nisem pokazala takšnih nastopov. Zelo pametno sem tekla. Čim več moči sem poskušala privarčevati za klanec, kjer so nekatere tekle že pod stresom. V finalu sem le uživala," je vsa presrečna še dejala 28-letna članica kluba z Bleda.

Srebrna na šprintu je bila Švedinja Ida Ingemarsdotter, bronasta pa Maiken Caspersen Falla. Favoritinja Justyna Kowalczyk je v finalu padla in končala na šestem mestu. Od slovenskih predstavnic so v najkrajši preizkušnji nastopile še Vesna Fabjan, na koncu je osvojila 29. mesto in je izpadla v četrtfinalu, Alenka Čebašek (37.) in Nika Razinger (53.).

Ne spreglejte