Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 1. 2015,
17.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Therese Johaug Tour de Ski

Sobota, 10. 1. 2015, 17.10

8 let

Johaugova prekinila niz Bjoergnove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Norveška smučarska tekačica Therese Johaug je na šesti etapi Tour de Skija prekinila niz zmag rojakinje Marit Bjoergen.

Branilka naslova je v Val di Fiemmeju na 10-kilometrski preizkušnji s skupinskim startom v klasičnem slogu Bjoergnovo premagala za 1,1 sekunde, tretja pa je bila še ena Norvežanka, Heidi Weng, ki je zaostala 5,5 sekunde.

"Včeraj sem trdo delala in s trenerjem izboljševala klasično tehniko. Vedela sem, da bo Marit zelo močna na zadnjem vzponu, toda uspelo mi je držati korak z njo. Moje smuči so bile tokrat neverjetno dobro pripravljene. Mislim, da še nikoli tako," je po tekmi povedala Johaugova, ki je skupaj z rojakinjama tekmice začela puščati za sabo približno 2,5 kilometra pred ciljem.

Edina slovenska predstavnica na tekmi Lea Einfalt je s 4:58,2 minute zaostanka zasedla 30. mesto. V skupni razvrstitvi turneje ima Bjoergnova, ki je slavila na prvih petih postajah te novoletne turneje, pred nedeljsko zadnjo etapo 2:11,2 minute prednosti pred Wengovo in 2:50,3 pred Johaugovo in je tako na pragu slavja na Tour de Skiju.

V moški preizkušnji na 15 km je zmagal Nemec Tim Tscharnke. Zmagovalca je odločil foto finiš, saj sta čez ciljno črto pritekla skupaj s Kazahstancem Aleksejem Poltoraninom. Švicar Dario Cologna je z zaostankom štirih desetink zasedel tretje mesto. Petindvajsetletni Tscharnke je po decembru leta 2012 še drugič zmagal v svetovnem pokalu, obakrat je slavil na 15-kilometrski preizkušnji s skupinskim startom klasično. Sicer pa je četrtič v svetovnem pokalu osvojil stopničke, preostali dve uvrstitvi na stopničke sta bili ekipni.

"Danes sem se počutil precej močnejšega kot na začetku turneje. Vsi smo trdo vadili pred tourom, sam pa sem napredoval iz etape v etapo. Vseeno pa sem kar malo presenečen, da mi je danes uspelo zmagati," je po tekmi povedal Tscharnke. Na startu moške preizkušnje ni bilo Slovencev.

V skupni razvrstitvi turneje še vedno vodi Norvežan Petter Northug, ki pa ima le še 3,1 sekunde prednosti pred rojakom Martinom Johnsrudom Sundbyjem, ki je favorit za nedeljsko zasledovanje in ubranitev lanske zmage. Tretji je Šved Calle Halfvarsson, ki zaostaja 26,8 sekunde.

Ne spreglejte