Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
30. 11. 2017,
14.09

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

2

Natisni članek

Jernej Damjan

Četrtek, 30. 11. 2017, 14.09

6 let, 5 mesecev

Jernej Damjan ima z razlogom takšen status

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

2

Jernej Damjan | Foto Sportida

Foto: Sportida

Po presenetljivi veliki zmagi Jerneja Damjana v Ruki pretekli konec tedna so apetiti javnosti zrastli, a glavni akter ne pogleduje proti rezultatom. Poudarja, da je njegova osrednja naloga skakati sproščeno. Z uspehom je izjemno zadovoljen tudi glavni trener B-reprezentance Igor Medved, ki se je z Jernejem v poletnem obdobju posvečal tehničnemu vidiku.

Slovenski junak tekme v RukiJernej Damjan bo imel na naslednji postojanki svetovnega pokala, čeprav ni vodilni, čast, da v prvi seriji skoči zadnji. Najboljši Japonci z v rumeno odetim Junširom Kobajašijem na čelu bodo namreč izpustili Nižnji Tagil in se vrnili v Engelbergu.

"Z Jernejem sva imela dogovor"

V B-reprezentanci je imel poseben status, prilagojen njegovim letom. | Foto: Žiga Zupan/Sportida V B-reprezentanci je imel poseben status, prilagojen njegovim letom. Foto: Žiga Zupan/Sportida Damjan pred začetkom sezone ni bil uvrščen v A-reprezentanco, ki ji poveljuje strokovni štab z Goranom Janusom na čelu, ampak je dobil status B-reprezentanta. Igor Medved in Jure Šinkovec skrbita za ekipo, ki se pripravlja za celinski pokal, skozi katerega si skakalci utirajo pot v svetovni pokal. V njej ima 34-letnik poseben status.

"Z Jernejem sva imela dogovor. Koliko bo z nami, koliko bo delal sam ... Precej starejši je od večine članov v B-reprezentanci. V nasprotju z njimi je opravil manj skokov. V teh letih potrebuje več časa za regeneracijo kot kakšen dvajsetletnik. Paziti smo morali tudi na pretekle poškodbe, ki so se nabrale z leti. Cilj B-ekipe je celinski pokal, kar ni njegova domena, zato poleti ni hodil na tekme celinskega pokala. To je bilo dogovorjeno. Pripravljali smo se na zimo, da bo lahko štartal v svetovni pokal," je o delu z Damjanom dejal prvi trener B-reprezentance Igor Medved.

"Reprezentance so zame le črka"

"Reprezentance so zame le črka. Na koncu skačejo tisti, ki so najboljši." | Foto: Sportida "Reprezentance so zame le črka. Na koncu skačejo tisti, ki so najboljši." Foto: Sportida Glavni mož stroke v A-reprezentanci mu je po prvi postojanki v Visli dejal, naj izbere nekoga, ki bo menjava za 17-letnega Timija Zajca. Ker je Jernej konstantno skakal dobro, Medved ni imel težkega dela.

Ni prvič v Jernejevi karieri, da je prišel v svetovni pokal iz B-reprezentance, a temu ne posveča pozornosti: "Leta 2013 sem poleti zmagal v Hakubi in prišel nazaj v A-ekipo. Reprezentance so zame le črka. Na koncu skačejo tisti, ki so najboljši."

"Brez zapletanja"

"Kar zadeva rezultat: Robi (Robert Kranjec, op. a.) je leta 2006 zmagal v Kuusamu, čez teden je bil nato v Lillehammerju sedmi. Naslov v časopisu se je glasil: Robert Kranjec šele sedmi. Če bom jaz sedmi, potem podpišem." | Foto: Sportida "Kar zadeva rezultat: Robi (Robert Kranjec, op. a.) je leta 2006 zmagal v Kuusamu, čez teden je bil nato v Lillehammerju sedmi. Naslov v časopisu se je glasil: Robert Kranjec šele sedmi. Če bom jaz sedmi, potem podpišem." Foto: Sportida Naslednja postojanka svetovnega pokala je Nižnji Tagil, na katerega ima dobre in slabe spomine: "Na svoj zadnji obisk bom pozabil. Takrat sem imel težave s kolenom in se skoraj raztreščil, zato pa je bilo pred tem lepše."

Leta 2014 je bil namreč v kvalifikacijah četrti, na tekmi pa nato dvanajsti. "Skušal bom skakati zase, torej sproščeno in brez zapletanja. Kar zadeva rezultat: Robi (Robert Kranjec, op. a.) je leta 2005 zmagal v Kuusamu, čez teden je bil nato v Lillehammerju sedmi. Naslov v časopisu se je glasil: Robert Kranjec šele sedmi. Če bom jaz sedmi, potem podpišem," se je zasmejal Damjan. Hkrati se zaveda, kako širok krog favoritov za najvišja mesta je v svetovnem pokalu: "Prvih dvajset je zmožnih zmagati."

Program v Nižnjem Tagilu

Petek
15.00 kvalifikacije

Sobota
16.15 posamična tekma

Nedelja
14.30 kvalifikacije
16.00 posamična tekma

Ne spreglejte