Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
20. 11. 2014,
12.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ljubo Jasnič skakalci Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jernej Damjan Jurij Tepeš

Četrtek, 20. 11. 2014, 12.21

7 let, 12 mesecev

Jasnič po eni strani razume skakalce, zakaj ne želijo podpisati pogodb

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V nepravem trenutku so pri smučarskih skakalcih v središče dogajanja prišle nepodpisane pogodbe s Smučarsko zvezo Slovenijo. Ljubo Jasnič išče pokrovitelja, ki bo prinesel zadovoljstvo našim orlom.

Kamen spotike so bonusi, za katere pri skakalcih in preostali nordijski družini v tem trenutku ni denarja. Ob nedavnem odhodu enega od glavnih sponzorjev (Telekom Slovenije), ki se ni odločil za nadaljevanje sodelovanja s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS), je pri skakalcih zazevala luknja, velika sto tisoč evrov.

Ta denar bi bil namenjen ravno uspehom slovenskih skakalcev, a je zdaj finančna vreča ostala prazna. Naši najboljši skakalci ne želijo podpisati pogodbe in aneksa, ki veleva, da jim bodo vse bonuse izplačali, ko se vreča napolni. Na pogodbah želijo imeti številke, zato tudi niso dali svojega podpisa, kar pa je šlo v nos nekaterim članom izvršilnega odbora SZS, ki so zasedali v sredo.

Osnovno pogodbo morajo podpisati drugi teden, aneks do 15. decembra

Ta jim je postavil ultimat, da po prihodu iz Klingenthala, kjer se bo ta konec tedna začela nova sezona, podpišejo pogodbo, sicer jih SZS ne bo prijavila za tekmo v Kuusamu, saj niso v pogodbenem razmerju z njo. V tem trenutku bi bila največja težava, če bi se kateremu od skakalcev na poti do prizorišča tekme svetovnega pokala kaj zgodilo, saj niso zavarovani, ker nimajo podpisane pogodbe. Upamo, da se takšen scenarij ne bo uresničil.

"Osnovno pogodbo morajo podpisati drugi teden, aneks k pogodbi, v katerem so bonusi, pa do 15. decembra. Do takrat bo znano, kdo bo novi sponzor, ki bo zakrpal sto tisoč evrov luknje. Na dresih imamo zdaj 50 kvadratnih centimetrov prostega prostora, dogovorjeni pa smo, da ves sponzorski denar, ki pride po 20. novembru, damo v sklad za nagrade," razlaga Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo, ki je sam vložil veliko truda in pripeljal določena sponzorska sredstva za skakalce.

Jasnič jih razume, da želijo imeti vse nagrade

Lani so si skakalci z odličnimi nastopi priskakali 150 tisoč evrov nagrad, v blagajni pa je bilo razpoložljivih 96 tisoč evrov, ki so si jih nato razdeliti. "Vsi so že dobili denar," poudarja Jasnič in se naveže na pogodbe: "Vsebina je bila usklajena že junija. Septembra je kazalo, da bo vse urejeno, nato pa se je na žalost en sponzor umaknil s SZS."

Jasno je, da bi rad vsak čim več iztržil med profesionalno kariero, ki pri vseh nima veliko nadpovprečno uspešnih rezultatskih let. Dobrodošlo pa je, da so nekateri skakalci zaposleni, imajo osebne sponzorje in dobijo tudi nagrade za uspešnost na tekmah svetovnega pokala.

"To jim je premalo. Lakota je velika stvar. Pravim, da naj se ne primerjajo z Avstrijci, ki imajo veliko. Finci so šli kot zveza v stečaj. Morajo se zavedati, kako so prišli v reprezentanco. Tisti, ki so na vrhu, delajo za nižje. Ta krog prinaša vedno nove dobre skakalce in je dobro organiziran. Fantje imajo program v celoti plačan. Ničesar jim ni treba prispevati. Želijo imeti vse nagrade. Razumem jih. To je vendarle njihova služba, ki traja nekaj let, in želijo dobiti sredstva za uspešnost. Z največjim veseljem bi jim jih dal, vendar ne morem pisati številk, če nimamo trenutno nič v tej vreči. Lahko bi se odločili za krčenje programov, vendar bi pri skokih s tem sami sebi žagali vejo," razlaga Ljubo.

V žepu naj bi bil skriti adut

Za skakalni podmladek res ni treba skrbeti, saj so razmere za delo pri nas odlične. V kranjski gimnaziji imajo dva skakalna razreda, v skakalne šole pa se vpisuje vse več otrok … "Vsi želijo biti Prevci, kar je jasno in dobrodošlo za naš šport," pravi Jasnič.

Če mu ne bo uspelo pridobiti sredstev, kar bi morala biti sicer naloga vodilnih na SZS, bo ponudil svoj odstop. "Če ne bom uspešen in če fantje mislijo, da imajo vse prav, potem nimam več česa početi. Vse sem naredil, da bi jih prepričal. Upam, da se bodo pogovori z morebitnim novim sponzorjem uspešno končali in bomo lahko vsi zadovoljni," je še dejal prvi mož skakalne družine.

Velika žalost pri vsem tem je, da se na SZS očitno ne zavedajo dobro, katera disciplina jim bo v prihodnje prinašala največ sponzorjev, zlasti ko se bo Tina Maze odločila za konec kariere. Vendarle imajo skoki od vseh največji pozitiven predznak …

Ne spreglejte