Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2012,
7.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janez Gorišek Peter Prevc Peter Prevc Vikersund

Petek, 24. 2. 2012, 7.21

8 let

Janez Gorišek: Prevc v Vikersundu ne bi padel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V teh dneh na največji letalnici na svetu poteka svetovno prvenstvo v smučarskih poletih. Konstruktorja naprave Vikersundbakken na Norveškem sta slovenski inženir Janez Gorišek in njegov sin.

Letalnica v Vikersundu že nekaj časa spada v veliko peterico naprav, na katerih se leti precej dlje kot na običajnih skakalnicah. Pred leti so se Norvežani odločili, da bodo svojo letalnico povečali, lani pa so na novem objektu prvič nastopili tudi najboljši skakalci na svetu. Svetovni rekord je padel takoj. Zdaj že upokojeni domači lovec na daljave Johan Remen Evensen je v kvalifikacijah pristal pri daljavi 246,5 metra in kar za 7,5 metra preskočil dotlej rekordno planiško znamko. Da se da varno in z lahkoto leteti tako daleč, v Vikersundu je bila lani kopica poletov daljših od tedaj magičnih 240 metrov, sta zaslužna najslavnejši konstruktror letalnic na svetu Janez Gorišek in njegov sin Sebastjan. Gorišek starejši je tvorec načrtov (pred leti skupaj s svojim bratom in zdaj s sinom) za kar štiri od največjih petih letalnic na svetu, Heini Klopfer Shanze v Oberstdorfu, Kulm v Bad Mitterndorf, letalnico Bratov Gorišek v Planici in omenjeno Vikersundbakken.

Ključni za varnost prehodna krivulja in nizka krivulja leta

Izkušnje se očitno poznajo. Avstrijski zvezdnik Gregor Schlierenzauer je lani letalnico proglasil kot najboljšo skakalnico na svetu, tudi naš lovec na daljave Robert Kranjec, ki obožuje planiško velikanko, pa je priznal, da so v Vikersundu poleti še bolj mirni.

"Skakalnica je lepo urejena. Letos so uredili tudi nedokončani del v radiusu, kar smo jim že lani predlagali. Mislim, da se bo z lahkoto letalo okrog 240 metrov ali več. Pristati bi se dalo tudi pri večji daljavi od 250 metrov, kjer je meja. A mejo se da vedno malce pomakniti. Zelo lepo je narejena prohodna krivulja. Spodnji prehod je navadno oster, tu pa je zelo lepo oblikovan in postopoma preide v ravnino, kar smo načrtovali. Tudi krivulja leta je lepa in ne previsoka. Je pa zelo odvisna od vetra. Glede na to, da imajo skakalci boljše kombinezone, so za velike daljave potrebne majhne hitrosti, kar je zelo varno" je na svoje delo ponosen 78-letni Gorišek, zelo cenjen in vselej z odprtimi rokami sprejet gost na Norveškem.

Kdaj bo rekord spet v Planici?

Slovenski konstruktor je prepričan, da Peter Prevc, ki je v nedeljo na letalnici v Oberstdorfu ob pristanku pri izjemni daljavi za nemško letalnico (225,5 m) padel, se poškodoval in najverjetneje že končal sezono, v Vikersundu v podobnem položaju ne bi doživel neprijetne izkušnje.

"Ravno tej ostri krivulji na spodnjem delu doskočišča, kakršna je v Oberstdorfu, smo se skušali izogniti. Tudi Planica je narejena v obliki precej varnejše prehodne krivulje. V Oberstdorfu bi morali narediti isto, četudi bi ključni del dvignili zgolj s snegom. Prevc bi tam, kjer je imel veliko višino, letel normalno in pristal. Letalnici v Vikersundu in Planici sta narejeni tako, kot sem rekel in do padca ne bi prišlo," je pojasnil Gorišek.

Njegov naslednji veliki projekt je obnova planiške velikanke, ki je lani po mnogih letih izgubila svetovni rekord. "Projekt je že narejen, delamo le še na tem, da pridobimo dovoljenja. Mogoče bomo že leta 2013 začeli z deli," je dejal Gorišek. V Dolini pod Poncami naj bi po njegovih besedah doskočišče ostalo enako, hrbtišče in odskočno mizo bodo dvignili, zaletišče pa naredili na novo.

Ne spreglejte