Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 10. 2015,
20.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak biatlon priprave svetovni pokal Tomaš Kos Peter Prevc Peter Prevc Filip Flisar

Četrtek, 15. 10. 2015, 20.03

8 let

Jakov Fak: Začrtano imam svojo pot in hitim po njej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak bo v prihajajoči zimi poleg Petra Prevca in Filipa Flisarja najverjetneje eden od vlečnih konjev slovenskega zimskega športa na sploh.

Omenjena trojica je v svojih športnih že dokazala, da je sposobna serijskih zmag, ob odsotnosti najboljše slovenske smučarke Tine Maze pa so prav ti tisti, na katere bo padlo največje breme visokih pričakovanj po številnih uspehih morda že kar malo razvajene slovenske javnosti.

Jakov Fak bo v svoji osmi sezoni med svetovno biatlonsko elito, šesti v dresu slovenske reprezentance, zagotovo prvo ime in vlečni konj naše izbrane vrste, o njegovih ciljih pred sezono pa tako ali tako nima smisla govoriti. Jasno je, da so ti najvišji.

Na snegu se je spomnil, zakaj ima rad biatlon

"Za zdaj dobro delamo. Upam, da bo tako vse do zime in da ne bo nobenih hudih težav," mesec in pol pred začetkom sezone pravi 28-letni Hrvat in zagotavlja, da ga je na prvem preizkusu snega že popadla prava tekmovalna lakota: "Vsi se že zelo veselimo zime. Zdajle smo bili v Ramsauu prvič na smučkah in občutek je bil izreden. Spomnil se sem, zakaj imam rad ta šport. To je moj element."

Priprave se nadaljujejo po ustaljenem ritmu, brez posebnosti. Pa tudi brez skrbi in bojazni? "Vedno hočem biti čim boljši. Strah me je mogoče le tega, da ne dosežem svojih pričakovanj, kar pa se je tudi zgodilo že velikokrat. Res pa je, da si jih tudi zelo konkretno zastavim," pravi dvakratni svetovni prvak in nosilec bronastega olimpijskega odličja iz Vancouvra.

Tudi ob zmagah v svojih nastopih išče tisto nekaj več. "Pogosto na tekmi, tudi če zmagam ali končam na stopničkah, poskušam najti nekaj več. Nekaj, kar bi naredil res dobro. Nekaj izrednega. Nekaj, da si lahko rečem: 'To si pa res dobro naredil.'"

Z vprašanjem o bojazni smo sicer merili bolj na kakšne tiste nepredvidljive stvari, kakšno bolezen, ki bi mu lahko mešala štrene ob napačnem času … "O tem niti ne razmišljam. Zelo malo vpliva imam na takšne stvari, zato se trudim s tem čim manj obremenjevati," pravi biatlonec, ki se je v preteklosti že spopadal z zoprnimi poškodbami (rama, pomrznjen prst), boleznimi in zastrupitvami.

Perfekcionist, ki popolnoma zaupa serviserjem

"Sicer je pa tako, da lahko človek vedno reče: 'Eh, zunaj dežuje, ne ljubi se mi na trening.' Ampak ni druge možnosti. Za nas slabo vreme preprosto ne obstaja. No, tako je, imam začrtano svojo pot in hitim po njej," še pravi.

Torej bi Fak, tudi če bi teoretično zmagal na vseh tekmah sezone, našel nekaj, kar bi bilo treba še izboljšati? "Seveda bi bil zadovoljen s takšno statistiko in nadvse ponosen nase, ampak sem prepričan, da bi našel nekaj, kar mi ne bi bilo čisto všeč. Nekaj, kar bi lahko naredil bolje. Vedno najdem nekaj takšnega."

Konec novembra se bo na Švedskem podal v boj za točke svetovnega pokala. V skupnem seštevku želi nadgraditi lansko tretje mesto, a o pripravah konkurentov ne ve veliko. "Zelo malo sem spremljal konkurenco. Bil bi pa zelo vesel, če bi lahko takole v pripravah kdaj pa kdaj treniral tudi s kakšnim tujim tekmecem. Mislim, da bi lahko nekaj časa preživeli tudi tam, kjer se zadržujejo druge reprezentance, dovolj močne, da bi se bilo zanimivo z njimi pomeriti. A realnost je pač takšna, da več kot 200 kilometrov od Slovenije niti ne odpotujemo."

Kot eden od najboljših biatloncev na svetu tudi z opremo (predvsem smučmi) težav nima in jih tudi ne pričakuje. "Lani sem bil zelo zadovoljen in letos je vse ostalo nespremenjeno," pravi, s testiranjem smuči pa se tudi ne ukvarja: "To počnejo naši pridni serviserji. Odnos, ki ga imam s fanti iz servisa, je zgrajen na popolnem zaupanju. Do zdaj je vse delovalo popolno, ne vidim razloga, da se ne bi nadaljevalo enako."

Zdaj je on tisti, ki predaja znanje mlajšim

Ima v reprezentanci že kakšnega vajenca? Je koga od mlajših tekmovalcev vzel pod okrilje? "Ne bi tako rekel, treniramo vsi skupaj in to nam vsem pomaga. Rad bi seveda videl, da bi imeli še kakšnega tekmovalca več, ampak je, kar je. Ko sem prišel v slovensko reprezentanco, sem se od preostalih članov nekaj naučil. Bil sem namreč slabši. Ampak sem potem z leti napredoval. To je naraven proces. Če prideš blizu nekega vrha, ne moreš pričakovati, da boš še od nekoga črpal znanje in veščine," pravi biatlonski as, zmagovalec osmih tekem svetovnega pokala, zdaj je on tisti, ki predaja znanje.

Vesel je tudi vrnitve Tomaša Kosa, ki je kot glavni trener zamenjal Uroša Velepca: "Že prej, ko sta bila v reprezentanci dva trenerja, smo imeli možnost, da je nekdo delal z enim, drug z drugim. Moja prvotna želja je bila, da jaz v takšnem sistemu preprosto zamenjam trenerja. To mi ni bilo dovoljeno in nastala je povsem nenavadna zgodba."

Ne spreglejte