Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2012,
18.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Klemen Bauer Jakov Fak Jakov Fak

Četrtek, 13. 12. 2012, 18.15

8 let

Jakov Fak postaja serijski zmagovalec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prejšnji konec tedna je Jakov Fak naslovu svetovnega prvaka dodal prvo zmago v svetovnem pokalu, na Pokljuki je še tretjič stopil na najvišjo stopničko odra za zmagovalce. To pa je že serija.

"Upam, da ste uživali, jaz vsekakor sem," se je smejalo 25-letnemu biatloncu iz hrvaškega Mrkoplja, ko je na šprinterski preizkušnji na Pokljuki z izjemno predstavo v kozji rog ugnal dva velika zvezdnika biatlonskega cirkusa, Norvežana Emila Hegleja Svendsna in Francoza Martina Fourcada, zadnja dva zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala. "Ko zmagaš, tudi tista bolečina, ki jo prineseš v cilj, v trenutku izgine. To je nekaj najlepšega," je še vrelo iz tekmovalca, ki letos navdušuje slovenske ljubitelje biatlona, ki se bodo morali bržčas kmalu navaditi tovrstnega razvajanja, saj Fak po zagotovilih reprezentančnega trenerja Uroša Velepca še zdaleč ni pokazal vsega, kar zna. Zadnja Fakova zmaga je tudi prva slovenska na Pokljuki.

Šprinterska preizkušnja na Rudnem polju pa je bila tudi izjemno napeta, Fak je norveškega tekmeca ugnal za vsega osem desetink sekunde, medtem ko je Fourcade zaostal 6,4 sekunde. "O Martinu nisem dobival nobenih informacij, šele ko sem prišel v cilj, sem izvedel, da je imel 'ničlo', za Svendsna sem pa ves čas vedel, da je hiter. Poskušal sem ostati miren in se ne zaletavati v zadnjem krogu, ker bi tako ostal brez moči za ta dolgi klanec. Izgubljal sem čas, celo na zadnjem klancu sem bil za Svendsnom, a sem nato v zaključku izkoristil privarčevano moč za šprint. V zadnjem krogu je vedno prisotna bolečina, boli v vseh delih telesa, zato je izjemno pomembno, da se moč pravilno razporedi. " je dirko opisal zmagovalec, ki se je odlično spopadel tudi z zahtevnimi razmerami na strelišču in težavami z nabojem, ki ni želel odleteti iz njegove puške: "Strelišče je bilo zelo vetrovno, zastave so prikazovale pravo zmedo, zelo dobro sem moral oceniti razmere, ali obračati korekcije ali ne."

Fak je tako že prvi dan biatlonskega praznika poskrbel za pravo navdušenje med domačimi navijači, ki so tokrat, tudi s pomočjo 2000 šolarjev, dobro zapolnili tribune snežnega stadiona. "Lepo je bilo na tribunah videti veliko otrok, mislim, da bi morali otroci več hoditi na športne prireditve, oziroma izkoristiti priložnost videti vrhunski šport," se je podpore veselil Fak, ki bo v soboto na zasledovalni tekmi prvič v vlogi tistega, ki ga je treba premagati. "Kakšne sproščenosti zaradi tega ne bo, ravno obratno. Če si zadaj, loviš, če si spredaj, bežiš," še pravi in dodaja: "Emil je zelo blizu in videl bom, kako se bom počutil. Če se bom počutil dobro, bom poskušal teči za njim in s tem poskušal prihraniti nekaj moči, a je tudi on dober taktik, zato bo najbrž poskušal teči za menoj. Verjetno se bova izmenjavala v vodstvu, vsak pol kroga. Bomo videli, šele ko se tekma začne, se začne vse razpletati. Šele takrat bom vedel, kako teči in streljati."

Jakov Fak bo tako v soboto lovil že svojo četrto zmago, tretjo v svetovnem pokalu. Vsi, ki ga želite pri tem podpreti, pridite na Pokljuko, zasledovalna tekma se bo začela ob 12.45, nastopila a bosta tudi Klemen Bauer in Peter Dokl.

Ne spreglejte