Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
15. 2. 2015,
14.56

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

svetovno prvenstvo Beaver Creek Matic Skube Žan Kranjec Žan Kranjec

Nedelja, 15. 2. 2015, 14.56

4 leta, 11 mesecev

Grange junak snežne slalomske loterije

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Francoski slalomist Jean-Baptiste Grange je nekoliko presenetljivo postal zadnji dobitnik zlate kolajne na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Beaver Creeku. Matic Skube 20.

Jean-Baptiste Grange je vsem tistim, ki so stavili nanj pred slalomom svetovnega prvenstva, prinesel lep zaslužek. Francoz je bil resda prvak že leta 2011, v domači vitrini pa ima tudi mali kristalni globus. Vseeno pa zaradi poškodb v zadnjih letih in nekoliko slabših rezultatov ni spadal niti v nekoliko razširjeni krog največjih favoritov. Dovolj povedo podatki, da je na zadnjih dveh tekmah pred SP v Kitzbühlu in Schladmingu zasedel 21. in 26. mesto in da je na stopničkah za zmagovalec v svetovnem pokalu nazadnje stal pred skorajda štirimi leti v Banskem.

Toda 30-letni Francoz je pravi šampionski obraz pokazal, ko je bilo to najbolj potrebno. Po prvem teku je bil peti, v drugo pa se mu je ob veliki meri tveganja v pravem snežnem metežu posrečil sanjski nastop. Z najboljšim časom se je namreč povzpel na sam vrh in tako ponovil podvig iz Garmisch-Partenkirchna.

Na zmago ni pomislil

"Še sam ne vem, kako mi je uspela takšna vožnja. Priznam, pred tekmo nisem niti malo razmišljal o tem, da bi lahko zmagal. Morda sem bil zaradi tega toliko bolj sproščen. Smučal sem tako, kot je treba. Bil sem hiter. Z nekaj napakami so mi tekmeci ponudili priložnost za to drugo zlato kolajno. Ta se kar precej razlikuje od tiste iz leta 2011. Takrat sem bil v povsem drugačni vlogi. Bil sem favorit. Tokrat pa je to nagrada za trud v zadnjih letih," je po zmagi dejal Grange, ki je Nemca Fritza Dopferja prehitel za 35 stotink sekunde. Še dve desetinki počasnejši je bil njegov rojak Felix Neureuther, ki se je, podobno kot v veleslalomu, že videl na nehvaležnem četrtem mestu, a se je na koncu le prebil do odličja.

Hirscher in Horošilov nista zdržala pritiska

Francozu in nemškemu dvojcu so na pomoč "priskočili" tudi najboljši s prve vožnje, ki se v vremenski loteriji nikakor niso znašli. Vodilni Marcel Hirscher, sicer tudi branilec naslova iz Schladminga, je odstopil, potem ko je zapravil skorajda vso prednost. Priložnosti za prvo kolajno na velikih tekmovanjih ni izkoristil niti ruski varovanec slovenskih trenerjev Aleksander Horošilov. Po drugem času prvega teka je nato v finalu storil preveč napak in z zgolj 22. časom zdrsnil na osmo mesto. Le dve mesti pred njim je bil Šved Andre Myhrer, sicer tretji po prvem teku.

Matic Skube s sedmim časom finala

Od Horošilova in Myhrerja je bil v finalu hitrejši tudi najboljši slovenski slalomist Matic Skube. Škofjeločan na prvi progi, ki je bila sicer ob postavitvi norveškega trenerja Mitterja pravo ''pokopališče'' slalomistov (odstopili so Benjamin Raich, Mario Matt, Giuliano Razzoli, Daniel Yule …), ni našel pravega ritma. Vseeno si je z 28. časom priboril dobro izhodišče za napad v drugo. Ta se mu je dobro posrečil, kar potrjuje sedmi čas, zato si je v cilju dal duška. A ker je veliko zapravil že v prvem nastopu, višje od dvajsetega mesta na koncu ni mogel.

Skube je za zmagovalcem zaostal tri sekunde in 76 stotink. Občutno počasnejši pa je bil Žan Kranjec, ki si je po veleslalomskem razočaranju nastop med količki priboril v sobotnih kvalifikacijah. Tokrat je dobil potrditev, da ga do slalomskega preboja čaka še veliko dela. Preizkušnjo je sicer končal na 32. mestu, ki bi bilo v svetovnem pokalu še sprejemljivo, a z velikanski zaostankom – 9 sekund in 76 stotink.

Ne spreglejte