Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 12. 2016,
12.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

biatlon Pokljuka svetovni pokal Klemen Bauer Mitja Drinovec Rok Tršan Miha Dovžan

Nedelja, 11. 12. 2016, 12.31

6 let, 6 mesecev

Svetovni pokal, štafeta (moški) - Pokljuka

Fourcade blestel tudi v francoski štafeti, Slovenci 12.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Pokljuka francoska štafeta | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Na prvi tekmi zadnjega dne letošnjega svetovnega biatlonskega pokala na Pokljuki so obračunale moške štafete. Zmagala je Francija, slovenska četverica pa je zasedla 12. mesto.

Francozi (Jean Guillaume Beatrix, Quentin Fillon Maillet, Simon Desthieux in Martin Fourcade) so bili za slabih 16 sekund boljši od Rusov (Maksim Cvetkov, Anton Babikov, Matvej Elisejev in Anton Šipulin) ter dobrih 21 od Nemcev (Erik Lesser, Matthias Dorfer, Benedikt Doll in Simon Schempp).

Slovenska četverica solidna tudi brez Faka

Slovenska četverica v postavi Miha Dovžan, Klemen Bauer, Mitja Drinovec in Rok Tršan je pokljuško štafetno preizkušnjo končala na 12. mestu.

Slovencem je po polovici tekme, ko je svoje delo izvrstno opravil najmočnejši član štafete Klemen Bauer, kazalo še veliko bolje. Ihanec se je prebil celo na sedmo mesto, a sta nato veliko manj izkušena člana Drinovec in Tršan malce izgubila. Vseeno so slovenski fantje danes streljali dobro, osem postankov na strelišču so opravili brez kazenskega kroga in s petimi popravami.

 

Klemen Bauer se je po strelskem polomu na sobotnem zasledovanju danes spet izkazal z zelo solidnim streljanjem. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Klemen Bauer se je po strelskem polomu na sobotnem zasledovanju danes spet izkazal z zelo solidnim streljanjem. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Bauerju se je streljanje spet izšlo 

"Danes mi je ponovno uspel zelo dober nastop, podoben kot je bil na šprintu. Tak načrt sem imel tudi včeraj, a ga žal nisem izpolnil. A kot sem rekel že po včerajšnjem polomljenem nastopu, stvari se v biatlonu lahko zelo hitro obrnejo. Praktično čez noč. To se je tudi zgodilo, k sreči na pozitivno stran in lahko sem res samo zadovoljen," je po svoji tretji dirki v treh dneh povedal Bauer, ki je bil danes na strelišču nenatančen le enkrat.

"Kot ekipa smo pokazali, da se lahko bojujemo tudi brez Jakova, pa čeprav smo zaradi njegove odsotnosti močno, močno oslabljeni," je še povedal 30-letni Ihanec. Z Jakovom Fakom bi se slovenska štafeta zagotovo bojevala za zelo visoko uvrstitev, že če bi imela še tri Bauerju vsak približno enakovredne tekmovalce, bi bila danes zelo visoko, a mladi člani, ki šele nabirajo izkušnje na tekmovanjih najvišje ravni, so pokazali veliko. Drinovec, Dovžan in Tršan so prihodnost slovenskega biatona.

Fak bo izpustil tudi tekme na Češkem
Fak bo izpustil tudi tretjo postajo svetovnega pokala v Novem mestu na Češkem, je ob robu svetovnega pokala na Pokljuki potrdil slovenski glavni trener Tomaš Kos. "Jakov ni treniral in za tekme še ni nared. Ne smemo prehitevati. Upam pa, da se nam bo že jutri pridružil na treningih," je dejal Kos. Če bo okrevanje Faka normalno, bo prvič v sezoni 2016/17 nastopil januarja v nemškem Oberhofu.

Zaradi popolnih razmer priložnost za vse

Na Rudnem polju je bilo tudi danes vreme lepo, na strelišču pa skorajda brez vetra. "Vedeli smo, da bo zaradi idealnih razmer konkurenca izenačena, smo pa veseli, da jih je ravno nam uspelo izkoristiti najbolje," je v imenu francoske reprezentance govoril Jean Guillaume Beatrix in priznal: "Na štartu smo seveda razmišljali samo o zmagi, a ta za nas nikakor ni bila samoumevna."

Z današnjima štafetnima tekmama se Pokljuka od svetovnega pokala poslavlja za dve leti. Naslednjič se bo biatlonska smetana na Rudnem polju zbrala šele v zimi 2018/19. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Z današnjima štafetnima tekmama se Pokljuka od svetovnega pokala poslavlja za dve leti. Naslednjič se bo biatlonska smetana na Rudnem polju zbrala šele v zimi 2018/19. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nadmorska višina povzročala nekaj težav

V ruski vrsti je s strelsko ničlo zablestel Maksim Cvetkov, ki je svojemu kolegu Antonu Babikovu predal prvo mesto. "Zadovoljen sem s svojo predstavo, še posebej s čistim streljanjem, ni pa bilo lahko, še posebej ne na zadnjem vzponu," je povedal 24-letni ruski biatlonec. Posledice nadmorske višine - Pokljuka je več kot 1.300 metrov nad morjem - so omenjali tudi Nemci, ki so danes zasedli tretje mesto. "Pozna se, v zadnjem krogu je težje dihati," je dejal Benedikt Doll, medtem ko je bil njegov reprezentančni kolega Matthias Dorfer vesel svojega prvega nastopa v štafeti: "Zame se je dan končal sanjsko. Dobil sem priložnost nastopiti v štafeti in se že v svojem prvem nastopu v svetovnem pokalu prebil na stopničke. Sanjsko."  

Danes ob 14.30 štafetna preizkušnja čaka še dekleta, slovenske barve bodo branile Teja Gregorin, Anja Eržen, Urška Poje in Andreja Mali, za katero bo to poslovilna tekma.

Pokljuka, štafeta, moški, (4 x 7,5 km):

1. Francija 1;11:56,5
2. Rusija + 15,7
3. Nemčija 21,5
4. Ukrajina 36,3
5. Češka 48,9
6. Avstrija 54,2
7. Italija 1:04,1
8. Švica 1:05,6
9. Norveška 1:27,0
10. Kanada 1:44,7
...
12. Slovenija 3:24,4
Ne spreglejte