Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
17. 3. 2015,
18.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Anna Fenninger Ilka Štuhec Ilka Štuhec smuk Lindsey Vonn

Torek, 17. 3. 2015, 18.37

8 let

Fenningerjeva le po zaslugi rojakinj obdržala skupno vodstvo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lindsey Vonn je z zmago v Meribelu potrdila status najboljše smukačice svetovnega pokala. Tina Maze na 4. mestu do pomembnih točk v boju z Anno Fenninger.

Če izkušeni avstrijski veteranki Elisabeth Görgl in Nicole Hosp, ki sta na zadnjem smuku sezone v pravi sončni pravljici v Meribelu zasedli drugo in tretje mesto, ne bi priskočili na pomoč tokrat zelo ranljivi Anni Fenninger, bi ta že izgubila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Ker pa sta na 2.563 metrov dolgi progi Roc de Fer prehiteli Tino Maze, ki je bila po nekoliko slabšem začetku in odličnem srednjem delu četrta, je Fenningerjeva ohranila ducat točk prednosti v boju za veliki kristalni globus.

Tina Maze: Solidno, gremo naprej …

"Svojemu nastopu bi pripisala solidno oceno. Prav gotovo bi lahko marsikaj izboljšala. Toda svojo nalogo sem opravila. Zdaj gremo naprej. Iz tekme v tekmo. Sem mirna. Osredotočam se na vsak nastop posebej," je po četrtem mestu dejala Mazejeva, ki je za zmagovalko Lindsey Vonn zaostala štiri desetinke, od odra za zmagovalke jo je ločilo deset stotink, od drugega mesta pa 16.

Vseeno je 31-letna Črnjanka z novo vrhunsko uvrstitvijo obdržala tudi svoj položaj v smukaškem seštevku svetovnega pokala. V tem je bila razred zase Vonnova, do srebra je prišla Fenningerjeva, Tini pa je po drugem mestu leta 2013 in tretjem lani znova pripadlo bronasto odličje. "Pred šestimi leti bi v Sloveniji skakali od veselja ob smukaški kolajni. Zdaj se zdi vse skupaj skoraj samoumevno," je prvo letošnje odličje v svetovnem pokalu komentiral vodja Tinine ekipe Andrea Massi.

Anna Fenninger brez zdravniških izgovorov

S prvim ženskim dejanjem velikega finala sezone pa se je končala tudi izjemna serija Anne Fenninger. Odlična Avstrijka je namreč v zadnjih dveh mesecih nastopila na devetih tekmah svetovnega pokala in se prav tolikokrat zavihtela na stopničke, vmes pa se je na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku veselila še treh kolajn.

Tokrat se je morala zadovoljiti z osmim mestom, pri tem pa izgovorov ni iskala v lažji poškodbi kolena, ki jo je staknila pred torkovim treningom. Kot je pojasnila, so bolečine čez noč splahnele, tako da je nastopila povem brez težav. Odmik od trenda "top 3" rezultatov pa je pojasnila s progo, ki ji "ni bila pisana na kožo".

Ilka Štuhec zadovoljna zgolj s točkami

Do točk pa je na zadnjem smuku prišla tudi Ilka Štuhec, ki je imela srečo pri žrebu številk, saj je nastopila kot druga, a se ji nastop ni povsem posrečil. Toda ob številnih odstopil je na koncu prehitela dve tekmovalki, ujela 15. mesto in se posledično podpisala pod svojo najboljšo smukaško sezono v karieri.

"Žal znova ni šlo brez napak. Na tej najvišji ravni pa se vsaka napaka pozna," je dejala Mariborčanka in dodala: "Sezona je ponudila nekaj svetlih točk, povsem zadovoljna pa ne smem biti. V prihodnje želim do boljših rezultatov. Potrebovala pa bom več miru. Rada bi bolj razmišljala predvsem o smučanju, ne pa o vseh drugih stvareh."

Kraljica hitrosti

Čeprav je v boju za skupno zmago letos le zunanja opazovalka, pa je Mazejevo in Fenningerjevo ob prihodu v Savojske Alpe zasenčila Lindsey Vonn. Ne le zaradi prepričljive zmage, ki jo je napovedala že po treningu in s katero je zgodovinsko letvico zmag v ženskem delu svetovnega pokala dvignila na 66, temveč tudi zaradi novega globusa, ki je pristal v njenih rokah. Američanka se je veselila že sedmega smukaškega globusa v osmih letih, skupno pa že osemnajstega globusa v izjemni karieri.

"Lep dan. Vem, da imam doma že veliko globusov, a ta je nekaj posebnega. Za menoj sta dolgi dve leti težav z vračanjem po poškodbi. Za takšne trenutke sem garala," je bila uspeha vesela Vonnova, ki je radovedni sedmi sili kaj hitro pojasnila tudi, da so ji v domači hiši v Vailu prav pred kratkim postavili novo polico za globuse. Na njej je prostora za 23 globusov, zato se novega kristala, ki ga lahko osvoji v sredo v superveleslalomu, ne bi branila.

Ne spreglejte