Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 2. 2017,
13.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

1

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec St. Moritz 2017 Maruša Ferk Žan Kranjec Žan Kranjec Miha Hrobat Saša Brezovnik Ana Bucik Štefan Hadalin

Torek, 14. 2. 2017, 13.53

6 let, 6 mesecev

Ekipna tekma, SP v St. Moritzu

Francozi prvaki, zgodovinski uspeh Slovaške, slovenskim krvnikom bron

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

1

Ekipna tekma St. Moritz | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu so se v ekipni tekmi na zmagovalni oder povzpele Francija, Slovaška in Švedska. Skandinavci so v osmini finala izločili Slovenijo (4:0), za katero so nastopili Saša Brezovnik, Ana Bucik, Štefan Hadalin in Žan Kranjec. Slovaška se je razveselila prve medalje v zgodovini svetovnih prvenstev.

Preverite svoje znanje o slovenskih zimskih športnikih

Na ekipni tekmi se je za medalje potegovalo 16 mešanih ekip. Naslov je branila Avstrija, ki je bila prva v Vailu (2015). Takrat sta ji družbo na zmagovalnem odru delali še Kanada in Švedska, dve leti pozneje pa so se na seznamu dobitnic medalj pojavile Francija, Slovaška in Švedska.

Predstavniki in predstavnice Švedske so tako ubranili bron. V St. Moritzu so v prvem nastopu zanesljivo izločili Slovenijo (4:0).
Dobili so vse štiri medsebojne dvoboje. V slovenski reprezentanci je bila še najbližje točki Ana Bucik, a je najboljši slovenski slalomistki za zmago na kratkem "paralelnem veleslalomu" zmanjkala stotinka sekunde. Švedinja Frida Hansdotter je bila za las hitrejša. Štefan Hadalin je možnosti za zmago proti Matthiasu Harginu, najhitrejšemu v slovensko-švedskem dvoboju, zapravil po padcu, Saša Brezovnik je za Mario Pietilä-Holmner zaostala 30, Žan Kranjec pa za Andrejem Myhrerjem 11 stotink sekund.

Slovensko zasedbo sta sestavljala še Maruša Ferk in Miha Hrobat.  Ilka Štuhec, svetovna prvakinja v smuku, je tekmo spremljala v vlogi gledalke.

"Vedno bolj resno se jemljejo te tekme"

Ana Bucik pravi, da se je borila in dala vse od sebe. | Foto: Reuters Ana Bucik pravi, da se je borila in dala vse od sebe. Foto: Reuters "Pred današnjo tekmo sem si rekla, da upam, da je dovolj, da me je enkrat premagala in da bom danes dala vse od sebe, da ji vrnem. Zato mi je res žal za to stotinko, ker vem, da bi bilo tudi ostalim na startu precej lažje, če bi vedeli, da sem zmagala. Ampak tako je. Borila sem se, skušala sem dati vse od sebe. Mislim, da se je to videlo. Tudi drugi so dali svoj maksimum. Žal so bili Švedi za nas premočni," je bila vseeno zadovoljna Bucikova, ki jo je Hansdotterjeva premagala tudi v uvodnem krogu paralelnega slaloma za svetovni pokal v Stockholmu.

"Vedno bolj resno se jemljejo te tekme. Zato mislim, da bomo tudi mi morali mogoče malo povečati samo količino treninga paralelnega slaloma. Za Švede vem, da ogromno tega trenirajo, tudi že od malih nog, kar se jim seveda pozna. Bo treba več časa posvetiti treningu, da jim mogoče drugič vrnemo," je še dejala Primorka.

Francozi drugič prvaki, Slovaška v sedmih nebesih

Veselje Francozov ob osvojeni zlati ekipni medalji. | Foto: Getty Images Veselje Francozov ob osvojeni zlati ekipni medalji. Foto: Getty Images Slovenija je po porazu proti Skandinavkam ponovila uvrstitev izpred dveh let. Tudi leta 2015 v Vailu je izpadla v osmini finala, takrat je premoč priznala mešani ekipi Norveške.

V četrtfinalu je Švedska s 4:1 premagala Avstrijo in s tem slovenski severni sosedi, za katero je nastopil tudi najboljši alpski smučar na svetu Marcel Hirscher, preprečila, da bi se povzpela na zmagovalni oder.

Francija in Slovaška sta bili v razburljivih polfinalnih obračunih boljši od tekmic za pičlih šest stotink sekunde. Oba dvoboja sta se končala neodločeno (2:2), tako da je zmagovalca določil seštevek najhitrejših voženj.

Napeto je bilo tudi v finalu. Obe ekipi sta dobili dve točki, Francija pa si je naslov svetovnega prvaka zagotovila zaradi boljšega časa. Junaka sta postala Alexis Pinturault in Mathieu Faivre, ki sta bila hitrejša od slovaških tekmecev. Slovakinji sta vrnili udarec, a si nista prismučali dovolj velike prednosti za skupno zmago.

Dvoboj za tretje mesto je pripadel Švedski (3:1). Gostiteljica Švica je tako ostala brez odličja.

Končni vrstni red:

1. Francija (Adeline Baud Mugnier, Nastasia Noens, Tessa Worley, Mathieu Faivre, Julien Lizeroux, Alexis Pinturault)
2. Slovaška (Tereza Jancova, Veronika Velez Zuzulova, Petra Vlhova, Matej Falat, Adam Zampa, Andreas Zampa)
3. Švedska (Frida Hansdotter, Maria Pietilä-Holmner, Emelie Wikström, Mattias Hargin, Gustav Lundbäck, Andre Myhrer)
4. Švica
5. Avstrija, Norveška, Kanada in Italija
9. Belgija, Slovenija (Ana Bucik, Štefan Hadalin, Saša Brezovnik, Žan Kranjec), Češka, Rusija, Hrvaška, ZDA, Nemčija in Argentina

Finale:
Francija - Slovaška 2:2 (zmaga Francije zaradi boljših časov)

Tekma za bron:
Švedska - Švica     3:1

Polfinale:
Švedska - Francija  2:2 (zmaga Francije zaradi boljših časov)
Švica - Slovaška    2:2 (zmaga Slovaške zaradi boljših časov)

Četrtfinale:
Avstrija - Švedska  1:4
Norveška - Francija 1:3
Švica - Kanada      2:2 (zmaga Švice zaradi boljših časov)
Slovaška - Italija  3:1

Osmina finala:
Avstrija - Belgija  3:1
Švedska - Slovenija 4:0
Norveška - Češka    3:1
Francija - Rusija   3:1
Švica - Hrvaška     4:0
ZDA - Kanada        2:2 (zmaga Kanade zaradi boljših časov)
Nemčija - Slovaška  1:3
Italija - Argentina 4:0

Kaj nas še čaka na SP 2017 v St. Moritzu?

Torek, 14. februar
: 12.00, ekipna tekma
Četrtek, 16. februar: 9.45/13.00, veleslalom (ž)
Petek, 17. februar: 9.45/13.00, veleslalom (m)
Sobota, 18. februar: 9.45/13.00, slalom (ž)
Nedelja, 19. februar: 9.45/13.00, slalom (m)

Mešane ekipe bodo v paralelnem tekmovanju nastopile tudi na zimskih olimpijskih igrah, ki jih bo prihodnje leto gostil Pjongčang (Južna Koreja).

Ne spreglejte