Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
19. 1. 2016,
17.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rogla Žan Košir Rok Marguč svetovni pokal

Torek, 19. 1. 2016, 17.22

8 let

Deskarji oslabljeni tudi na Rogli, Žan Košir le gledalec

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Le še nekaj dni nas loči od deskarske tekme svetovnega pokala na Rogli, ki bo za naše tekmovalce vrhunec sezone. Kaj na progi Jasa lahko pričakujemo v soboto?

Rogla bo najboljše deskarje alpskega sloga gostila četrto leto zapored, na progi Jasa bo v soboto potekal paralelni veleslalom. Žal se slovenski tekmovalci letos ubadajo s številnimi težavami, zato so rezultatski cilji nekoliko nižji kot pretekle sezone.

Glavni razlog so poškodbe. Rok Flander, Gloria Kotnik in Žan Košir letošnjo zimo še niso tekmovali, vse kaže, da bo tako tudi na domači tekmi. Košir, najboljši deskar pretekle sezone, ki jo je kronal s tremi globusi, še ni pripravljen. Poškodba hrbta je terjala večji davek, kot je sprva pričakoval, pušča pa še minimalne možnosti, da se pred tekmo odloči za štart: "Vseeno mislim, da se to ne bo zgodilo in bom letos v vlogi navijača. Telo zahteva določen čas, da si spočije."

Marguč pričakuje več, kot je pokazal do zdaj

Na Rogli bo nastopilo 100 tekmovalcev iz 17 držav, med njimi bo tudi pet slovenskih deskarjev. Glavna aduta bosta Rok Marguč in Tim Mastnak, ki se jima je letošnjo zimo vsakemu po enkrat uspelo prebiti v izločilne boje, a sta nato končala na 14. mestu. Glede na dozdajšnje rezultate v letošnji sezoni pričakovanja niso zelo visoka, prav to pa bi morda lahko bila voda na mlin našim tekmovalcem.

"Od vseh tekem na Rogli sem letos lahko najbolj sproščen. Prvo leto sem tja prišel kot svetovni prvak, lani kot tretji s svetovnega prvenstva. Vedno so bila visoka pričakovanja, pritisk, ki pa ga letos ne čutim. Škoda, da smo v želji po napredku naredili veliko napak. Zdaj sem šel korak nazaj, da grem lahko dva naprej. Upam, da se mi izide že na Rogli. Pogoji so dobri, organizatorji bodo kot vsako leto pripravili dobro tekmo. Zadnjih šest dni smo tu trenirali in občutki so dobri. Tisti pravi, kot sem si jih želel," je dejal Marguč, ki na domači tekmi še ni stopil na zmagovalne stopničke, ima pa tri uvrstitve med deseterico. Bil je peti, sedmi in deseti.

Lahko spet preseneti Mastnak?

Celo boljšo uvrstitev na Rogli od Marguča, dobitnika štirih medalj na svetovnih prvenstvih, ima Tim Mastnak, ki je bil leta 2014 četrti in je le za las zgrešil zmagovalni oder. Letos je bil 14. na zadnjem paralelnem slalomu v Bad Gasteinu, uvodna nastopa na italijanski mini turneji pa mu nista najbolje uspela. "Imam še precej rezerve. V Bad Gasteinu do letos nisem bil niti med dvaintrideseterico, ki opravi oba kvalifikacijska nastopa. Vsekakor pa je uvrstitev lepa spodbuda pred domačo tekmo na Rogli, kjer sem do zdaj vedno znal izkoristiti prednost domačega terena," je dejal 24-letni Mastnak.

Ob obeh Celjanih bodo na Rogli Slovenijo zastopali še Črt Ikovic in ob odsotnosti Kotnikove Patricija Mastnak in Iva Polanec. Glavni trener slovenske ekipe Izidor Šušteršič pričakuje, da se bo našim tekmovalcem po slabšem uvodu v sezono odprlo prav na domači tekmi.

Ne spreglejte