Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 12. 2014,
12.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Pokljuka Teja Gregorin Anja Eržen Andreja Mali Urška Poje

Četrtek, 18. 12. 2014, 12.49

8 let

Čehinja še naprej obožuje Pokljuko, Gregorinova uroka (še) ni pregnala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zmagovalka šprinterske preizkušnje biatlonskega svetovnega pokala na Pokljuki je Čehinja Gabriela Soukalova. Slovenke se niso pretirano izkazale, do točk se je prebila le Teja Gregorin.

Prva tekma letošnjega svetovnega pokala na Pokljuki slovenskemu taboru ni prinesla pretiranega veselja. Do točk je edina prišla Teja Gregorin, ki pa s 34. mestom vseeno ni izpolnila pričakovanj in želja. Pokljuški urok bo poskušala ugnati v nedeljo na tekmi s skupinskim štartom, na sobotni zasledovalni tekmi bo z zaostankom dobre minute in pol le stežka posegla po vrhu.

"To res ni bilo tisto, kar sem pričakovala pred tekmo. Želela sem si bistveno višje. Očitno so se na strelišču dogajale brezvezne napake, mogoče je bilo premalo zbranosti. Dva strela sta šla mimo," je po tekmi razlagala "Tesa": "Prvi krog sem začela na polno in si rekla: 'Če zdržiš, zdržiš, če ne, pač ne.' Zdi se mi, da me je na koncu le malo pobralo, ampak tekma je bila, kakršna je pač bila. Poskušala jo bom čim prej pozabiti."

Če ima najboljša slovenska biatlonka z domačim prizoriščem še naprej neporavnane račune, pa se najboljša Čehinja Gabriela Soukalova na Rudnem polju počuti izvrstno. Pred dvema letoma je prav tu vknjižila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu in tudi tokrat je bila v šprintu nepremagljiva.

"Povem vam lahko, da je to moje najljubše prizorišče," se je po tekmi smejalo 25-letni češki biatlonki, ki bo v soboto na zasledovalni tekmi branila dobrih 18 sekund prednosti pred Italijanko Wiererjevo. "Že poleti sem tukaj na pripravah preživela nekaj tednov in Pokljuka je skoraj moj drugi dom. To je bila zame najpomembnejša teka začetka sezone, začela sem verjeti, da lahko spet zmagujem. Tudi vreme mi je ustrezalo, bilo je prijetno tako za nas kot gledalce, sneg pa je bil trši kot pred tekmami. To mi je šlo na roko, v spustih sem namreč močna, ker sem zelo težka," se je še pošalila Soukalova.

Številne favoritinje so danes pogorele na strelišču, tako je na primer finska zvezdnica Kaisa Mäkäräinen kar štirikrat zakrožila po kazenskem krogu, beloruska zvezdnica Darja Domračeva je z dvema zgrešenima streloma zmogla doseči zase skromno šesto mesto, daleč od vrha je bila sicer izvrstna Norvežanka Tiril Eckhoff ...

Italijanka Dorothea Wierer se je drugega mesta, ki ga je dosegla kljub enemu zgrešenemu strelu, veselila kot zmage, ki se ji v svetovnem pokalu še izmika. "Ne vem, v biatlonu je mogoče vse, upam, da mi bo kmalu uspelo ujeti tudi zmago," je povedala 24-letna carinica iz Atholza: "Danes me je od nje ločil en strel. Tudi jaz se rada vračam na Pokljuko, nanjo imam lepe spomine, proga mi je zelo všeč. Upam, da bom v tej sezoni še naprej imela stabilne rezultate, lani sem namreč preveč nihala v formi."

Ukrajinka Valj Semerenko je s tretjim mestom le potrdila izvrstno formo v tej sezoni: "To tretje mesto je lep rezultat, vsako leto upaš na najboljše rezultate, a v biatlonu je pač tako, da jih enkrat ujameš, drugič pač ne." Semerenkova v skupnem seštevku svetovnega pokala zaseda tretje mesto.

Pokljuške nastope so z današnjim šprintom že končale preostale tri slovenske biatlonke. Andreja Mali je bila s 75. mestom daleč od točk in daleč od mesta, ki še prinaša sobotno zasledovanje, Anja Eržen s štirimi zgrešenimi streli ni mogla višje od 80. mesta, komaj 17-letna Urška Poje pa je šele na svoji drugi posamični tekmi v svetovnem pokalu zasedla 98. mesto.

Ugodne vremenske razmere za tekmovanje so napovedane tudi za prihodnje dni. V petek naj bi bilo tako delno oblačno s temperaturami do šest stopinj Celzija. V petek se bodo predstavili najboljši biatlonci na svetu, v slovenskem taboru pa največ pričakujejo od Jakova Faka, ki se je v tej sezoni na tekmah svetovnega pokala že dvakrat povzpel na zmagovalni oder.

Ne spreglejte