SiolNET. Sportal Zimski športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bloudkova velikanka nared čez štiri mesece (video)

1

termometer

Ko bodo ljubitelji poletov od četrtka do nedelje uživali v mojstrovinah letalcev, bodo v neposredni bližini utihnili gradbeni stroji. Bloudkova velikanka bo po zagotovilih Jelka Grosa nared že julija.

Dolino pod Poncami bodo kaj kmalu napolnili ljubitelji smučarskih poletov. Imeli bodo kaj za videti. Na delu se bodo znašli najboljši ''letalci'' na svetu in sklenili sezono s finalom svetovnega pokala v smučarskih skokov, le nekaj metrov stran pa jih bodo nemo spremljali gradbeni stroji. Na prizorišču, kjer bo kmalu luč sveta ugledala prenovljena Bloudkova velikanka, vsemogočih gradbenih pripomočkov resnično ne manjka, kar lahko preverite tudi v video prispevku. ''Otvoritev bo v začetku julija. Razmišljamo že o kandidatu, ki bo imel to čast, da skoči kot prvi. To bo zagotovo Slovenec, odločitev pa bomo zaupali tik pred zdajci,'' je Sportalu pojasnil Jelko Gros. Direktor Zavoda za šport RS Planica je v isti sapi potrdil, da med kandidati za častno dejanje, krstni skok, zagotovo ne bo Noriakija Kasaija. Japonec, ki je ljubitelje smučarskih skokov navduševal pred leti, se je v zgodovino znamenitega objekta namreč zapisal s tem, da si še vedno lasti rekord. Na Bloudkovi velikanki je 22. marca 1998 ''poletel'' 147,5 metrov. A to so bili še drugačni časi … Ko se je 16. decembra 2001 podrl zgornji del hrbtišča, je zazevala velika luknja, pogled na zapuščeno in propadajočo ''zaspano'' lepotico pa Slovencem zagotovo ni vlival ponosa. Prej obratno. Ko pa je 8. julija 2011 ministrstvo podpisalo pogodbo z izvajalcem, se je v dolino pod Poncami vrnil optimizem. Stroji so pridno zahrumeli in začeli spreminjati podobo nemočne skakalnice. Bo prenovljen objekt, ki bo obogaten z umetno podlago, tako da bo omogočal trenažni proces v vseh letnih časih, nudil pogoje, s katerimi bi lahko padel tudi Japončev rekord? ''Lahko se bo skakalo dlje. Pa ne samo zato, ker bo objekt večji, ampak tudi zaradi tega, ker je danes drugačna tehnika. Skokov čez 150 metrov pa verjetno ne bo, saj smo se, preden smo se lotili temeljite obnove, pogovarjali o tem, da iščemo povprečno skakalnico. To pa zato, ker so danes v svetovnem pokalu modernejši pristopi, naši pa potrebujejo skakalnico za trening. In če bodo na treninge prihajali še tujci, še toliko boljše. Če bi skakalnica preveč izstopala, podobno kot tista v Bischofshofnu, bi se jo reprezentance v velikem loku izogibale.''

Zaradi tega, ker ne morejo zagotoviti varnosti za vse gledalce, ki bi si želeli gradbišče ogledati od bližje, med časom prireditve na planiški velikanki ne bo mogoč obisk gradbišča. ''Dokler zadeva ne bo zaključena, raje ne bi želeli tvegati. Gledalci si bodo lahko gradbišče ogledali z daljave in se prepričali, da se gradi impozantna stvar ter da se bližamo obljubi. Julija se bo že skakalo na Bloudkovi velikanki,'' zagotavlja nekdanji trener slovenske reprezentance in tehnični delegat FIS. Obnova skakalnice pa je le eden izmed koščkov, ki sestavlja mozaik modernega centra za nordijske smučarske športe, s katerim bo Planica konec maja kandidirala za prizorišče nordijskega svetovnega prvenstva 2017. Tako obsežne nordijske prireditve Slovenija še ni gostila. ''Moramo počakati do konca maja, ko bo v Koreji potekal kongres FIS. Tam bodo člani predsedstva odločali o zmagovalcu. Poleg Planice bodo kandidirali še trije kraji. Lahti, ki je svetovno prvenstvo gostil že trikrat, Oberstdorf, ki ga je dvakrat, ter Zakopane, ki ga je organiziral enkrat (leta 1962, op. p.), v zadnjem času pa že štirikrat neuspešno kandidiral. Zakopane bodo tudi naš največji tekmec. Spada pa Planica med velikane nordijskega smučanja, tako da bi se že spodobilo, da dobi to svetovno prvenstvo'' razmišlja Gros, ki ga veseli dejstvo, da bodo kmalu zaživeli razpisi za mladinske in otroške skakalnice (85, 65, 45, 30 in 15 metrske naprave). Velikanko, ki bo od četrta do nedeljo gostila finale smučarskih skokov, doživlja kot mojstrsko delo, svetoven čudež, ki zahteva spoštovanje, drugo, obnovljeno Bloudkovo ''lepotico'', pa smatra kot nujno potrebno. ''Dolini pod Poncami bo pridodala športni pridih. Prej je imela le en konec tedna na leto športni pridih, ostalo pa je bilo rezervirano za turiste, zdaj pa bo 365 dni namenjena športu,'' je zaključil vodja planiškega tekmovanja. Čez nekaj dni na največji velikanki, kmalu pa naj bi se za točke svetovnega pokala potegovalo še na manjši. Planica od julija naprej zagotovo ne bo več zardevala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin