SiolNET. Sportal Zimski športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Biatlonci lahko že na samem uvodu posežejo visoko

3

termometer

Biatlonce čaka uvodna tekma svetovnega pokala. V mešani štafeti bodo slovenske barve branili Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak, ki so na prizorišču opravili prve treninge.

Tako tekmovalci kot strokovno vodstvo ekipe zdaj čakajo na prve tekme in povratno informacijo o pripravljenosti. "Prave primerjave še nimamo. Fantje so sicer tekmovali s Švedi, tam smo se lahko primerjali s Fredrikom Lindströmom, ki je pred tem dobil švedske tekaške izločilne boje, pri dekletih pa Švedinje niso tako močne in formo je težko ocenjevati. Res je tudi, da so tekmovalci nastopili s smučmi za trening, kjer se ene malo boljše, druge malo slabše. Najbolj pomembno je, da so vsi zdravi. Sezona je dolga, to je le prva postaja, a tukaj bomo postavili izhodišče, na katerem bomo gradili naprej. Moramo ostali potrpežljivi vse do Pokljuke in nato do svetovnega prvenstva," pred nedeljskim uvodom pravi Velepec.

Na prvi tekmi bo Slovenija nastopila v doslej preizkušeni najmočnejši postavi. "Razlike med tekmovalkami se sicer manjšajo, a v prvi predaji potrebujemo izkušeno Andrejo Mali," še pravi Velepec, ki ima v tem trenutku v moški konkurenci celo manjšo izbiro, saj je razlika med Fakom in Bauerjem ter ostalimi vsaj zaenkrat še prevelika.

V igri morda tudi za stopničke

Tri dni pred tekmo tudi napetost med tekmovalci še ni neznansko velika. "Kar zaznavam, je precejšnja mirnost in samozavest glede na zadnje tekme. A vsak sam ve, kako se je počutil na tekmi, kako je zdržal, kako je lahko dodajal. Zdaj pa prihaja tekma, prva je običajno nervozna, ker noben od tekmovalcev ne ve, kje je. Razpoloženje je nato seveda odvisno od izidov. Upam, da bomo začeli solidno in to nato lahko stopnjevali."

Tudi Velepec pravi, da je mešana štafeta pravi test za uvod, saj gre za relativno kratke nastope. "A konkurenca je ostra, z majhno napako si lahko 12. ali 13., pa čeprav bi se morda lahko boril tudi za stopničke. Fino je, da je tekma malo krajša in odločitev, da se sezona začne z mešano štafeto je kar prava."

Slovenci so snežne treninge opravili v kakšne tri ure vožnje oddaljenem Idreju. "Tudi letos je bila želja, da bi trenirali na Pokljuki, da bi bili pogoji solidni, a trenirali smo v težkih pogojih, v dežju. K sreči nihče ni zbolel, nato pa smo se odločili za Idre in priprave v Skandinaviji. Tam smo imeli kratek krog, dolg 1,2 kilometra in za tekače bi bilo to težko, mi pa smo krožili in streljali, zato je nekaj lažje. Na koncu je vendarle padel sneg, zadnje tri dni je bil na voljo tudi 30-kilometrski krog, če si ga hotel," je o sklepnih pripravah povedal Velepec.

Na progi je veliko kamenja

V Östersundu je snega manj, na progi je veliko kamenja, vseeno pa je narava prizorišče svetovnega pokala vendarle pobelila za lepšo kuliso. Na Švedskem upajo, da bo kakšna snežinka padla še do sredine prihodnjega tedna, ko bo šlo nato zares tudi v posamičnih disciplinah. Ekipe so okvirno znane, Velepec pa dodaja, da bi si mesto v ekipi še vedno lahko priboril tudi kateri od tekmovalcev, ki bodo konec tedna nastopili na pokalu IBU v Beitostoelnu, če bo kdo z dosežki res izstopal.

Manj snežnih težav imajo slovenski prireditelji decembrske tekme svetovnega pokala na Pokljuki. Tam je že padlo 20 cm snega, nekaj se ga je tudi stopilo, a za prihodnje dni vremenska napoved obljublja pogoje za izdelavo umetnega snega. "Tekmo nam lahko prepreči le še izredna nenadna otoplitev," pravi Tomaž Šušteršič, ki je odgovoren za izvedbo tekme na Rudnem polju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin