Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
10. 2. 2015,
18.14

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Beaver Creek Tina Maze Ana Bucik ekipna tekma

Torek, 10. 2. 2015, 18.14

4 leta, 3 mesece

Avstrijci upravičili sloves najmočnejše smučarske velesile

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svetovni prvak v kombinaciji in favorit za odličja v obeh tehničnih disciplinah Marcel Hirscher je v Vailu Avstrijo popeljal do zlata na ekipni tekmi svetovnega prvenstva.

Kanadska reprezentanca je na ekipni tekmi, s katero se je svetovno prvenstvo v Valu in Beaver Creeku prelomilo v tehnični del, nizala presenečenja, a na koncu vendarle morala priznati premoč ekipi, ki že vse od uvedbe ekipnih tekem v program svetovnih prvenstev abonent med favoriti. Avstrijci so tudi tokrat prišli, videli in zmagali, čeprav so v velikem finalu zaostajali 0:1, nato pa s tremi zmagami prepričljivo ubranili naslov svetovnih prvakov v disciplini, ki individualno naravo alpskega smučanja vsaj za en dan spremeni v ekipno.

Zahtevana zmaga

"Bili smo branilci naslova in vodilni v točkovanju držav v svetovnem pokalu. Morali smo zmagati. Bilo pa je napeto vse do konca. To ni tekma za osebe s slabšimi živci," je bil po razpletu zadovoljen direktor avstrijske reprezentance Hans Pum, ki je pred tem zadovoljno spremljal, kako so njegovi rojaki v osmini finala izločili Argentino, nato v četrtfinalu Norveško, v polfinalu Švico in v velikem finalu še Kanado, sicer najbolj prijetno presenečenje.

Že četrti naslov svetovnega prvaka so Avstriji priborili prvi zvezdnik Marcel Hirscher, prava specialistka za ekipne tekme Michaela Kirchgasser, odlična veleslalomistka Eva-Maria Brem in Christoph Nösig, medtem ko pa sta bila v ekipi še Nicole Hosp in Philipp Schörghofer.

Za Slovence previsoka že prva ovira

Med kar šestnajstimi reprezentancami, ki so se udeležile najmlajše discipline svetovnih prvenstev, temelječe na paralelnih dvobojih v izločilnem sistemu, je bila tudi tokrat slovenska. Ta je nastopila brez prve zvezdnice Tine Maze, ki se po treh osvojenih kolajnah pripravlja na veleslalom in slalom, od atraktivne preizkušnje pa se je poslovila že v prvem krogu. Norvežanom je ob porazu z 1:3 edino točko odščipnil Žan Kranjec, ki je ugnal Sebastiana Fossa-Solevaaga.

Blizu zmage je bila tudi Ana Bucik, ki je za Nino Loseth zaostala za vsega stotinko. Nekoliko dlje je bila od uspeha Katarina Lavtar, ki je zaostala na štartu, nato sicer pospeševala, a je bila za zmago nad Raghild Mowinckel proga prekratka. Brez pravih možnosti za točko, ki bi Sloveniji sicer lahko prinesla napredovanje, pa je bil po veliki napaki Matic Skube.

"V prvem krogu smo se pomerili z ekipo, ki smo jo leta 2013 premagali v Schladmingu, tokrat je bila slika obrnjena. To je šport. Jaz sem vseeno užival, saj zelo rad nastopam na takšnih tekmovanjih. Upam pa, da bomo naslednjič mi odšli kot zmagovalci," je po porazu v osmini finala dejal Kranjec, Bucikova, s katero sta se leta 2012 veselila naslova na mladinskem svetovnem prvenstvu, pa je dodala: "Tekma je bila kar tesna. Tokrat smo potegnili krajši konec, a pomembno je, da smo se borili."

Ne spreglejte