Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
17. 10. 2014,
12.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

svetovni pokal kvote Peter Prevc Peter Prevc Kamil Stoch

Petek, 17. 10. 2014, 12.43

8 let

Avstrijci na čelu s Schlierenzauerjem gledajo Slovencem v hrbet

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Do začetka nove skakalne sezone je še dober mesec dni, jasno pa je, koliko tekmovalcev bodo imele posamezne ekipe na štartu v Klingenthalu. Slovenci so v elitni družbi Nemcev in Poljakov.

Kvote za prvi del sezone, ki obsega tekme v Klingenthalu (od 21. do 23. novembra), Kuusamu, Lillehammerju, Nižnem Tagilu in Engelbergu, so bile dokončno podeljene po koncu poletne sezone, v kateri so slovenski skakalci nastopili odlično.

Jernej Damjan je pobral smetano in kot prvi Slovenec osvojil poletni grand prix. Kvote za svetovni pokal so se dodeljevale v zadnji periodi poletnega celinskega pokala, v kateri je odlično pripravljenost pokazal mladinec Anže Lanišek, ki je naši reprezentanci za prvi del priskakal dodatno sedmo kvoto, kar je maksimum na eno nacijo in kar je želel glavni trener A-reprezentance Goran Janus.

Ob naših sedmih orlih, največji adut bo tudi letos Peter Prevc, se bodo z enakim številom skakalcev na uvodu v sezono v Nemčiji pohvalili še domača ekipa in Poljaki na čelu s Kamilom Stochom. Enega predstavnika manj bodo imeli Avstrijci (zanimivo bo videti, kaj po zamenjavi trenerja pripravlja Gregor Schlierenzauer) in Norvežani, pet jih bodo imeli Japonci, novi ruski trener Matjaž Zupan bo tako kot Čehi, Finci in Švicarji računal na štiri može, tri bodo imeli Italijani, preostale reprezentance pa po dva.

Največ skakalcev bo imela Slovenija tudi v celinskem pokalu, v katerem bo imelo pravico nastopiti šest naših predstavnikov, ravno prek tega tekmovanja pa se nato dodeljujejo dodatne kvote za svetovni pokal.

Nekako je jasno, da imajo za prvo tekmo svetovnega pokala mesto že zagotovljeno nosilci Peter Prevc, Jernej Damjan, Robert Kranjec in Jurij Tepeš, zanimivo pa bo videti, kateri preostali trojki bo Janus namenil priložnost. Konkurenca je namreč kar velika. Ob A-kategornikih Matjažu Pungertarju, Nejcu Dežmanu, Tomažu Nagliču, Roku Justinu in povratniku po drugi operaciji kolena Juretu Šinkovcu, ki se vse bolj približuje našim najboljšim, sta tu še mladeniča Cene Prevc (naš najboljši v skupnem seštevku poletnega celinskega pokala) in Anže Lanišek (oba kot mladinca trenirata v sklopu trenažne skupine panožnega centra v Kranju). Poleti je bil v celinskem pokalu razpoložen tudi Miran Zupančič. Morda se nazadnje odpre Jaki Hvali ali še komu iz ozadja ...

Ne spreglejte