Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
16. 10. 2017,
15.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

Natisni članek

Anna Veith Lindsey Vonn Tina Maze Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Ponedeljek, 16. 10. 2017, 15.47

6 let, 6 mesecev

Anna Veith je zbodla Lindsey Vonn

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

Nekdanja prva dama smučarskega svetovnega pokala Anna Veith naj bi se v karavano svetovnega pokala vrnila v Lake Louisu, kjer se bo pomerila tudi z Lindsey Vonn. Ob tem ne skriva zadržkov do Američankinih napovedi o bitki spolov.

Anna Veith: vrnitev v Lake Louisu? | Foto: Sportida Anna Veith: vrnitev v Lake Louisu? Foto: Sportida

Vse od trenutka, ko je sicer še s priimkom Fenninger v dramatičnem koncu sezone 2014/15 ugnala Tino Maze in dvignila drugi veliki kristalni globus, avstrijska smučarska zvezdnica Anna Veith išče pot do šampionske smučine. Po sporih z vodstvom avstrijske smučarske zveze je tik pred sezono 2015/16 staknila hudo poškodbo desnega kolena, zaradi katere je izpustila vso zimo. Lani se je sicer vrnila v smučarsko karavano, nastopila na sedmih tekmah svetovnega pokala in dveh svetovnega prvenstva, a zimo predčasno končala in se odločila še za operacijo levega kolena, s katero naj bi se otresla stalnih bolečin.

Zdaj se aktualna olimpijska prvakinja v superveleslalomu pospešeno pripravlja na pravo tekmovalno vrnitev. Kot je dejala na nedavni predstavitvi reprezentanc, je njena raven pripravljenosti trenutno na 70 odstotkih. V Söldnu, kjer se bo čez manj kot dva tedna začela olimpijska sezona, je tako še ni mogoče pričakovati. Podobno velja za Killington. Zato pa se kot morebitni oder za vrnitev Veithove ponuja Lake Louise, ki bo na začetku decembra gostil dva smuka in superveleslalom.

"Lindsey? Naj bo predtekmovalka!"

Prav v Lake Louisu bo sezono odprla tudi Lindsey Vonn, ki pa v zadnjem odboju bolj kot s pripravami na olimpijsko sezono, ki naj bi bila njena predzadnja v karieri, pozornost pleni z nadaljevanjem boja za nastop na moški tekmi leta 2019. O tem, ali bodo Američanki pogledali skozi prste in ji izjemoma dovolili nastopiti v moški konkurenci, naj bi vrh Mednarodne smučarske zveze odločil maja 2018 na kongresu v Grčiji. Do tedaj je mogoče pričakovati tudi javno kresanje mnenj.

Med tistimi, ki so se odzvali na sicer že pet let staro željo Vonnove, je tudi Veithova. Pretirane naklonjenosti ni pokazala. Še več, 28-letna Avstrijka je prepričana o tem, da gre zgolj za šov. "Ženske imamo svoje tekme v Lake Louisu. Sicer pa lahko Lindsey nastopi prav na vsaki moški tekmi kot predtekmovalka. Tega ji nihče ne more prerečiti. Zakaj tega ne stori, če si tako želi dirkati z moškimi? Ker želi biti videna," je kar sama sebi odgovorila Anna Veith.

Tina Maze, Ilka Štuhec | Foto: Sportida Foto: Sportida Kaj pravita Tina Maze in Ilka Štuhec?

Pred natančno trinajstimi dnevi sta o tej temi na Milkini novinarski konferenci spregovorili tudi Ilka Štuhec in Tina Maze. Medtem ko je bila Štajerka zelo odločna in je dejala, da ni prav nobene osnove za selitev med moške, predvsem pa je podvomila o Američankini dominantnosti, ki bi jo silila k večjim izzivom, je nekoliko več naklonjenosti ideji pokazala Tina. "To vidim kot nek izziv, motivacijo, zato da se Lindsey še naprej bori. To je bilo zanjo verjetno vedno izziv in zdaj ga hoče pač izpeljati, pokazati, da je močna in da to lahko dela," razmišlja Mazejeva.
Ne spreglejte