Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
2. 7. 2015,
14.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Andrea Massi Tina Maze Boštjan Kline SZS

Četrtek, 2. 7. 2015, 14.39

8 let

Andrea Massi za demonstratorko izbral kar Tino Maze

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko je Andrea Massi svojo vlogo svetovalca smučarske reprezentance nadgradil tudi z vodenjem kondicijskih treningov, se je tem priključila tudi Tina Maze.

Goričan Andrea Massi, ideolog in strateg Team to aMaze, samostojne ekipe najboljše slovenske smučarke Tine Maze, ki se je uveljavila kot svojevrstna športna znamka, se je znova znašel v vlogi tistega, ki v fitnes centru prestavlja uteži, na atletskem štadionu postavlja raznorazne rekvizite in s štoparico v roki budno opazuje dogajanje. Za razliko od preteklih let, ko so bile vse njegove misli namenjene izključno Mazejevi, se zdaj pod njegovo taktirko ob pomoči dveh kandidatov za kondicijskega trenerja znoji večji del slovenske moške reprezentance.

Gre za kar štiritedenski sklop temeljnih kondicijskih priprav v Gorici, s katerimi naj bi si smučarji ustvarili osnovo za nadaljnje poletno in jesensko delo. "Fantje nujno potrebujejo ta del psihofizične priprave na novo sezono. Govorim o vodeni kondicijski vadbi od a do ž in pripadajoči fizioterapiji," pravi Massi, ki vztraja, da je še vedno "le" zunanji sodelavec in svetovalec, a v isti sapi dodaja, da je večkrat sočasno vodil treninge ter učil in testiral morebitna bodoča kondicijska trenerja.

"Sprva sem res razmišljal, da bo delo potekalo drugače. A stanje je bilo takšno, da so fantje potrebovali mojo dodatno pomoč," pravi italijanski strokovnjak za telesno pripravo.

Osnova slaba, pristop dober

Že pred prvim treningom je Massi ob dogovoru z vodstvom zveze prevzel tudi zajetno logistično in organizacijsko delo, saj so zaradi dolgotrajnega postopka konsolidiranja ekip priprave že zelo trpele.

"Ob težavah s proračunom sem dal smučarski zvezi na razpolago svoja poznanstva ter se s predsednikom HiT-ove uprave Dimitrijem Picigo, ki nam je bil zelo naklonjen, dogovoril za hotelske nastanitve in dvorano, obenem pa sem smučarjem zagotovil še preostalo trenažno infrastrukturo. Zveza je tako po zaslugi sodelovanja s Team to aMaze dobila štiritedenski brezplačni kamp," poudarja Massi.

V Gorici zdaj vadi večji del moške ekipe evropskega in svetovnega pokala. "Napredek smučarjev je velik tudi zato, ker je bila osnova zelo slaba. Bi pa pohvalil pristop vseh po vrsti. Delali so na skrajnih mejah, se držali navodil in pokazali visoko stopnjo discipliniranosti. Vseeno trdim, da so še vedno daleč od želene ravni pripravljenosti," razmišlja nova okrepitev slovenske reprezentance.

Ko vajo pokaže Tina Maze

Treningov se je večkrat udeležila tudi olimpijska in svetovna prvakinja Tina Maze, ki je že dodobra zakorakala v leto smučarskega premora – to se bo končalo bodisi z vrnitvijo bodisi z dokončno upokojitvijo. Massi je njeno prisotnost spretno izkoristil in jo uporabil kot demonstratorko, saj ima ponotranjeno tehniko in metodiko njegovih vaj.

"Njena demonstracija ni bila le popestritev, temveč za fante tudi dodatna motivacija, kar je v tudi do šesturnem delovniku zelo pomembno," pripoveduje nekdanji italijanski atlet in priznava, da so delovni kampi naporni tudi zanj, saj se je ob načrtovanju treningov in skrbi za logistiko tekmovalcem skušal posvečati tudi na individualni ravni.

Kaj pa ženska ekipa?

"Upam, da nam bo Andrea Massi na voljo veliko časa. Menim namreč, da nam lahko veliko pomaga. Predvsem nam, fantom. V ženski ekipi je svoje tako ali tako že naredil," se je v zanj značilnem šaljivem slogu Massijeve vloge na zadnji seji alpskega zbora dotaknil glavni trener moške ekipe za hitri disciplini Peter Pen.

Zdi se, da se bo njegova želja uresničila, saj tesnejših Massijevih povezovanj z žensko ekipo ni na vidiku. Med drugim tudi njegova ideja o tem, da bi Rasto Ažnoh ostal glavni trener, ni padla, obenem pa vodstvu očita premalo odločnosti. Kot primer navaja urejanje statusa Ilke Štuhec, ki naj bi del treningov za hitri disciplini opravila na lastno pest. "Premalo je konkretnih odgovorov, preveč stvari je v megli. Predlog samostojnih treningov je recimo zame sporen, saj ni v skladu z obstoječimi pravilniki. Potrebna so bolj jasna stališča," odgovarja Massi.

Ne spreglejte