Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
25. 11. 2013,
11.35

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi Beaver Creek

Ponedeljek, 25. 11. 2013, 11.35

8 let, 3 mesece

Andrea Massi: Ko bom zadovoljen, se bom umaknil

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodja spremljevalnega orkestra najboljše slovenske alpske smučarke Tine Maze samokritično priznava, da je podcenjeval vpliv in posledice osvojitve velikega kristalnega globusa.

Medtem ko se je Tina Maze pred dobrim tednom v ciljni areni slaloma v Leviju veselila tretjega mesta, s katerim je dokazala, da je po spodrsljaju v Söldnu še vedno konkurenčna v boju za najvišja mesta, je šef njene ekipe Andrea Massi sedmi sili pojasnjeval, da so za njim trije tedni neprespanih noči. Je bil po finskem olajšanju spanec kaj lažji? "Žal imam tudi na splošno težave s spanjem. Ne skrivam pa, da sem po söldenskem razočaranju preživljal težke trenutke. V vašem mediju ste zapisali, da smo na prvi tekmi sezone doživeli hladno prho. Prav ste imeli. Res je bila hladna. A vedel sem, da se moramo hitro 'sestaviti'. Deloma nam je to uspelo že v Leviju, zdaj pričakujemo podobno nadaljevanje," odgovarja italijanski strokovnjak, ki je dajal v poletnih pogovorih vtis človeka, ki ima tudi po Tinini zmagi v skupnem seštevku svetovnega pokala prav vse pod nadzorom. A očitno vendarle ni bilo povsem tako.

Massi je svojo varovanko kmalu po pravljični sezoni vprašal, ali jo še zanimajo najvišji cilji. Pritrdilnemu odgovoru sta sledila simbolično brisanje 2.414 točk, kolikor jih je osvojila v rekordni zimi, in razgrnitev načrtov za novo pripravljalno obdobje. Priprave so minile brez večjih zapletov, zato je bil ledeniški šok ob koncu oktobra toliko večji. Čeprav je nato slalomski dosežek na Laponskem spral prvi madež sezone, pa se Massi v mislih vselej vrača na prvo tekmo. "Moram biti samokritičen. Malce sem podcenjeval vse, kar se je dogajalo lani. Nisem bil dovolj pozoren na to, kako je vse skupaj vplivalo na Tino. To sicer ni nekaj novega. Mazejeva ni prva in niti zadnja športnica, ki se je po vrhunskih dosežkih znašla v težavah. A prav takrat mora vodja projekta verjeti v tekmovalko in spremljevalno ekipo. Že omenjene stopničke v Leviju so potrdile, da je bila naša miselnost prava. Tina je potrebovala mir. Zdaj upam, da gremo v tem slogu naprej. Ne gre pa povsem brez težav. Tega ne skrivam. Morda kdo misli, da najboljši na svetu nimajo težav. Zelo se motijo. Prav zato si pri Tini ne zatiskam oči. Poskušamo pa izkoristiti prav vsak dan," poudarja prvi mož team to aMaze.

Naslednja postaja: Beaver Creek

"Ko bom zadovoljen, se bom umaknil. Ne, nisem zadovoljen. Vedno je lahko še bolje," na vprašanje o zadovoljstvu po nedavnih treningih v ameriški zvezdni državi Kolorado, s katerimi Mazejeva pili formo za podaljšani tekmovalni konec tedna v Beaver Creeku, odgovarja Massi. "Opravili smo en trening v Copper Mountainu, kjer pogoji res niso bili idealni, a je bila vadba koristna zaradi zelo dolge proge. Pohvaliti pa moram pogoje v Vailu, kjer imamo na voljo vse, kar potrebujemo. Vadili smo slalom, veleslalom in superveleslalom, večkrat tudi po dve disciplini v enem dnevu. Tina je na visoki nadmorski višini delovala dobro, kar pomeni, da je zdrava. V ponedeljek sem predvidel še kondicijski trening, sledi pa selitev v bližnji Beaver Creek," razkriva ideolog osamosvojene smučarke ekipe.

Mazejevo in preostale članice smučarske karavane, med katerimi zaradi nove poškodbe še ne bo domačinke Lindsey Vonn (vrnila naj bi se v Lake Louisu), čakajo v Bevaer Creeku med torkom in četrtkom najprej trije uradni treningi smuka na novi progi Raptor (Ujeda), ki bo prihodnje leto tudi prizorišče svetovnega prvenstva. Teren so do zdaj preizkusile le Američanke, a v Tininem taboru menijo, da pretiranih težav z zbiranjem ključnih informacij, ki bodo podlaga za tekmovalno strategijo, ne bi smeli imeti. "Tina je po športni plati nadpovprečno inteligentna. Prepričan sem o tem, da bo znala izkoristiti ogled proge in uradne treninge. Ge za smučarko, ki z nogami 'bere' teren. Prav zato me včasih moti, ko se ob njenih uspehih izpostavlja moje ime. Ne, to so predvsem Tinini rezultati," dodaja Massi.

Ne spreglejte