SiolNET. Sportal Zimski športi
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ana Drev se je že umaknila v ledeniški svet

0,90

termometer

Najmočnejše slovensko orožje pred odprtjem nove smučarske sezone svetovnega pokala Ana Drev se je 12 dni pred söldensko preizkušnjo, ki zanjo še nikoli ni bila tako pomembna kot letos, že preselila na Tirolsko.

Ana Drev je na pragu nove sezone. | Foto: Sportida Ana Drev je na pragu nove sezone. Foto: Sportida

Ko smo jo pred dobrim tednom gostili v Sportalovem sobotnem intervjuju, se je najboljša slovenska veleslalomistka  Ana Drev ravno odpravljala na trening na ledenik Hintetux, za katerega je dejala, da bo namenjen osredotočenim končnim pripravam na uvodno tekmo svetovnega pokala v Söldnu (22. 10.).

Je dobila, kar je želela? "Da. Smučala sem v zahtevnih pogojih. Končne priprave gredo v pravo smer," zadovoljno kima 31-letna veleslalomska specialistka, ki bo dneve do uvodnega dejanja zime pričakala kar v Avstriji. Že danes se je namreč preselila v Pitztal, kjer bo predvidoma ostala vse do selitve v Sölden.

Po ledeniški rezultat kariere

Na zadnjih treningih je postavljeno poletno bazo nadgradila z nastavki za napadalno smučanje v zahtevnih razmerah. Zdaj pa se bo, kot pravi, posvetila iskanju pravih občutkov za söldenski napad. "Osnova je vsekakor dobra. Začutila sem tekmovalnost v sebi. Zdaj me čaka piljenje forme, ki je predpogoj za želeni maksimalni napad," razmišlja Drevova, ki se bo čez slaba dva tedna še dvanajstič spopadla z zahtevno strmino ledenika Rettenbach.

Njena najboljša rezultata sta dve trinajsti mesti, ki ju je v obeh primerih (2005 in 2012), resda obakrat v senci zmage rojakinje Tine Maze, označila za uspeh. Letos meri višje. Navsezadnje bo nastopila kot članica elitne sedmerice, poleg tega pa tekmo letos prvič v dolgoletni karieri sprejema tudi kot odprt lov na točke v boju za čim višjo uvrstitev v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala.

[video: 60405 / ]

Na osip se ne zanaša

"Zavedam se pomembnosti in pomena vsake tekme. Ne vem, kje je moj končni domet. A če želim biti visoko v skupnem seštevku, tekmicam ne smem 'podarjati' točk. Raje sprejmem odstop, ki je posledica napake v žaru boja za vrh, kot pa trenutke tolčenja po glavi ob spoznanju, da nisem pokazala vsega, kar znam. Tudi slabe pripravljenosti si ne smem dovoliti," proti prvi tekmi pogleduje dolgoletna reprezentantka, vesela, da je zdravstveno stanje na želeni ravni.

Prav težave z zdravjem so v preteklosti že znale Drevovi preprečiti dober vstop v sezono. Letos se s tem spoprijemajo številne tekmice. Nemka Viktoria Rebensburg in Švedinja Sara Hector sta že odpovedali nastop v Söldnu. Vprašljivo je tudi sodelovanje povratnice po poškodbi Anne Veith.

"Na osip se ne zanašam. Že lani nisem razmišljala o tem, da imam lepšo priložnost za vrhunski rezultat, ker v konkurenci ni Tine Maze ali Anne Veith. Uvrstitev mora biti predvsem plod mojega smučanja in ne nižje ravni tekme," o odpovedih razmišlja Ana.

Zanimivo je, da je Drevova do svojih najboljših rezultatov v Söldnu prišla ob zmagah Tine Maze. | Foto: Sportida Zanimivo je, da je Drevova do svojih najboljših rezultatov v Söldnu prišla ob zmagah Tine Maze. Foto: Sportida

Iz Tinine sence, a s precej manjšim pritiskom

Po umiku Mazejeve in rezultatskem napredku v pretekli zimi Drevova čuti tudi nekoliko večji pritisk. Ta se resda ne more  primerjati s tistim, s katerim se je zaradi kontinuirane vrhunskosti, konkurenčnosti v vseh disciplinah in medijske izpostavljenosti spoprijemala Črnjanka. A vseeno …

"Ljudje poznajo smučanje in vedo, kakšna je razlika med 25. in 7. mestom. Zato sem opazila, da zame in za mojo pripravljenost vlada večje zanimanje kot v preteklih letih. Na to sicer večkrat pomislim, a bi lagala, če bi rekla, da me to moti. Čutim, da sem kos pritisku. Lahko sem osredotočena na svoje delo," pravi olimpijka iz Šmartnega ob Paki, ki sicer ne ve povsem natančno, kaj bo Mazejeva v Söldnu sporočila medijem. Zdi se, da bolj kot o tem, ali olimpijska prvakinja dokončno odhaja v smučarski pokoj, razmišlja o svojem vstopu v sezono.

V domovino se bo vrnila šele po prvi tekmi v Söldnu. | Foto: Sportida V domovino se bo vrnila šele po prvi tekmi v Söldnu. Foto: Sportida

Če ne bi bila Slovenka …

 Za razliko od preteklih iz slovenskega tabora tudi še ni pritožb račun (ne)konkurenčnosti pogojev za delo. Tudi v besedah prve slovenske veleslalomske violine ni zaznati elementov predčasnih opravičil za morebiten slabši rezultat. "Imela sem dobre pogoje za vrhunske veleslalomske rezultate. Naša ekipa je tehnično usmerjena, zato mi je lažje. Do razlik prihaja le v podrobnostih. Naša ekipa mora občasno simulirati določene pogoje, Švicarji pa si po drugi strani lahko privoščijo helikoptersko polivanje proge. A to se morda pozna le na prvi tekmi. Razlike se nato zmanjšujejo," pravi Drevova, ki je brez večjih pomislekov ostala zvesta opremljevalcu smuču Völk. "Znajo prisluhniti mojim željam," pravi,  a priznava, da pa vendarle "plačuje" ceno slovenskega potnega lista. "Kakšen Švicar in Italijan hitreje pride do tovarniškega serviserja," dodaja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 131
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin