Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 12. 2013,
10.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Beaver Creek veleslalom Ted Ligety Klemen Kosi

Nedelja, 8. 12. 2013, 10.42

7 let, 12 mesecev

Ameriški praznik: Ligety in Miller na vrhu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Američan Ted Ligety je prepričljivo zmagal tudi na veleslalomu za svetovni pokal v Beaver Creeku. Po šestih letih in pol je na stopničke te discipline ponovno stopil tudi Bode Miller.

Američani se veselijo dvojne zmage na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v Beaver Creeku. Na najvišji stopnički zmagovalnega odra sta se zavihtela s prepričljivo predstavo vodilna po prvi vožnji Ted Ligety, ki je dobil še drugi veleslalom v tej sezoni, in Bode Miller, ki je imel štartno številko 31. Tretji je bil Avstrijec Marcel Hirscher.

Tudi na drugem veleslalomu v tej sezoni je bil razred zase 29-letni Američan iz Park Cityja, ki se je veselil še 19 zmage v svetovnem pokalu, vse je vpisal v veleslalomu. Ligety ali Gospod veleslalom je postal prvi smučar po slovitem Italijanu Albertu Tombi leta 1991, ki mu je uspelo dobiti štiri veleslalome zaporedoma. Ligety niz zmag nadaljuje že vse od Vitranca in Kranjske Gore, nato je bil najboljši v Lenzerheideju, na uvodni preizkušnji v Söldnu ter zdaj še v Beaver Creeku.

Ligety je bil prepričljivo najhitrejši na obeh progah, v obeh vožnjah se mu je najbolj približal rojak Miller, povratnik v beli cirkus, ki je zaradi poškodbe izpustil lansko sezono. Miller se je s štartno številko 31 v prvi vožnji zavihtel na drugo mesto z zaostankom 1,10 sekunde, v finalu pa je nato potrdil drugo mesto, z zaostankom 1,32 sekunde, ter se po šestih letih in pol, po marcu 2007, znova veselil stopničk v veleslalomu.

"Super je bilo videti, da se je Bode vrnil in da smuča hitro ter da se mu je vse postavila na svoje mesto danes. Zaljubljen sem v ta hrib. Tukaj so moji prijatelji, družina, kar mi zelo veliko pomeni. Mogoče bi lahko v drugi vožnji še bolj napadal, vendar pa zaradi nič kaj prijaznih pogojev nisem želel preveč tvegati. Ves čas sem nadzoroval svoje smučanje ter sem dobro smučal, upoštevajoč zahtevne pogoje ter številne grbine. Presenečen sem bil, da sem ustvaril takšno prednost, glede na to, da proga ni bila nič kaj prijetna," je po koncu dirke, ki se je zaradi novega snega začela s polurno zamudo, dejal Ligety. Lani je dobil šest od osmih veleslalomskih preizkušenj, na katerih nikoli ni bil slabši od tretjega mesta.

"Meni samozavesti nikoli ni primanjkovalo, vendar pa sem zadovoljen, da sem si povrnil tudi telesno pripravljenost, s katero lahko pokrijem višek samozavesti. Znova lahko smučam zelo hitro od starta dalje in si ne delam prav nobenih skrbi," je bil prvih stopničk v sezoni 36-letni Miller.

Edini slovenski predstavnik Klemen Kosi, ki se je na progo podal s štartno številko 63, je za Ligetyjem v prvi vožnji zaostal za štiri sekunde in 83 stotink ter je osvojil končno 52. mesto. Kosi je lani na tem veleslalomu zasedel 34. mesto in le za nekaj stotink sekunde zgrešil finalno vožnjo, tokrat pa ga je od drugega nastopa ločilo veliko več časa.

Alpski smučarji se bodo zdaj preselili tostran velike luže, ob koncu tedna jih čakata veleslalom in slalom v francoskem Val d'Iseru.

Ne spreglejte