Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 7. 2017,
16.09

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03

Natisni članek

Dirka po Franciji Richie Porte Rafal Majka Tour de France Tour de France

Ponedeljek, 10. 7. 2017, 16.09

1 leto, 9 mesecev

Kraljevska etapa Dirke po Franciji terjala visok davek: slovo 13 kolesarjev

Uradno: poslavlja se tudi Majka, Porte s pozdravi in zahvalo iz bolniške postelje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03

Po naporni 9. etapi letošnje Dirke po Franciji, ki je terjala visok davek v obliki padcev in kar 13 predčasnih odhodov z dirke, ima kolesarska karavana danes prost dan. Iz bolnišnične postelje se je že javil Richie Porte, ki se je v grozljivem padcu na spustu z Mont du Chata hudo poškodoval, iz ekipe Bora pa so pravkar sporočili, da se zaradi poškodb poslavlja tudi njihov adut Rafal Majka.

"Bolnišnična hrana. Dober tek," je ob fotografiji, na kateri je nekaj koščkov francoske bagete, posodici z marmelado, košček masla, čajna vrečka in kozarec soka, zapisal Richie Porte, 32-letni kolesar z otoka Tasmanija blizu Avstralije, ki je po grozljivem padcu v 9. etapi francoskega Toura končal v bolnišnici in je že potegnil črto pod letošnji Tour.

 

Hospital food. Bon appetit! Thanks for all the messages, much appreciated.

A post shared by Richie (@richie_porte) on

Grozljiv padec, ki se je zgodil na spustu z Mont du Chata, vanj pa je bil vpleten tudi Irec Dan Martin (Quick-Step), posredno pa tudi poznejši zmagovalec etape, Kolumbijec Rigoberto Uran (Cannondale), ki se mu je ob trku pokvaril menjalnik na kolesu, je brez dvoma zaznamoval kolesarsko nedeljo.

Za trenutek se je zdelo, da je za Porta športna kariera končana, a so že zvečer iz tabora BMC Racing Team prišle spodbudne informacije, da bo nesrečnik že čez štiri ali šest tednov lahko znova sedel na kolo. V padcu si je poškodoval ključnico in medenico.

Odziv ekipe BMC Racing Team po poškodbi Porta:

Poleg Porta se je zaradi padca včeraj poslovil Britanec Geraint Thomas (Sky), zmagovalec uvodnega prologa na letošnjem Touru in do včeraj drugi v skupnem seštevku, ki si je pri spustu s Col de Biche zlomil ključnico.

Konec tudi za Majko

Danes okrog 16. ure je postalo jasno, da se z dirke predčasno poslavlja tudi Poljak Rafal Majka (Bora – Hansgrohe), letošnji zmagovalec dirke Po Sloveniji, ki se je tako kot Thomas poškodoval pri spustu s Col de la Biche. Nič ni zlomljeno, so se pa pri Bori odločili, da se Majka raje posveti sanaciji nedeljskih poškodb in se pripravi na nadaljevanje sezone.

"Nima smisla nadaljevati. Zaradi bolečin komaj diham," je Majka povedal za spletno stran ekipe Bora.

Majka se je sinoči na družbenih omrežjih ekipi zahvalil za podporo, še posebej Michału Kwiatkowskem (Sky), ki mu je pomagal v zadnjih 20 kilometrih. "Mislim, da se mi je zgodilo prvič, da sem se od bolečin razjokal na kolesu," je bil iskren.

Spust je bil usoden tudi za Rafala Majko:

 

OFICJALNY KOMENTARZ RAFAŁA MAJKI źródło: fan page Rafał Majka "Jestem już po prześwietleniach i konsultacjach z lekarzami oraz drużyną #borahansgrohe. Na szczęście nic sobie nie złamałem, ale jestem mocno podarty. Teraz jadę do hotelu i jutro podejmiemy ostateczną decyzję co do mojego dalszego udziału w Tour de France. Dziękuję bardzo za pomoc Michałowi Kwiatkowskiemu, który pomógł mi na ostatnich 20km dojechać na kole do mety. Chłopaki z drużyny też bardzo mi pomogli czekając na mnie po upadku - dziękuję!" Chyba po raz pierwszy płakałem na rowerze z bólu." *** OFFICIAL COMMENT OF RAFAŁ MAJKA "I'm already after the X-rays and consultations with the doctors and the #borahansgrohe team, but fortunately I did not break anything, but I'm stuff. Now I'm going to the hotel and tomorrow we will make the final decision on my further participation in the Tour de France. Thanks For Michał Kwiatkowski who helped me in the final 20km. My teammates also had waited For me after crash - Thank you all! I think for the first time I cried on my bike in pain. " #rafalmajka #michalkwiatek #letour #tourdefrance #cycling #crash #bad #news #sport #poland #polska #polishboy #polishpride

A post shared by Polska Kadra TV (@polskakadratv) on

Z Dirke po Franciji se je poslovil Geraint Thomas, ki se je pošalil na račun uničenega dresa:

V ekipi Sky so potrdili, da se zaradi poškodbe (zlom ključnice) poslavja od Toura:

Zdesetkana karavana ima danes prost dan

Kolesarska karavana, ki ima danes prost dan, je vsak dan bolj zdesetkana. Zaradi diskvalifikacije se je že po 4. etapi poslovil dvakratni svetovni prvak, Slovak Peter Sagan (Bora), britanski šprinter Mark Cavendish (Dimension Data) pa se je z dirke predčasno poslovil zaradi padca, ki se je zgodil v zadnjih metrih šprinta na 4. etapi in botroval sodniški odločitvi, da Sagana pošlje domov. Cavendish je v padcu utrpel zlom rame.

Že prvi dan se je z dirke poslovil tudi Španec Alejandro Valverde (Movistar), ki si je pri padcu na uvodnem posamičnem kronometru poškodoval koleno.

Ne spreglejte