Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
23. 8. 2013,
14.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Grega Žemlja Roger Federer

Petek, 23. 8. 2013, 14.37

8 let

Žemlja še nikoli s tako ranljivim vzornikom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Eden izmed vrhuncev uvodnega kroga US Opna bo zagotovo dvoboj med Grego Žemljo in Rogerjem Federerjem. Švicarski as, najboljši slovenski igralec ga naravnost obožuje, že dolgo ni bil tako ranljiv.

Se spominjate posrečene srbske krilatice "Nas in Rusov je 300 milijonov"? S podobno ukano bi se lahko okoristili pri predstavitvi uvodnega obračuna na letošnjem odprtem prvenstvu ZDA. Pomerila se bosta najboljši slovenski in švicarski teniški igralec. Skupaj sta v karieri zaslužila že skoraj 60 milijonov evrov na 77 turnirjih, od tega kar 17 za nagrado grand slam, kar priča o tem, da imamo opravka z rekordnimi dosežki.

Šalo na stran, večina podvigov sovpada z izjemno kariero Rogerja Federerja, ki je na teniški profesionalni poti z Grego Žemljo dvakrat prekrižal loparja. Obakrat na trdi podlagi, s katero bosta imela opravka tudi v New Yorku. Fed-Ex po dolgem času doživlja največji padec na svetovni jakostni lestvici. Po novem je šele sedmi lopar sveta, kar je bilo pred nekaj leti nepredstavljivo, v karieri pa je obakrat nadigral Gorenjca. V Dohi in Rotterdamu mu je skupno oddal le devet iger. Igra statističnih številk je krepko na strani pet let starejšega Švicarja, slovenskemu teniškemu junaku, enemu izmed dveh, ki bo nastopil v glavnem delu OP ZDA (poleg njega se v New Yorku na izziv pripravlja še Aljaž Bedene, ki ga v prvem krogu čaka 32. nosilec Dmitrij Tursunov), pa se ponuja lepa priložnost, da bi se predstavil teniški javnosti, ki bo spremljala obračun.

Ker pa je Federer v tej sezoni in neposrečeni menjavi loparja le bleda senca nedotakljivega rekorderja po naslovu osvojenih turnirjev za nagrado grand slam, prihaja na največji ameriški teniški dogodek ranljiv, kot že dolgo ne. Kako uspešno se mu lahko zoperstavi 61. igralec na svetu, ki je po osvojenem portoroškem challengerju pozabil na zmage in na severnoameriški turneji nizal poraz za porazom?

Dejstvo je, da se bo Grega tretjič v karieri pomeril z igralcem, ki ga ima za največjega in edinega vzornika. Oba igrata z desno roko, prvi in za zdaj zadnji Slovenec, ki se je kdajkoli prebil med 50 najboljših na svetu, pa bi rad posnemal njegovo raznovrstno igro, s katero je na svetovnem prestolu preživel rekordna 302 tedna in osvajal turnirje kot po tekočem traku.

Žemljo navdušuje tudi lahkota Federerjevega gibanja, ki pa je v zadnjih tednih malce opešala, kar opozarjajo zadnji, vedno pogostejši porazi z igralci zunaj območja Top 50. To se "staremu" Federerju ni dogajalo. Je pa Švicar, ki se z zadnjimi porazi in padcem na lestvici ne obremenjuje, pač pa sporoča, da še vedno ostaja motiviran, na zadnjem turnirju dokazal, da je še vedno zelo blizu vrha. Odlično se je upiral Rafaelu Nadalu, poznejšemu zmagovalcu mastersa v Cincinnatiju. Išče svojo igro, kar je v tem trenutku njegov osnovni cilj. Z uvrstitvijo na lestvici se ne obremenjuje ...

Ne spreglejte