Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
5. 10. 2016,
10.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Marija Šarapova tenis doping

Sreda, 5. 10. 2016, 10.30

6 let, 7 mesecev

Zakaj so Mariji Šarapovi znižali kazen?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Marija Šarapova | Foto Instagram

Foto: Instagram

Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani je nekdanji prvi teniški igralki sveta Mariji Šarapovi kazen zaradi jemanja prepovedanih zdravil z dveh let znižalo na 15 mesecev. Športno razsodišče je v svojem poročilu navedlo razloge za to odločitev.

Ruska teniška lepotica se bo lahko na teniška igrišča vrnila 26. aprila prihodnje leto. To bo teden dni pred njenim 30. rojstnim dnevom in nekaj dni pred začetkom OP Francije.

Sprva je Mednarodna teniška zveza (ITF) Šarapovi izrekla dvoletno prepoved igranja tenisa, ker je jemala zdravilo meldonij, ki so ga na seznam prepovednih snovi uvrstili na začetku letošnjega leta. Očitno je to nekdanja prva igralka sveta spregledala in če bi obveljala prvotna kazen, bi se na teniška igrišča lahko vrnila šele januarja 2018.

Marija Šarapova bo lahko zaigrala aprila prihodnje leto. | Foto: Marija Šarapova bo lahko zaigrala aprila prihodnje leto.

Po zaslišanjih 7. in 8. septembra 2016 je komisija CAS ugotovila:

  • Zdravilo je jemala približno deset let in nikoli ni imela težav z dopingom.
  • Posvetovala se je z ruskim zdravnikom, ki ji je meldonij predpisal zaradi zdravstvenih razlogov in ne zato, da bi povečala svoje zmogljivosti.
  • Od Svetovne protidopinške agencije (Wada) Mednarodne teniške zveze (ITF) ali Ženske teniške lestvice (WTA) ni dobila posebnega opozorila o spremembi statusa zdravila meldonij.

Komisija CAS je istočasno menila, da bi morala Marija Šarapova prek svojega agenta preveriti, kaj je novega na seznamu prepovedanih snovi. Prav tako so v poročilu zapisali, da pri vsem skupaj odgovornost nosi tudi 29-letna teniška igralka.

Njena napaka je, da svojemu agentu ni dala ustreznih navodil pri najpomembnejši nalogi.  | Foto: Njena napaka je, da svojemu agentu ni dala ustreznih navodil pri najpomembnejši nalogi.

Njena napaka je, da svojemu agentu ni dala ustreznih navodil pri najpomembnejši nalogi. In to je preverjanje seznama prepovedanih živil. Ugotovili so še, da Šarapova pri rednih dopinških kontrolah ni ugotovila uporabe meldonija.

Na podlagi teh ugotovitev so eni najbolje plačanih športnic na svetu kazen z dveh let znižali na 15 mesecev.

Ne spreglejte