Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 7. 2024,
22.25

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

Natisni članek

Donna Vekić Emma Navarro Lulu Sun Madison Keys Paula Badosa Grand Slam tenis Emma Raducanu Wimbledon

Nedelja, 7. 7. 2024, 22.25

2 meseca, 4 tedne

Wimbledon (WTA), 7. dan, osmina finala

Hrvaški dan v Wimbledonu: med osem najboljših Donna Vekić in Lulu Sun

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,84
Wimbledon Lulu Sun | Lulu Sun se je sploh prvič prebila v četrtfinale kateregakoli grand slama. | Foto Reuters

Lulu Sun se je sploh prvič prebila v četrtfinale kateregakoli grand slama.

Foto: Reuters

Športni konec tedna za Anglijo vendarle ni popoln. Po zmagi nogometašev v osmini finala evropskega prvenstva in zmagi Lewisa Hamiltona v Silverstonu se je v osmini finala Wimbledona poslovila njihova zadnja predstavnica Emma Raducanu. Premagala pa jo je neznana kvalifikantka Lulu Sun. Med osem najboljših na sveti travi in to sploh prvič v karieri se je prebila Donna Vekić. Za konec nedeljskega sporeda tekmovanja pa je izpadla druga nosilka Coco Gauff. Premagala jo je Emma Navarro.

Wimbledon Carlos Alcaraz
Sportal Alcaraz in Sinner prva četrtfinalista, Dimitrov predal

Emma Raducanu je končala v osmini finala. | Foto: Reuters Emma Raducanu je končala v osmini finala. Foto: Reuters V ženski konkurenci je prva četrtfinalistka v All England Clubu postala Italijanka Jasmine Paolini. Finalistka Rolanda Garrosa je napredovala po predaji Američanke Madison Keys pri izidu 6:3, 6:7 (6) in 5:5. V tretjem nizu je Keysova vodila že s 5:2, nato pa si poškodovala levo stegensko mišico.

Emma Raducanu, ki ima v Wimbledonu izjemno podporo domačega občinstva, je na osrednjem igrišču igrala z Lulu Sun, ki se je na glavni turnir prebila s kvalifikacijami in je največje presenečenje letošnjega turnirja. Mlada Britanka je na sveti travi kazala izjemno formo, Novozelandka pa še boljšo. Odigrala je izvrsten dvoboj in po dveh urah in 45 minutah zmagala s 6:2, 5:7, 6:2. Za njo je že sedem dvobojev na turnirju, saj je najprej dobila tri kvalifikacijske in zdaj še štiri na glavnem delu. Gre pa za 23-letnico, ki je bila kot Lulu Radovcic rojena na Novi Zelandiji, sicer pa že od petega leta živi v Švici. Študirala je v ZDA. Njen oče je Hrvat, mama pa Kitajka. Zdaj je postala sploh prva novozelandska tenisačica v četrtfinalu Wimbledona.

Lulu Sun | Foto: Reuters Lulu Sun Foto: Reuters "To je bila sijajna tekma proti Emmi. Res je dala vse od sebe, da bi mi odvzela zmago. Morala sem se boriti, saj sem vedela, da se ne bo predala. Počutim se neverjetno ... Nimam niti besed ob tem dosežku," je po obračunu skoraj v solzah čustveno dejala Lulu Sun. Doslej je le enkrat igrala v glavnem delu žreba na grand slamih, in sicer letos na OP Avstralije, kjer je izgubila v prvem krogu. Večjih posamičnih uspehov nima, sedemkrat je slavila na turnirjih nižje serije ITF. Za preboj v četrtfinale bo v žep pospravila 442 tisoč evrov, doslej je v celotni karieri zaslužila 288.400 evrov.

Emma Navarro izločila drugo nosilko

Emma Navarro je izločila drugo nosilko. | Foto: Reuters Emma Navarro je izločila drugo nosilko. Foto: Reuters Še večje presenečenje dneva pa je slovo druge nosilke Coco Gauff. Američanko je s 6:4 in 6:3 premagala rojakinja Emma Navarro. Dvoboj je bil končan v manj kot 80 minutah. Za 23-letno Navarro je to največji uspeh na turnirjih velike četverice. Devetnajsta nosilka pred tem nikoli ni igrala v četrtfinalu. Do četrtega kroga se je prvič prebila na letošnjem Rolandu Garrosu. Ženski tenis je res nepredvidljiv, že dan prej je izpadla prva nosilka Poljakinja Iga Swiatek, ki je morala priznati premoč Kazahstanki Juliji Putincevi.

Prvi četrtfinale tudi za Donno Vekić

Za polfinale se bo pomerila proti Donni Vekić. Hrvatica, ki je veljala za velik up hrvaškega tenisa, a imela veliko težav s poškodbami, je v osmini finala po številnih prekinitvah zaradi dežja ugnala Španko Paulo Badosa s 6:2, 1:6, 6:4.

"To je bil res dolg dan. Na prizorišče smo prišli ob 8.30, ura pa je zdaj nekaj po 19. Zelo sem vesela, da sem napredovala in da je dvoboja konec. Biti v četrtfinalu mojega najljubšega turnirja, to je res nekaj posebnega," je dejala Vekićeva.

Donna Vekić je sploh prvič v četrtfinalu Wimbledona. | Foto: Reuters Donna Vekić je sploh prvič v četrtfinalu Wimbledona. Foto: Reuters

"Veliko sem trenirala v Londonu, zato bi morala biti vajena tega vremena. Vseeno sem bila med dvobojem raztresena, za kar sem se svoji ekipi večkrat opravičila. Pomembno je, da smo to nekako prebrodili in napredovali," je še dodala Vekićeva. Za Hrvatico, ki na lestvici WTA zaseda 37. mesto, bo to tretji nastop v četrtfinalu, pred tem je med najboljšimi osmimi izgubila na OP Avstralije lani ter leta 2019 na OP ZDA.

Wimbledon, WTA, 7. dan, osmina finala:

Jasmine Paolini (Ita/7) – Madison Keys (ZDA/12)  6:3, 6:7, 5:5  - predaja;
Donna Vekić (Hrv) – Paula Badosa (Špa) 6:2, 1:6, 6:4;
Lulu Sun (NZL) – Emma Raducanu (VB) 6:2, 5:7, 6:2;
Emma Navarro (ZDA/19) – Coco Gauff (ZDA/2) 6:4, 6:3.
Novak Đoković
Sportal V Wimbledonu so morali za trenutek prekiniti dvoboj #video
Wimbledon Novak Đoković
Sportal Đoković oddal niz, Zverev razžalostil britanske navijače
Julija Putinceva
Sportal Nepričakovano hiter konec za prvo nosilko Igo Swiatek
Ne spreglejte