Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2024,
14.27

Osveženo pred

2 uri, 48 minut

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Natisni članek

noad frika Kobarid kulinarika dolina Soče Jestival PR članek

Ponedeljek, 30. 9. 2024, 14.27

2 uri, 48 minut

Jestival okusov in umetnosti v Kobaridu

Oglasno sporočilo
Jestival 2023 - Foto Ziga_Koren (12) (1) | Foto Žiga Koren / Javni zavod za turizem Dolina Soče

Foto: Žiga Koren / Javni zavod za turizem Dolina Soče

V soboto, 5. oktobra, se bo osrednji trg v Kobaridu ponovno napolnil z ljubitelji dobre lokalne hrane ter stojnicami, polnimi rokodelskih in umetniških izdelkov. Dogajanje bo popestril bogat kulturni program. Jestival okusov in umetnosti je festival, ki hrani tako telo kot dušo. Vse do 13. oktobra je mogoče obiskati restavracije v okolici Kobarida in poskusiti Jestivalske menije.

V znamenju lokalnih dobrot in kobariških štrukljev

Jesen je čudovit čas za obisk Doline Soče, kjer narava in kulinarika dosegata svoj vrhunec. Razgledi so osupljivi, temperature prijetne, okusi pa bogati in raznoliki. Na Jestivalu okusov in umetnosti boste lahko uživali v jesenskih dobrotah, ki združujejo pristne okuse Alp in Mediterana.

Tržnica lokalnih dobrot in rokodelskih izdelkov v Kobaridu. | Foto: Žiga Koren / Javni zavod za turizem Dolina Soče Tržnica lokalnih dobrot in rokodelskih izdelkov v Kobaridu. Foto: Žiga Koren / Javni zavod za turizem Dolina Soče

Na tržnici bo veliko priložnosti za degustacijo in nakup lokalnih specialitet. Predstavilo se bo okoli 50 ponudnikov hrane in rokodelskih izdelkov. Na tržnici bodo v ospredju tradicionalni kobariški štruklji, lokalna sladica, ki ji je Jestival pravzaprav posvečen. Štruklji, polnjeni z nadevom iz orehov, poparjenih z mlekom, in rozin, namočenih v rumu, so najboljši še topli, preliti s topljenim maslom in drobtinami. Ob sprehodu skozi tržnico boste lahko opazili nakit, izdelke iz blaga in filca, pletene izdelke, slikarska dela, izdelke iz lesa, naravno kozmetiko, čaje, vložene dobrote, sladoled in seveda ne bodo manjkali niti lokalni siri, medeni izdelki, pridelovalci suhomesnatih izdelkov ter pivovarji in vinarji.

Kobarid se 5. oktobra napolni s kulinaričnimi dobrotami in pozitivno energijo. | Foto: Žiga Koren / Javni zavod za turizem Dolina Soče Kobarid se 5. oktobra napolni s kulinaričnimi dobrotami in pozitivno energijo. Foto: Žiga Koren / Javni zavod za turizem Dolina Soče

Kulturni program na Jestivalski tržnici

V sklopu Jestivalske tržnice se bo med 11. in 21. uro odvijal tudi bogat kulturni program. Začeli bomo s programom za otroke, ki jih bodo z glasbenim nastopom razveselili učenci OŠ Kobarid, Gledališče Pravljičarna pa bo odigralo otroško predstavo Buča Debeluča. Otroci bodo lahko zaplesali z Mojco Maurič iz Artfit studia ali se udeležili kolesarskega izziva. K dobri hrani, pisanim stojnicam in dobremu vzdušju sodi tudi dobra glasba. Že kmalu po 13. uri bo nastopil oktet Simona Gregorčiča, ki mu z veseljem prisluhnejo ljubitelji glasbe od blizu in daleč. V popoldanskem času bo ozračje sprostila ljudska glasba godcev Rezjanab Sasiedi. Ob 19. uri bomo kulinarični praznik v Kobaridu zaključili z velikim večernim koncertom skupine FLIRRT.

Delavnice in razstave dodajo Jestivalu izobraževalno noto. | Foto: Žiga Koren / Javni zavod za turizem Dolina Soče Delavnice in razstave dodajo Jestivalu izobraževalno noto. Foto: Žiga Koren / Javni zavod za turizem Dolina Soče

Jestivalske delavnice in razstave letos sežejo od vina do kobariških štrukljev

Letošnji Jestival bo obogaten z raznolikimi delavnicami, ki bodo zadovoljile različne okuse in interese obiskovalcev. Poleg že omenjenih plesnih in kolesarskih delavnic bodo letos organizirali tudi kulinarične, trajnostne in kozmetične delavnice. Dan pred Jestivalom, 4. oktobra, se lahko udeležite delavnice Slovenske avtohtone vinske sorte (Žiga Hvala in Alen Audič), kjer boste izvedeli, kaj vse se skriva za kozarcem vina, ki vam ga natočijo v vinoteki, restavraciji ali baru. Prav tako bodo v petek organizirali delavnico kozmetičnih izdelkov, kjer boste sami izdelali tri naravne kozmetične izdelke. Sobota bo postregla z delavnico izdelave lastnih vrečk s Karmen Koren (Reinkarmika) in z dolgo pričakovano delavnico izdelave kobariških štrukljev. Kobariške štruklje si lahko ogledate tudi nekoliko drugače, otroci iz bližnjih vrtcev so se na Jestival že dobro pripravil. "Skuhali" so nam likovno razstavo, kjer so na različne načine predstavljeni kobariški štruklji. Razstava je na ogled v Zeleni hiši do 20. oktobra.

Jestivalski meniji v bližnje restavracije vodijo do 13. oktobra. | Foto: Žiga Koren / Javni zavod za turizem Dolina Soče Jestivalski meniji v bližnje restavracije vodijo do 13. oktobra. Foto: Žiga Koren / Javni zavod za turizem Dolina Soče

Jestivalski meniji

Štirje gostinci iz Doline Soče od 13. septembra do 13. oktobra v svojih restavracijah in gostilnah ponujajo posebej oblikovan Jestivalski meni. Tako je še do 13. oktobra mogoče poskusiti Frankov angleški roastbeef in nepogrešljivo friko v Hiši Polonka, jedi na stičišču Alp in Mediterana v Restavraciji Topli val ter domačo gobovo juho in friko s kranjsko klobaso v Gostišču Jazbec. Domače bo zadišalo tudi v hribih. Ob vznožju Krna v Koči na planini Kuhinja bo zadišalo po sirni župi, županovi podliti polenti in govejem golažu. V Kobarid seveda vabljeni tudi po koncu jesenskih Jestivalskih menijev. Kobariške štruklje namreč tukaj lahko poskusite vse leto.

Festival pohodništva v dolini Soče: praznik narave in tradicije pohodništva | Foto: Žiga Koren / Javni zavod za turizem Dolina Soče Festival pohodništva v dolini Soče: praznik narave in tradicije pohodništva Foto: Žiga Koren / Javni zavod za turizem Dolina Soče

Med najlepšimi razgledi v kraljestvu Julijskih Alp

Jeseni se v Dolini Soče narava in kulinarika prepletata v popolni harmoniji. Poleg dobre hrane je jesen tudi v znamenju pohodništva. Vsak september in oktober organizirajo tradicionalni Festival pohodništva Doline Soče. Več kot 20 vodenih izletov obiskovalce vodi po tematskih poteh kulturne dediščine, do naravnih znamenitosti ali čudovitih razgledov. K dobri hoji seveda spada tudi dobra hrana. Vabimo vas, da v soboto, 5. oktobra, v Kobaridu obiščete Jestival okusov in umetnosti. Že naslednji teden, v soboto, 12. oktobra, pa vabljeni v Tolmin na FrikaFest. Tolminci so tradicionalni kmečki praznik povezali še s praznikom posoške specialitete frike in oboje združili v FrikaFest.

Smaragdna barva reke Soče ponovno žari v toplih jesenskih barvah. Teh čudovitih razgledov in okusov, ki jih boste doživeli na prostem ter na krožnikih, zlepa ne boste pozabili. Pridružite se nam na Jestivalu in doživite čarobnost jeseni v Dolini Soče.

PROGRAM JESTIVALA:

Petek, 4. 10. 2024

DOM ANDREJA MANFREDE

16:30  Delavnica Slovenske avtohtone vinske sorte (Žiga Hvala in Alen Audič). Obvezna prijava.

ZELENA HIŠA - TIC KOBARID

17:00  Brezplačna delavnica izdelava kozmetičnih izdelkov z Jano Istenič (Smaragdna). Obvezna prijava.

Sobota, 5. 10. 2024

TRG SVOBODE

11:00  Otvoritev Jestivala

11:00–20:00 Tržnica izdelkov in pridelkov ter ponudba kulinaričnih dobrot

11:00–18:00 Izmenjevalnica oblačil pred trgovino Reinkarmika

11:30  Nastop učencev OŠ Simona Gregorčiča Kobarid (skupina The Time Keepers)

12:30  Otroška predstava Buča Debeluča (Gledališče Pravljičarna)

13:00–15:00 Delavnica izdelave lastnih vrečk s Karmen Koren (Reinkarmika)

13:30  Nastop okteta Simon Gregorčič

14:15  Otroška plesna delavnica z Mojco Maurič (Artfit studio)

14:30–16:00 Otroški kolesarski izziv (udeležba s kolesom ali poganjalčkom)

15:00  Delavnica izdelava štrukljev

17:00  Glasbeni nastop: Rezjanab Sasiedi

19:00  Večerni koncert: FLIRRT

ZELENA HIŠA - TIC KOBARID

4. 10.–20. 10. Razstava Kobariški štruklji (enote okoliških vrtcev)                                                                                  

Pri lokalnih gostinskih ponudnikih Jestivalski meniji:

13. 9.–13. 10. Restavracija Topli val

13. 9.–13. 10. Gostišče Jazbec

13. 9.–13. 10. Hiša Polonka

13. 9.–13. 10. Koča na Planini Kuhinja

13. 9.–22. 9. Mad Mountain Beach Bar Sotočje

Več informacij najdete na spletni strani www.dolina-soce.si. Vsi, ki se nam boste pridružili na festivalih, ste vabljeni, da svoje utrinke delite z nami na #socavalley in #ifeelsLOVEnia.

Juliana_Breginj-Ziga_Koren-230906-0160_1200 | Foto: Žiga Koren / Javni zavod za turizem Dolina Soče Foto: Žiga Koren / Javni zavod za turizem Dolina Soče

Naročnik oglasnega sporočila je Javni zavod za turizem Dolina Soče.

Ne spreglejte