Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 8. 2019,
6.34

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

3

Natisni članek

Andrej Rubljev Roger Federer Tomas Lipovšek Puches Aljaž Bedene Blaž Rola Andreja Klepač WTA ATP Portorož Cincinnati teniški globus

Petek, 16. 8. 2019, 6.34

4 leta, 8 mesecev

Teniški globus, 15. avgust

Presenečenje v ZDA: Federer ni izgubil tako hitro že 16 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

3

Blaž Rola | Blaž Rola: Čutim, da se približujem tisti formi izpred let, ko sem bil med najboljšimi osemdesetimi igralci na svetu. | Foto Vid Ponikvar

Blaž Rola: Čutim, da se približujem tisti formi izpred let, ko sem bil med najboljšimi osemdesetimi igralci na svetu.

Foto: Vid Ponikvar

Na turnirju ATP Masters v Cincinnatiju je za največje presenečenje poskrbel mladi Rus Andrej Rubljev, ki je v 3. krogu izločil drugega nosilca Rogerja Federerja. Andreja Klepač se je med dvojicami uvrstil v polfinale. Slovenska teniška igralca Aljaž Bedene in Blaž Rola sta le še korak oddaljena od polfinalnega obračuna na portoroškem challengerju. Oba sta zanesljivo preskočila drugi oviri.

Najboljša slovenska teniška igralca se lahko srečata v soboto zvečer, če bosta v petek premagala naslednja tekmeca, ki sta vsaj na papirju precej močnejša kot današnja. Aljaž Bedene, ki je prvi nosilec turnirja, se bo v petek po 20. uri zvečer pomeril s Slovakom Lukasom Kleinom, tretjepostavljeni Blaž Rola pa po 18.30 z Rusom Romanom Safiulinom.

Gre za mlada igralca, enaindvajset ter dvaindvajsetletnika, ki sta v življenjski formi. Oba sta namreč prav prejšnji teden dosegla najvišji uvrstitvi v karieri. Klein je na 343. mestu, Safiulin pa na 233.

Rola si je zagotovil najmanj 130. mesto na svetu

V podobno vrhunski formi je tudi Blaž Rola. Na zadnjih petih challengerjih se je uvrstil vsaj v četrtfinale, od konca aprila letos pa je bila to njegova petindvajseta zmaga ob zgolj devetih porazih. Z uvrstitvijo v četrtfinale Portoroža si je zagotovil najmanj 130. mesto na svetu, kar je skoraj 140 mest višje kot je bil pred štirimi meseci.

"Čutim, da se približujem tisti formi izpred let, ko sem bil med najboljšimi osemdesetimi igralci na svetu. Seveda pa želim narediti še korak naprej in preseči tiste rezultate iz začetka kariere," je dejal Blaž Rola, ki tako visoko na lestvici ATP ni bil že skoraj štiri leta.

Bedenetov tekmec manj vešč in vidno nervozen

Precej boljšo igro kot v sredo je pokazal Aljaž Bedene. Delno zaradi tega, ker je bil tudi tekmec manj vešč in vidno nervozen, hkrati pa tudi zaradi dejstva, ki ga je Bedene sam omenil, da bo zagotovo napredoval iz dvoboja v dvoboj. Sasikumarja Mukunda iz Indije je ugnal v 56 minutah (6:2, 6:2).

"Precej bolje sem čutil žogo, tako da sem veliko bolj zadovoljen s svojo igro kot včeraj. Pomembno je, da odigram čim več tekem, da jih seveda tudi dobim, saj hočem izboljšati svojo igro na trdih podlagah. Do konca sezone je namreč še precej turnirjev na 'hardih' in tu moja igra ni tako suverena, kot bi si želel," je dejal Bedene, ki se je po dobre pol leta razšel s trenerjem Gorazdom Gavrilovom.

Aljaž Bedene: Precej bolje sem čutil žogo, tako da sem veliko bolj zadovoljen s svojo igro kot včeraj. | Foto: Grega Valančič/Sportida Aljaž Bedene: Precej bolje sem čutil žogo, tako da sem veliko bolj zadovoljen s svojo igro kot včeraj. Foto: Grega Valančič/Sportida

V Portorožu Bedeneta spremlja reprezentančni kapetan Miha Mlakar, na odprtem prvenstvu ZDA, ki se bo konec avgusta začel v New Yorku, pa bo zanj skrbel 43-letni Nemec Markus Wislsperger, bivši trener Philippa Kohlschreiberja, ki zdaj vodi rojaka Yannicka Madena.

Kot je povedal 30-letni Ljubljančan, bo z Nemcem sodeloval na turnirjih, na katerih bo nastopal tudi Maden in se do konca leta odločil, ali je izbira prava. "Do razhoda z Gorazdom je prišlo na njegovo željo. Rekel je, da želi preživeti več časa doma in da se zadnje čase ni dobro počutil na turnirjih. Sem bil razočaran, ko mi je to povedal, a z Gorazdom ostajava prijatelja in mislim, da se bom še kdaj obrnil nanj za kakšen nasvet."

Največja in najbolj čustvena zmaga Rusa

Roger Federer ni tako hitro izgubil vse od leta 2003. | Foto: Reuters Roger Federer ni tako hitro izgubil vse od leta 2003. Foto: Reuters Mladi ruski teniški igralec Andrej Rubljev, ki se je na glavni turnir v Cincinnatiju uvrstil prek kvalifikacij, je poskrbel za veliko presenečenje. V 3. krogu je ugnal 17 let starejšega Švicarja Rogerja Federerja s 6:3 in 6:4. 21-letni Rubljev na jakostni svetovni lestvici zaseda 70. mesto, v zadnjih sezonah pa se je ukvarjal s številnimi zdravstvenimi težavami.

''To je moja največja in najbolj čustvena zmaga. Premagal sem resničnega prvaka in veliko legendo, ki se vsak dan sooča z ogromno pritiska,'' je dejal Rus, ki doživlja Federerja, sedemkratnega zmagovalca mastersa v Cincinnatiju, kot vzornika. Švicar že 16 let ni doživel tako hitrega poraza. Proti Rubljevu je ostal praznih rok v 62 minutah. Nazadnje je tako ekspresno izgubil leta 2003 v Sydneyju proti Francu Squillariju (54 minut).

Andrej Rubljev je pred poldrugim letom na lestvici ATP zasedal že 31. mesto. | Foto: Reuters Andrej Rubljev je pred poldrugim letom na lestvici ATP zasedal že 31. mesto. Foto: Reuters

''Bil je odličen, ni mu pustil nobene možnosti. Obramba, napad, izjemni servisi. Bil je prisoten na vsem igrišču. Navdušil me je,'' je tekmecu čestital dolgoletni št. 1 na svetu. Rubljev se bo v četrtfinalu pomeril protin rojaku Daniilu Medvedevu.  

Med osem najboljših so se uvrstili še najboljši igralec na svetu Srb Novak Đoković, ki je bil s 6:3 in 6:4 boljši od Španca Pabla Carreno-Buste, Francoza Lucas Pouille in Richard Gasquet, Belgijec David Goffin, Japonec Yoshihito Nishioka in Španec Roberto Bautista Agut.

Klepačeva že v polfinalu

V tretjem krogu se je od Portoroža poslovil argentinski Slovenec in nov slovenski reprezentant Tomas Lipovšek Puches. Po treh gladkih zmagah v kvalifikacijah in uvodnih dveh krogih je moral priznati premoč Rusu Artemu Dubrivniju, ki je slavil s 7:6 (3) in 6:3.

Andreja Klepač zelo uspešno nastopa v Cincinnatiju. | Foto: Guliverimage/Getty Images Andreja Klepač zelo uspešno nastopa v Cincinnatiju. Foto: Guliverimage/Getty Images

Andreja Klepač se je v paru s Čehinjo Lucie Hradecko uvrstila v četrtfinale dvojic na turnirju WTA v Cincinnatiju z nagradnim skladom 2,9 milijona dolarjev. Osmi nosilki sta bili v drugem krogu s 6:2 in 6:3 boljši od ukrajinsko - latvijske naveze Ljudmila Kičenok - Jelena Ostapenko. 

Osmi nosilki sta nato napredovali v polfinale brez boja, saj sta prvi nosilki Tajvanka Su-Wei Hsieh in Čehinja Barbora Štrycova dvoboj predali. Slovensko - češka naveza se bo za vstop v finale pomerila s češkima identičnima sestrama dvojčicama, Karolino in Krystino Pliškovo.

Preberite še:

Nick Kyrgios
Sportal Teniški "enfant terrible" znova na delu, za zadnji izpad bo plačal 120 tisoč evrov
Tomas Lipovšek Puches
Sportal Argentinski Slovenec do uspeha kariere, uspešna tudi Bedene in Rola #foto
Sportal Na današnji dan (15. avgust) ...
Ne spreglejte