Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 11. 2021,
21.29

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Davisov pokal

Četrtek, 25. 11. 2021, 21.29

2 leti, 5 mesecev

Davisov pokal

Švedi, Hrvati in Francozi do prve točke v Davisovem pokalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Davisov pokal - Švedi | Švedi so dobili oba posamična dvoboja v španski prestolnici.  | Foto Guliverimage

Švedi so dobili oba posamična dvoboja v španski prestolnici.

Foto: Guliverimage

Švedski, hrvaški in francoski teniški igralci so zmagovito začeli obračune na zaključnem turnirju svetovne skupine v Davisovem pokalu. Švedi so bili na uvodnem dvoboju skupine B v Madridu boljši od Kanadčanov, Hrvati v skupini D v Torinu od Avstralcev, Francozi pa so si prvo zmago v skupini C v Innsbrucku nad Čehi priigrali šele po igri dvojic.

Švedi so dobili oba posamična dvoboja v španski prestolnici. Najprej je 25-letni Elias Ymer ugnal Stevena Dieza s 6:4 in 6:2, nato pa je bil njegov dve leti mlajši brat Mikael Ymer boljši od Vaseka Pospisila s 6:4 in 6:4. V igri dvojic sta Skandinavca Robert Lindstedt in Andre Göransson premagala Pospisila in Braydena Schnurja s 7:6 (5) in 6:4.

Hrvatom je v Torinu prvo točko proti tekmecem iz "dežele tam spodaj" priigral Borna Gojo, ki je na kolena položil Alexeia Popyrina s 7:6 (5) in 7:5, medtem ko je bil Marin Čilić v drugem dvoboju boljši od Alexa de Minaurja s 6:1, 5:7 in 6:4. V igri dvojic sta Hrvata Mate Pavić in Nikola Mektić ukanila de Minaurja in Johna Peersa s 6:3 in 6:1.

Na prvem posamičnem obračunu skupine C v Innsbrucku med Francijo in Češko je Tomaš Machac premagal Richarda Gasqueta s 7:6 (3) in 6:2, na drugem pa je bil Francoz Adrian Mannarino boljši od Jirija Veselyja s 6:7 (1), 6:4 in 6:2. V odločilnem obračunu za zmago je francoska naveza Nicolas Mahut/Pierre Hugues Herbert v treh nizih premagala češko kombinacijo Jiri Lehecka/Tomaš Machac s 3:6, 6:4 in 6:3.

V skupini B nastopa še Kazahstan, v skupini C Velika Britanija, v skupini D pa Madžarska.

Mednarodna teniška zveza (ITF) je prestrukturirala sistem tekmovanja v Davisovem pokalu. Posledično ob koncu leta na zaključnem turnirju sodeluje 18 najboljših reprezentanc, obračuni med letom pa se v Davisovem pokalu odvijajo bolj na ravni napredovanja ali izpadanja med svetovnimi in celinskimi skupinami.

V petek bodo na sporedu še uvodni obračuni v drugih treh skupinah. V skupini A v Madridu se bodo merile reprezentance Španije, Rusije in Ekvadorja, v skupini E v Torinu ZDA, Italija in Kolumbija, v skupini F pa v Innsbrucku pa Srbija, Nemčija in Avstrija.

V četrtfinale bo iz skupinskega dela napredovalo osem ekip, šest prvouvrščenih ter dve najboljši drugouvrščeni izbrani vrsti. Finale bo 5. decembra v Madridu, kjer bosta tudi oba polfinalna obračuna.

Zmagovalci bodo v žep pospravili 2,14 milijona evrov, nacionalna zveza pa bo ob tem prejela dodatnih 1,08 milijona evrov.

Preberite še:

Roberto Bautista Agut
Sportal Španci ostali še brez najbolje uvrščenega tenisača
Ne spreglejte