Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
22. 2. 2019,
11.43

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

Natisni članek

teniški globus Dalila Jakupović

Petek, 22. 2. 2019, 11.43

5 let, 2 meseca

Dalila Jakupović, pogovor

Slovenska športnica, ki se je kar nekaj časa iskala

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56
Dalila Jakupović | Foto osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Dalila Jakupović je pred dnevi za uradno stran WTA imela pogovor, ko je razkrila marsikaj zanimivega o svoji poti med najboljše igralke sveta. Med drugim tudi, kako se je v najstniških letih polenila in šele pozneje spoznala, kaj pomeni profesionalni tenis.

"Veliko težje je igrati, če nimaš rezultatov ..."  | Foto: Gulliver/Getty Images "Veliko težje je igrati, če nimaš rezultatov ..." Foto: Gulliver/Getty Images

Zdaj veliko bolj uživa

Dalila letos sezone ni začela najbolje, saj je imela nekaj težav z boleznijo. Veliko bolje je igrala na zadnjem turnirju v Dubaju, ko je v drugem krogu nesrečno izgubila proti nekdanji prvi igralki sveta Angelique Kerber. Trenutno druga najboljša slovenska igralka je imela v prvem nizu že vodstvo s 5:1, a je potem popustila in izgubila v dveh nizih. Vseeno pa je to gotovo lepa popotnica za nadaljevanje sezone. "Zdaj v tenisu veliko bolj uživam. Pred tem nisem tako uživala. Veliko težje je igrati, če nimaš rezultatov, kot takrat, ko igraš dobro. Kolikor se le da, poskušam ostati pozitivna in vesela."

Laslo Đere
Sportal Srbsko presenečenje v Riu, Jakupovićeva izpadla tudi v dvojicah

Uspelo se ji je vrniti. | Foto: Gulliver/Getty Images Uspelo se ji je vrniti. Foto: Gulliver/Getty Images Menjavala je trenerje

Pravi preboj na svetovni lestvici ji je uspel lani junija, ko se je prvič prebila med najboljših sto igralk na svetu. Nanizala je nekaj izjemnih rezultatov. Dvakrat se je prebila do polfinala, na zelo močnem turnirju na travi v Birminghamu pa je igrala v četrtfinalu, potem ko se je na glavni turnir prebila prek kvalifikacij. Njeni rezultati so se začeli že leto pred tem, ko se je na turnirju serije WTA v Mumbaiju prebila do finala.

"To je bil prvi korak k moji vrnitvi. Menjavala sem trenerje, iskala sem se in ugotavljala, kaj lahko naredim. Lani ob tem času sem igrala zelo slabo. Torej turnir v Mumbaiju je prvi, kjer sem dobro igrala in od takrat naprej mi gre bolje," je razkrila danes 27-letna teniška igralka.

Šele pozneje je doumela, kaj je potrebno za vrhunski tenis

Čeprav nikoli ni nehala trenirati, Dalila meni, da zdaj doživlja drugo kariero, ki se ne bi mogla zgoditi, če pri sebi ne bi spremenila določenih stvari.

"Odrasla sem. Vsi pravijo, ko si starejši, da si bolj pameten. Mislim, da to drži. Zmeraj sem želela igrati tenis, vendar se mu nikoli nisem želela 100-odstotno posvetiti. Govorila sem, da sem utrujena, da ne želim trenirati in da bi raje počela kaj drugega. Na koncu sem doumela, če si nekaj želiš, da moraš delati za to. To sem naredila in hvala bogu se je to uresničilo."

Nemška zgodba se ni dobro končala. | Foto: Gulliver/Getty Images Nemška zgodba se ni dobro končala. Foto: Gulliver/Getty Images

Na teniški akademiji je postala lena

Dalila Jakupović je v mladih letih veljala za zelo talentirano igralko, ki ni izkoristila svojega velikega potenciala. Pri 16 letih je odšla na teniško akademijo v München, kar se pozneje ni izkazalo za pravo potezo.

"Tam sem postala precej lena. Ko postaneš len, potrebuješ veliko časa, da se lahko vrneš. Ko te starši v tistih letih o nečem prepričujejo, se upiraš. Poskusili smo različne trenerje, vendar se ni obneslo. Zdaj spet delam s svojim očetom in to mi je pomagalo, da sem naredila korak naprej. Zdaj sem odrasla in danes vem, da mi je želel le najbolje."

Morala je izbrati med tenisom in običajnim življenjem "Delala sem oboje na pol in nič od tega dobro." | Foto: Gulliver/Getty Images "Delala sem oboje na pol in nič od tega dobro." Foto: Gulliver/Getty Images

Kot je dejala, so se njeni starši zelo trudili, da bi izkoristila svoj potencial. "Želela sem igrati tenis, po drugi strani pa živeti normalno življenje. To je bila morda ena izmed napak, ker sem želela oboje, to pa ni bilo mogoče. Morala sem izbrati med tenisom in običajnim življenjem. Delala sem oboje na pol in nič od tega dobro," je razlagala Jakupovićeva, ki se zelo dobro znajde tudi v igri dvojic. Tam ima že dve zmagi na turnirjih serije WTA. Lani na OP ZDA se je skupaj z Irino Koromačevo prebila do četrtfinala.

"Igra v dvojicah je drugačna, ampak mislim, da mi pomaga. Z njo sem ugotovila, da lahko igram proti komerkoli. Pomaga mi, da bolje vračam začetne udarce, bolje serviram in pri igri na mreži imaš boljšo reakcijo. Dobiš veliko prijateljev in igraš z različnimi igralci."

Aljaž Bedene
Sportal Aljaž Bedene napredoval v četrtfinale
Ne spreglejte