Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
6. 12. 2016,
17.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

tenis WTA Marija Šarapova Serena Williams Katarina Srebotnik Andreja Klepač

Torek, 6. 12. 2016, 17.00

6 let, 7 mesecev

Sezona, ki jo je zaznamoval dopinški škandal

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Marija Šarapova

Minilo je že nekaj časa, od kar so teniške igralke končale letošnjo sezono. Tudi v zadnji sezoni je bilo precej pestro na igriščih, a verjetno je še najbolj  odmevala dopinška afera Marije Šarapove, nekdanje prve igralke sveta.

Marca je Marija Šarapova sklicala novinarsko konferenco, kjer je šokirala športno javnost, potem ko je razkrila, da je padla na dopniškem testu na OP Avstralije in tudi prevzela vso odgovornost. Rusinji so  na prvem turnirju za grand slam našli sledi meldonija. Med drugim je Rusinja povedala, da je zdravilo jemala že zadnjih deset let. Razlogi za to so bili bolezen, nizka raven magnezija in dejstvo, da imajo v njeni družini diabetes.

Na koncu je odločilo sodišče v Lozani Marija Šarapova se bo na teniška igrišča vrnila aprila prihodnje leto. | Foto: Twitter - Voranc Marija Šarapova se bo na teniška igrišča vrnila aprila prihodnje leto. Foto: Twitter - Voranc

Mednarodna teniška zveza ji je najprej dosodila 2 leti prepovedi igranja, a se je petkratna zmagovalka turnirjev za grand slam takoj pritožila na mednarodno sodišče v Lozani, kjer so ji kazen znižali na 15 mesecev. To pomeni, da se bo sibirska tigrica lahko na igrišče vrnila aprila prihodnje leto.

Kot da še ni bilo vsega dovolj, je skušala ruska hekerska skupina Fancy Bear očrniti sestri Williams (Serena Williams in Venus Williams). Serena Williams naj bi v letih 2010, 2014 in 2015 jemala prepovedana živila. Pozneje se je izkazalo, da je šlo za terapevtske izjeme.

Angelique Kerber se je pri 28 letih prvič povzpela na vrh lestvice WTA. | Foto: Angelique Kerber se je pri 28 letih prvič povzpela na vrh lestvice WTA.

Nemka, ki je po več kot treh letih izrinila Sereno Williams

Zelo pestro je bilo tudi na teniških igriščih. Serena Williams, ena najboljših igralk vseh časov, je septembra po več kot treh letih izgubila prvo mesto na lestvici ATP, potem ko je morala v polfinalu OP ZDA premoč priznati Karolini Pliškovi. Vodilno mesto na svetovni lestvici je prevzela Angelique Kerber. Nemka je tako postala najstarejša igralka, ki se je prvič v karieri zavihtela povsem na vrh. Pred tem je ta rekord držala Američanka Jennifer Capriati, ki je bila stara 25 let.

 

Nov mejnik tudi Williamsovi

Vse bolj jasno je, da je Serena Williams prišla v jesen svoje športne kariere in da na more biti več tako aktivna kot pred leti. Kljub temu je v letošnji sezoni osvojila novo zmago na sveti travi v Wimbledonu. Ta ja bila zanjo že sedma. Skupno je bila to njena 22. zmaga na turnirjih za grand slam, s tem pa se je izenačila s Steffi Graf. Edina, ki ima več zmag, je Margaret Court. Na največjih turnirjih je pobrala 24 lovorik.

Monica Puig je na OI poskrbela za veliko presenečenje. | Foto: Guliverimage/Getty Images Monica Puig je na OI poskrbela za veliko presenečenje. Foto: Guliverimage/Getty Images

Presenetljiva olimpijska prvakinja

Za prvovrstno presenečenje je v letošnji sezoni poskrbela Monica Puig iz Portorika. Ta je v finalu olimpijskih iger premagala danes prvo igralko sveta Angelique Kerber. Monica je postala prva Portoričanka v zgodovini z najžlahtnejšo kolajno z OI. Puigova je uvodoma na OI ugnala tudi našo Polono Hercog s 6:3 in 6:2.

Kaja Juvan je lahko zagotovo prihodnost slovenskega tenisa. | Foto: Sportida Kaja Juvan je lahko zagotovo prihodnost slovenskega tenisa. Foto: Sportida Nase je opozorila mlada Kaja Juvan

Za slovenske teniške igralke se je sezona končala bolj klavrno. Svetla izjema je mlada teniška igralka Kaja Juvan, ki se je na močnem mladinskem turnirju v Milanu iz kvalifikacij prebila do velikega finala in tako prvič resneje opozorila nase. Zelo dobro je igrala oktobra v hrvaškem Bolu, kjer je zmagala turnir serije ITF. Letos se je tudi prvič uvrstila na lestvico WTA in 713. mesto. Juvanova je na mladinski lestvici trenutno uvrščena na 18. mesto.

Polona Hercog, naša najboljša teniška igralka, je v letošnji sezoni na lestvici WTA doživela velik padec. Mariborčanka, ki ima v zadnjem času veliko težav s poškodbami, je sezono končala na zanjo skromnem 141. mestu. Hercogova je bila v karieri najvišje uvrščena na 36. mesto.

Druga najboljša slovenska igralka Dalila Jakupović je od lani na lestvici zelo napredovala. Igralka z Jesenic je letos z 243. mesta napredovala na 157. mesto. Tretja najboljša igralka je Tadeja Majerič, ki je sezono končala kot 187.

Letos sta med dvojicami moči združili Katarina Srebotnik in Andreja Klepač. Slovenki sta se letos na turnirjih najdlje prebili do polfinala. Srebotnikova med dvojicami zaseda 27. mesto, medtem ko je Klepačeva na 29. mestu.

 

Ne spreglejte