Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
9. 9. 2016,
14.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

Natisni članek

Petek, 9. 9. 2016, 14.57

6 let, 6 mesecev

Kdo je dekle, ki je po več kot treh letih s prestola izrinilo Sereno Williams

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78
Angelique Kerber | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Prihodnji teden bo na svetovni teniški lestvici WTA po dolgem času na vrhu sprememba. Od številke ena se bo namreč poslovila Serena Williams, nasledila pa jo bo Angelique Kerber.

Sprememba na vrhu ženske teniške lestvice se bo zgodila po več kot treh letih. Vse od od februarja 2013 je bila namreč na vrhu zasidrana Serena Williams. Angelique Kerber bo tako postala najstarejša igralka, ki se je prvič v svoji karieri zavihtela povsem na vrh svetovne ženske lestvice. To ji je namreč uspelo šele pri 28 letih. Pred tem je ta rekord držala Američanka Jennifer Capriati, ki je bila stara 25 let, ko je bila prvi lopar ženskega tenisa.

* "Ni lepšega, kot da premagaš obe sestri na turnirju v New Yorku"
* Šokantni poraz Serene Williams in slovo od prvega mesta na lestvici WTA #video
 

Psihološko ni bilo lahko

Nemka je imela prvo mesto na dosegu že pred tednom dni na turnirju v Cincinnatiju, a je v finalu klonila prav proti Karolini Pliškovi, s katero se bo v soboto zvečer borila za lovoriko na OP ZDA. Za svoj veliki preboj na vrh je vedela že pred polfinalnim dvobojem. "Ni bilo lahko priti na igrišče, saj sem že vedela, da je Serena izgubila in da to pomeni, da bom številka ena. Psihološko ni bilo lahko, vendar si s tem nisem želela dati še dodatnega pritiska," je po polfinalnem dvoboju povedala levoroka teniška igralka, ki je znana po agresivni igri.

Že pred polfinalom je vedela, da bo prva igralka sveta. Ni ji bilo lahko. | Foto: Že pred polfinalom je vedela, da bo prva igralka sveta. Ni ji bilo lahko.

Pred njo le še Steffi Graf

Kerberjeva je postala druga nemška predstavnica, ki se ji je uspelo zavihteti na sam vrh svetovnega ženskega tenisa. Pred njo je to uspelo legendarni Steffi Graf, ki še vedno drži rekord o preživetih tednih na prvem mestu lestvice WTA – 377 tednov. Grafova je bila tudi tista, zaradi katere je začela Angelique igrati tenis.

Velik vpliv dedka

Angelique Kerber se je v Bremnu rodila očetu Poljaku in mami Nemki. Prvič je teniški lopar v roke prijela pri treh letih, za njen teniški razvoj pa ima izredno veliko zaslug tudi njen dedek, ki je na Poljskem zgradil teniški center z imenom Angei. "On je zame zelo pomemben. Prepričana sem, da me brez njega danes ne bi bilo tukaj," je januarja na OP Avstralije razlagala Kerberjeva.

Ima se za Nemko. | Foto: Ima se za Nemko.

Čeprav je Kerberjeva močno povezana s Poljsko, je v enem izmed intervjujev pojasnila, da njeno srce bije za Nemčijo. "Imam se za Nemko. Igram za Nemčijo, odrasla sem v Nemčiji in moje srce bije za Nemčijo," je dvome o državljanstvu razblinila novopečena prva igralka sveta, ki ima poleg nemškega potnega lista tudi poljskega.

Angelique Kerber | Foto:

Kot mlada igralka ni blestela

Kot mlada igralka ni dosegala velikih uspehov. Njena športna pot se je začela počasi, a vztrajno vzpenjati v profesionalnem tenisu, kamor je vstopila leta 2003, ko je imela vsega 15 let. Svoj prvi večji uspeh je leta 2011 dosegla na OP ZDA, ko se je uvrstila v polfinale. Prvi turnir serije WTA, ki ga je osvojila, je bil The ASB Classic leta 2012 na Novi Zelandiji .

V svoji karieri je do danes osvojila devet posamičnih turnirjev, največji uspeh pa je dosegla letos, ko je zmagala na OP Avstralije in tako osvojila svoj prvi grand slam v karieri. V finalu je premagala svojo največjo tekmico Sereno Williams.

Razlika je 60 milijonov evrov

Če je Kerberjevi na lestvici uspelo premagati Williamsovo, pa ji v zaslužkih od turnirskih zmag manjka še precej. Američanka je v svoji uspešni karieri zaslužila 72 milijonov evrov, medtem ko jih je Nemka precej manj. Do današnjega dne je na svojem računu zbrala 12,7 milijona evrov.

Ne spreglejte