Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
14. 9. 2020,
3.12

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

1

Natisni članek

Aleksander Zverev Dominic Thiem OP ZDA

Ponedeljek, 14. 9. 2020, 3.12

3 leta, 7 mesecev

OP ZDA, ATP, finale

Drama na OP ZDA: to se še ni zgodilo v 70-letni zgodovini turnirja #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

1

Dominic Thiem | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Zmagovalec letošnjega OP ZDA je postal Dominic Thiem, potem ko je v dramatičnem finalu premagal Aleksandra Zvereva z 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (6). Ljubitelji tenisa so lahko spremljali pravo teniško poslastico, ki je trajala več kot štiri ure. Na koncu jo je zasluženo dobil 27-letni Avstrijec.

Avstrijci so čakali kar 25 let

Dominic Thiem je še enkrat pokazal, da gre za izjemnega borca. Uspelo mu je nekaj, kar ni še nikomur v odprti eri OP ZDA. Domnic je namreč edini teniški igralec, ki se mu je v 70-letni zgodovini tega turnirja uspelo vrniti po dveh nizih zaostanka in je na koncu zmagal. Prav tako je po 25 letih postal prvi Avstrijec, ki je zmagal na turnirju velike četverice. Pred njim je leta 1995 uspelo Thomasu Musterju, ki je zmagal na OP Francije.

Med drugim je v odprti eri Thiem postal šele peti igralec, ki mu je na kateremkoli turnirju za grand slam uspelo zmagati po dveh nizih zaostanka.

OP ZDA, finale

Dominic Thiem (Avt, 2) – Aleksander Zverev (Nem, 5) 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (6)

"Oba sva si to zaslužila"

Dominic Thiem po zmagi ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo v četrtem poskusu v finalu turnirja za grand slam. Na podelitvi je kar nekaj besed namenil Aleksandru Zverevu. Ta v svojem govoru ni mogel skriti solz. "Spoznala sva se leta 2014. Takrat sva začela graditi svoje prijateljstvo in pozneje veliko rivalstvo. Na igrišču in zunaj njega sva naredila velike stvari. In neverjetno je, kako daleč naju je pripeljala ta pot. Želel bi si, da bi bila danes lahko dva zmagovalca. Oba sva si to zaslužila."

 

Aleksander Zverev je dominiral v prvih dveh nizih. | Foto: Gulliver/Getty Images Aleksander Zverev je dominiral v prvih dveh nizih. Foto: Gulliver/Getty Images Prvi niz je trajal le 30 minut

Uvodni dve igri na svoj servisa sta oba igralca dobila brez težav. Že v tretji igri si je Zverev priigral dve žogici za odvzem servisa. Izkoristil je drugo in zasluženo povedel z 2:1. Nemec je v četrti igri potrdil "break" in imel v rokah vodstvo s 3:1. V peti igri je imel Dominic znova nekaj težav z igro na svoj servis, a mu je le uspelo dobiti igro in zaostanek zmanjšati na 2:3. Po 27 minutah igre je Zverev vodil že s 5:2. V osmi igri je v zaključni točki zadel as in prvi niz dobil po pičlih 30 minutah. Dominic Thiem je imel težave predvsem s prvim servisom.

Dominic Thiem je že v drugem nizu skoraj dosegel preobrat. | Foto: Gulliver/Getty Images Dominic Thiem je že v drugem nizu skoraj dosegel preobrat. Foto: Gulliver/Getty Images

V drugem nizu se je nekoliko zapletlo, a ...

V uvodni igri drugega niza je imel 27-letni Thiem spet težave z igro na svoj servis. Z obilico težav je na koncu le prišel do vodstva z 1:0, medtem ko je Aleksander brez izgubljene točke izenačil na 1:1. V tretji igri je peti nosilec turnirja znova "udaril". Še enkrat je Thiemu vzel servis in povedel z 2:1, po naslednji igri je imel že vodstvo s 3:1. Po 24 minutah drugega niza je imel Nemec že prednost dvojnega "breaka" (4:1). V sedmi igri, pri izidu 5:1, je imel Zverev že tri žogice za zmago v drugem nizu, a jih ni znal izkoristiti, zato je Avstrijec znižal izid na 5:2.

V osmi igri drugega niza je Zverev prvič v dvoboju pokazal nekaj šibkosti, Thiem mu je prvič vzel servis in zaostanek zmanjšal na 3:5. V nadaljevanju je že zadišalo po preobratu drugega nosilca turnirja, a je Nemec le dobil deseto igro in drugi niz zasluženo dobil s 6:4. Ta je trajal 49 minut.

Dominic Thiem | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Tretji niz vendarle Thiemu

V tretjem nizu sta oba igralca dobro začela. Na vrsto je prišla tretja igra, v kateri je Zverev izkoristil tretjo žogo za odvzem servisa in povedel z 2:1. V naslednji igri je Thiem prvič v dvoboju prišel do odvzema servisa, izenačil na 2:2 in se vrnil v igro. V nadaljevanju sta bila igralca izenačena, saj sta dobivala vse igre na svoj servis. Tretji niz je nato odločila deseta igra, v kateri je Avstrijec Zverevu še enkrat vzel servis in dobil tretji niz. Za tretji niz sta igralca porabila 50 minut.

Veliko napak Zvereva, Dominic pa izsilil peti niz Aleksander Zverev je proti koncu dvoboja delal veliko napak pri izvajanju servisa. | Foto: Gulliver/Getty Images Aleksander Zverev je proti koncu dvoboja delal veliko napak pri izvajanju servisa. Foto: Gulliver/Getty Images

Jasno je bilo, da se je začela igra Thiema vzpenjati in da Zverev nekoliko težje prihaja do svojih točk. Avstrijec je namreč delal veliko manj napak kot v uvodnih dveh nizih. Četrti niz se je začel izenačeno. V peti igri se je Zverev znašel v težavah, ko si je Thiem priboril dve žogici za odvzem servisa, a ju je zapravil. Aleksandru je nato le uspelo izenačiti na 3:3. Na vrsto je prišla osma igra. Zverev je naredil kar nekaj nepotrebnih napak, Thiem je to izkoristil in povedel s 5:3. V naslednji igri si je priigral tri žogice za zmago v četrtem nizu. Izkoristil je že prvo in izsilil peti niz.

Po več kot štirih urah igranja sta si športno čestitala. | Foto: Gulliver/Getty Images Po več kot štirih urah igranja sta si športno čestitala. Foto: Gulliver/Getty Images

Odločilni niz poln preobratov

Peti, odločilni niz se je začel povsem po notah 27-letnega Dominica. Že v prvi igri mu je uspelo odvzeti servis. A veselje Thiema ni trajalo dolgo, saj se je Zverev že v naslednji igri vrnil v igro in izenačil na 1:1. V šesti igri je dišalo po novem preobratu, ko je bil Zverev na pragu novega odvzema servisa. Thiem se je izvlekel in izenačil na 3:3. V osmi igri je Zverev spet pritisnil na svojega nasprotnika in povedel s 5:3. V naslednji igri je sedmi igralec sveta serviral za zmago, a se mu je očitno nekoliko zatresla roka. Thiem je zaostanek zmanjšal na 4:5 in v naslednji igri izenačil na 5:5. Nato mu je uspel še en "break", tako da je povedel s 6:5. Tokrat se je roka zatresla Avstrijcu, ki ni izkoristil ponujene priložnosti. Odločala je podaljšana igra, v kateri smo gledali igro živcev. Na koncu je malenkost več zbranosti pokazal Thiem. Ta je izkoristil šele četrto žogico za zmago, podaljšano igro dobil z izidom 8:6 in se veselil zmage. Svoje prve na turnirju za grand slam.

 

Naomi Osaka
Sportal Japonki uspel preobrat in še drugič v karieri je osvojila OP ZDA #video
Ne spreglejte