Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
1. 6. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

4

Natisni članek

Novak Đoković

Sreda, 1. 6. 2016, 20.00

6 let, 6 mesecev

Đoković: Si lahko zamislite, da govorim o denarju, potem ko je v Srbiji povprečna plača med 200 in 300 evri?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

4

Novak Đoković

Prvi igralec sveta Novak Đoković je z uvrstitvijo v četrtfinale turnirja v Parizu postal prvi teniški igralec, ki je s teniškimi nagradami presegel sto milijonov dolarjev (89,4 milijona evrov). Srb o tem ne želi veliko govoriti, saj, kot pravi, imajo v njegovi državi izredno nizke plače.

Novak Đoković je v svetu tenisa dosegel še en mejnik. Postal je prvi teniški igralec, ki je s turnirskimi nagradami presegel magično mejo stotih milijonov dolarjev. Treba je poudariti, da gre za bruto zaslužke, saj morajo igralci, ko dobijo nagrado, plačati še davek. V Franciji morajo plačati od 25 do 30 odstotkov davka, v Avstraliji nekaj manj kot sedem odstotkov, v ZDA 19,1 odstotka, v Veliki Britaniji pa 25,8 odstotka.

Mediji ga postavljajo v neroden položaj. | Foto: Mediji ga postavljajo v neroden položaj.

Denar mu nič ne pomeni

Ko so Đokovića vprašali, kaj mu pomeni dosežek, je bil srbski zvezdnik precej zadržan glede svojega zaslužka, saj, kot pravi, nikoli ne želi preveč govoriti o denarju. "Nič, denar mi nič ne pomeni. Na tenis ne gledam kot na svoj poklic in svojega življenja ne gledam skozi denar. Denar je zame zagotavljanje kakovosti življenja in nič več kot to," je uvodoma povedal prvi igralec sveta, ki iz tega zaslužka ne želi delati velike zgodbe.

"Nisem pozoren na to in ni mi všeč, če se preveč govori o denarnih nagradah. Mediji me postavljajo v neroden položaj, ko se govori o znesku, ki sem ga zaslužil skozi svojo kariero. Profesionalni šport ne sme biti zaradi denarja. Današnja družba prav to potencira – uspeh se prikazuje skozi denar in moč, vendar to ne sme biti merilo. Sam sem proti temu, ker imam v življenju povsem druge vrednote," je povedal Đoković. Prvi igralec sveta želi biti iskren. | Foto: Prvi igralec sveta želi biti iskren.

Ne želi se pretvarjati

"Denar pride kot posledica predanosti, ljubezni, strasti do športa in konec koncev tudi uspehov. Si lahko zamislite, da govorim o denarju, potem ko je v Srbiji povprečna plača med 200 in 300 evri? Kako bi bilo to videti? To je vse, kar lahko rečem. Ne gre za to, da se pretvarjam ali da želim biti lažno skromen. Stanje je žalostno v današnjem svetu, potem ko je šport tako napet in je postal sredstvo za neprijetno in agresivno tekmovalnost," je po uvrstitvi v četrtfinale še povedal enajstkratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Ne spreglejte