Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
14. 1. 2018,
17.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Aljaž Bedene Blaž Kavčič Polona Hercog Roger Federer Marija Šarapova Novak Đoković Rafael Nadal

Nedelja, 14. 1. 2018, 17.00

6 let, 3 mesece

OP Avstralije

Đoković še ni stoodstotno pripravljen, Šarapova se vrača na mesto zločina

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Roger Federer in Rafael Nadal | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Žreb za OP Avstralije je bil znan v četrtek in je postregel z nekaj izjemno zanimivimi obračuni. Za nas je še najbolj zanimivo, da se bo Aljaž Bedene v uvodnem pomeril z lanskim zmagovalcem Rogerjem Federerjem. Katera bo pri ženskah nadomestila Sereno Williams?

Lani sta si v moški konkurenci turnirje za grand slam razdelila stara mačka - Rafael Nadal in Roger Federer -, medtem ko smo pri dekletih videli dva prvenca. Mlada Jelena Ostapenko je dobila OP Francije, Sloane Stephens pa OP ZDA. Letos zmage v Melbournu ne bo branila Serena Williams, ki se po porodu še ne počuti dovolj pripravljeno.

Roger Federer je dobro začel sezono. | Foto: Guliverimage/Getty Images Roger Federer je dobro začel sezono. Foto: Guliverimage/Getty Images Federer v Melbouren prihaja z dobro popotnico

Natanko pred enim letom je Federerju uspel velik podvig, potem ko mu je takoj po vrnitvi na igrišče uspelo dobiti prvi turnir za grand slam v sezoni. Švicar v letošnjo sezono vstopa z dobro popotnico. V Hompanovem pokalu, kjer sta v paru z Belindo Bencic zmagala, je dobil vse štiri dvoboje in nakazal, da bo tudi letos trd oreh.

Ta trd oreh bo v prvem krogu skušal streti naš Aljaž Bedene. Federer si zagotovo zasluži vlogo favorita, potem ko je leta 2017 izgubil le pet dvobojev. Vseeno pa moramo vedeti, da Federer pri 37 letih ne more računati na mladostniško kondicijo, prav tako ima zadnja leta težave s hrbtom. Bo ta letos zdržal?

Nadal lani odigral neverjetnih 78 dvobojev V Melbournu bo veliko odvisno od njegovega kolena. | Foto: Guliverimage/Getty Images V Melbournu bo veliko odvisno od njegovega kolena. Foto: Guliverimage/Getty Images

Rafael Nadal, ki ga je Federer lani premagal na vseh štirih medsebojnih dvobojih, si trenutno vsekakor zasluži prvo mesto na svetovni lestvici in ga bo verjetno še nekaj časa držal v svojih rokah. Federer bo moral namreč od lani braniti precejšnje število točk, potem ko je od uvodnih 20 dvobojev dobil kar 19. Španec je lahko miren do aprila, ko se začne peščena sezona.

Tudi Nadal ima težave s poškodbami. Rafa je moral že novembra na finalnem turnirju v Londonu zaradi kolena odpovedati dvoboj. V uvodu letošnje sezone bi moral igrati na ekshibicijskem turnirju v Abu Dabiju in v Brisbanu, a je sodelovanje odpovedal in javnosti sporočil, da še ni pripravljen za največje napore. 16-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam je lani namreč odigral neverjetnih 78 dvobojev, kar je 21 več kot Federer. Majorčan je v Avstraliji slavil le enkrat, in to že davnega leta 2009.

Komolec Đokovića še ni povsem nared, a meni, da že lahko igra na visoki ravni. | Foto: Guliverimage/Getty Images Komolec Đokovića še ni povsem nared, a meni, da že lahko igra na visoki ravni. Foto: Guliverimage/Getty Images

Vrača se "lačni" Đoković

Lani so ljubitelji tenisa pogrešali Novaka Đokovića in Andyja Murrayja. Britanca še ne bodo mogli spremljati nekaj časa, saj ima še vedno težave s kolkom, zato se je odločil za operacijo. Škot je svojo vrnitev napovedal maja, ko se začne sezona na travi. Stan Wawrinka, zmagovalec OP Avstralije leta 2014, je bil pod vprašajem vse do zadnjega. Zdaj je sporočil, da bo vendarle igral. 32-letni Švicar je moral novembra na operacijo kolena.

Grigor Dimitrov je zmagal na finalnem turnirju v Londonu. Lahko tudi na OP Avstraliji meša štrene najboljšim? | Foto: Grigor Dimitrov je zmagal na finalnem turnirju v Londonu. Lahko tudi na OP Avstraliji meša štrene najboljšim? Na uvodnem turnirju za grand slam je bil pod vprašajem tudi nastop Novaka Đokovića. Tudi srbski zvezdnik je v uvodu sezone odpovedal dva turnirja. Po zadnjih informacijah težav s komolcem nima več, a ta še ni stoodstotno pozdravljen. Nole, ki bo v Avstraliji lovil sedmo zmago, nosi poseben kompresijski rokav, ki naj bi mu pomagal pri igri. Njegova želja po igri in zmagah je izjemna in kot je pred kratkim povedal, bi rad igral še dlje kot njegova trenerja. Andre Agassi  je kariero končal pri 36, medtem ko je Radek Stepanek vztrajal vse do 38. leta.

Ne smemo zanemariti mlade generacije, ki trka na vrata najboljših. Grigor Dimitrov je imel lani izjemno sezono in zmagal na finalnem turnirju v Londonu. Aleksander Zverev je pri 20 letih lani zmagal na kar petih turnirjih. V zelo dobri formi naj bi bil tudi domačin Nick Kyrgios, ki bo imel veliko podporo domačih navijačev.

Aljaž Bedene si v prvem krogu ni ravno najbolj želel Federerja, a na dvoboj ne odhaja z belo zastavo. | Foto: Guliverimage/Getty Images Aljaž Bedene si v prvem krogu ni ravno najbolj želel Federerja, a na dvoboj ne odhaja z belo zastavo. Foto: Guliverimage/Getty Images

Aljaž Bedene proti največjemu

Letos bosta na OP Avstralije v moški konkurenci igrala dva Slovenca. Aljaž Bedene, ki po dveh letih znova igra pod slovensko zastavo, bo v prvem krogu igral proti Rogerju Federerju. Bedene v Avstraliji že ima izkušnje s tovrstnimi dvoboji. Leta 2015 je v uvodnem krogu igral proti Novaku Đokoviću in izgubil. Letos ima na računu tri dvoboje, njegov izkupiček pa je dva poraza in ena zmaga.

Drugi slovenski predstavnik je Blaž Kavčič, ki ga zadnja leta vseskozi spremljajo poškodbe. Kaljut si je v  lanski sezoni prigaral prvo stoterico in s tem igranje na OP Avstralije. Za Blaža bo to že sedmi nastop na glavnem turnirju OP Avstralije. Najdlje je prišel leta 2013, ko se je prebil do tretjega kroga.  Letos bo v prvem krogu bo igral proti Francozu Richardu Gasquetu.

Za Polono Hercog bo to že osmi nastop v Melbournu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Za Polono Hercog bo to že osmi nastop v Melbournu. Foto: Guliverimage/Getty Images Med posameznicami bo slovensko čast branila Polona Hercog

Za Polono Hercog bo to leto že osmi nastop na OP Avstralije.Štajerka je imela letos ugoden žreb. V prvem krogu se bo srečala z Ekaterino Aleksandrovo iz Rusije, ki je trenutno 95. igralka na svetu. Med ženskimi dvojicami bosta igrali Andreja Klepač in Katarina Srebotnik. Klepačeva in njena partnerica Maria Jose Martinez Sanchez sta v letošnji sezoni pokazali dobro formo, ko sta se na turnirju v Brisbanu prebili vse do finala.

Pri dekletih je krog favoritinj širok. Ena izmed njih je zagotovo tudi Rusinja Marija Šarapova. | Foto: Guliverimage/Getty Images Pri dekletih je krog favoritinj širok. Ena izmed njih je zagotovo tudi Rusinja Marija Šarapova. Foto: Guliverimage/Getty Images

Katera bo izkoristila odsotnost Serene Williams?

Serena Williams, 23-kratna zmagovalka turnirjev za grand slam, je razkrila, da je bila zelo blizu, da bi se vrnila s porodniškega dopusta. Pravzaprav je zdaj vprašanje, kdaj se bo sploh vrnila, potem ko je za revijo Vouge povedala, da odkar ima otroka, ne čuti potrebe, da bi igrala še kakšen dvoboj.

Pri dekletih je krog favoritinj veliko širši. Zagotovo so za zmago v igri Simona Halep, Caroline Wozniacki in Garbine Muguruza, prve tri na lestvici WTA. Vse tri so letošnjo sezono zelo dobro začele. Prav tako ne smemo odpisati Venus Williams. 38-letna Američanka se je lani v Avstraliji in Wimbledonu prebila do finala, a ostala praznih rok. Zagotovo bo veliko oči uprtih tudi v Marijo Šarapovo. Rusinja se vrača na mesto zločina, potem ko je leta 2016 prav v Avstraliji padla na dopingu.

Ne spreglejte