Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
25. 9. 2015,
17.14

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Novak Đoković Serena Williams

Petek, 25. 9. 2015, 17.14

8 let, 5 mesecev

Na štirih turnirjih je zaslužil več kot deset milijonov dolarjev

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Pogledali smo, koliko so nekateri najboljši teniški igralci zaslužili samo z nastopi na turnirjih za grand slam. Številke so za običajne smrtnike vrtoglave.

Teniške sezone še zdaleč ni konec. Najboljše igralce in igralke čaka azijska turneja, nato pa še zaključni turnir, kjer se bo med seboj pomerilo najboljših osem igralcev na svetovni lestvici. Čeprav igralce in igralke v prihodnjih mesecih čaka še kar nekaj teniških partij, pa so turnirji za grand slam že pod streho. Na njih sta tako med moškimi kot tudi ženskami vladala prva igralca sveta.

Pri moških po pričakovanjih prednjači srbski zvezdnik Novak Đoković, ki je letos zmagal na treh turnirjih za grand slam (OP Avstralije, Wimbledon in OP ZDA). Za eno stopničko pa je bil prekratek na OP Francije, ko ga je nekoliko presenetljivo premagal Stan Wawrinka. Varovanec Borisa Beckerja je samo na turnirjih za grand slam zaslužil več kot deset milijonov dolarjev, natančneje 10.295.216 ameriških dolarjev, kar v evrih znese 9.397.732. Na vseh letošnjih turnirjih pa so mu na račun nakazali nekaj več kot 14 milijonov evrov (12.779.552 evrov).

Na drugo mesto po zaslužkih na turnirjih velike četverice se je uvrstil zmagovalec OP Francije Stan Wawrinka. Švicar, ki je že vso športno kariero v senci Rogerja Federerja, je na svoj račun pospravil dobre tri milijone ameriških dolarjev, natančneje je Stan z nastopi zaslužil 3.376.875 evrov. Na tretje mesto se je uvrstil trenutno drugi igralec sveta Roger Federer, ki je zaslužil 3.135.125 evrov. Rafael Nadal, ki v letošnji sezoni nikakor ne najde prave forme, je s svojimi nastopi na turnirjih velike četverice zaslužil "le" 683.323 evrov. Španec se je letos najdlje prebil do četrtfinala – OP Avstralije in OP Francije.

Od slovenskih igralcev se je najbolj izkazal Blaž Kavčič. Ljubljančan se je na glavni turnir uvrstil v Melbournu, Parizu in Wimbledonu. Na OP ZDA zaradi poškodbe ni igral. Kavčič je z nagradami zaslužil 120.509 evrov, medtem ko je Blaž Rola na svoj račun pospravil 78.355 evrov.

Sereni Williams slabih osem milijonov

Med dekleti je razumljivo največ zaslužila Američanka Serena Williams, ki sta ji za osvojitev koledarskega grand slama zmanjkala dva dvoboja. Veliki cilj ji je v polfinalu OP ZDA preprečila Italijanka Roberta Vinci. Serena, ki bo ravno v soboto dopolnila 34 let, je z letošnjimi nastopi na turnirju za grand slam zaslužila 8.648.771 ameriških dolarjev, kar je 7.894.816 evrov.

Za največje presenečenje je poskrbela italijanska veteranka Flavia Pennetta. Italijanka je pri 33 letih osvojila svoj prvi in edini turnir za grand slam. Takoj po zmagi je razkrila, da po letošnji sezoni končuje športno pot. Flavia je z zmago v New Yorku zaslužila dobre tri milijone evrov (3.183.949). Na tretje mesto se je uvrstila tretja igralka sveta Marija Šarapova. Sibirska lepotica, ki se je morala zaradi poškodbe odpovedati nastopu v New Yorku, je letos zaslužila dobra dva milijona evrov.

Od slovenskih predstavnic je največ zaslužila Polona Hercog, ki je tudi edina, ki tekmuje med posameznicami. Mariborčanka si je na turnirjih velike četverice prislužila dobrih 225 tisoč ameriških dolarjev (206.054 evrov). Katarini Srebotnik so na račun nakazali 73.872 evrov, medtem ko je Andreja Klepač zaslužila 70.107 evrov.

Ne spreglejte