Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 4. 2016,
12.05

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Natisni članek

Vladimir Putin Marija Šarapova

Ponedeljek, 18. 4. 2016, 12.05

7 let

Po veliki aferi se je Šarapovi v bran postavil tudi Putin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,38
Marija Šarapova, Vladimir Putin

Pred časom je Marija Šarapova poskrbela za pravo dopinško afero, potem ko je bila pozitivna zaradi zdravila meldoniuma. Zdaj se ji je posredno v bran postavil Vladimir Putin, prvi mož Rusije.

Marca je kot strela z jasnega udarila novica, da je nekdanja prva teniška igralka sveta Marija Šarapova padla na dopinškem testu. Visokorasla Rusinja je bila pozitivna na prvem turnirju za grand slam – na OP Avstralije. To je bil tudi njen zadnji turnir, na katerem je igrala. Šarapova je pozneje odkrito priznala, da je prepovedano zdravilo jemala zadnjih deset let.

To zloglasno zdravilo je na seznamu prepovedanih živil od letos, do zdaj pa je zaradi meldoniuma na dopinškem testu padlo kar 172 športnikov, med katerimi je zagotovo najbolj znano ime Marija Šarapova.

Zdravilo meldonium naj bi uporabljali tudi za večjo vzdržljivost sovjetskih vojakov.  | Foto: Zdravilo meldonium naj bi uporabljali tudi za večjo vzdržljivost sovjetskih vojakov. Uporabljali so ga za večjo vzdržljivost sovjetskih vojakov

Zdaj se je oglasil predsednik Rusije Vladimir Putin, ki meni, da to zdravilo ni sporno. "Ta substanca nikoli ni bila obravnavana kot prepovedano zdravilo in prav tako ne vpliva na rezultat. To je jasno. To zdravilo srčno mišico pri visokih naporih ohranja v dobrem stanju," je za rusko televizijo povedal Putin.

Pri podjetju, ki proizvaja to zdravilo, pravijo, da je namenjeno srčnim bolnikom, medtem ko je izumitelj dejal, da so ga uporabljali tudi za večjo vzdržljivost sovjetskih vojakov. Kljub temu pri podjetju menijo, da zdravila ne bi smeli obravnavati kot poživila.

Marija Šarapova še čaka na prvo zaslišanje. Rusinja je zadnjič igrala januarja na OP Avstralije. | Foto: Marija Šarapova še čaka na prvo zaslišanje. Rusinja je zadnjič igrala januarja na OP Avstralije.

Wada stopila korak nazaj

Preden so meldonium dali na seznam prepovednih poživil, so ga redno uporabljali športniki iz vzhodnih držav. Putin meni, da s tem, ko so dali zdravilo na prepovedan seznam, Rusija ni bila tarča. Ja pa ruski predsednik kritiziral svetovno dopinško komisijo (Wada), saj meni, da ta pred tem ni naredila dovolj raziskav, da bi ugotovila, koliko časa zdravilo ostane v telesu. "Nimajo pravilnih podatkov."

Nekateri športniki so zdravilo prenehali jemati, še preden so to uvrstili na seznam, a so pri nekaterih še vedno našli sledi meldoniuma. Zaradi tega je Wada stopila korak nazaj in sprejela nove ukrepe. Odločila se je namreč, da bodo dopinške teste, ki so jih opravili do 1. marca letos in s katerimi so našli manj kot mikrogram meldoniuma, razglasili za negativne, športnikov pa ne bodo suspendirali.

Vladimir Putin trdi, da imajo najboljše odvetnike. | Foto: Vladimir Putin trdi, da imajo najboljše odvetnike.

Imajo najboljše odvetnike

Rusija je bila zaradi dopinga že pred meseci na udaru. Wada se je odločila, da bo do preklica suspendirala rusko atletsko zvezo. Pod vprašajem je tudi nastop ruskih atletov na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Vse glasnejše so bile govorica, da je šlo za sistematični doping, saj naj bi za to vedel tudi vrh Kremlja in doping celo sponzoriral. Ko so Putina vprašali, kakšne so možnosti, da bodo ruski atleti nastopili na olimpijskih igrah, je odgovoril: "So v zelo težkem položaju. Če mene vprašate, moramo biti na vse pripravljeni. Seveda se bomo borili za pravično rešitev. Rusko športno ministrstvo in naše športne organizacije glede tega primera sodelujejo z najboljšimi svetovnimi odvetniki." 

Ne spreglejte