Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 12. 2010,
11.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 17. 12. 2010, 11.51

8 let

Lahko kdo zruši Federerja in Nadala?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V preteklih letih sta se Roger Federer in Rafael Nadal zapisala v teniško zgodovino, drugim pa prepustila manj kot drobtinice. Lahko kdo prekine njuno zgodbo?

Švicar in Španec sta v zgodovino belega športa zapisana kot ena največjih igralcev, kar jih je kdaj vihtelo lopar, pri čemer je očitno, da sta oba še vedno v najboljši formi. Če seštejemo vse največje turnirje, ki sta jih osvojila v minulih letih, je njun skupen uspeh neverjeten – od 23 lovorik za Grand Slam sta si jih priigrala kar 21. Njuno vladavino sta za trenutek prekinila le Novak Djoković (odprto prvenstvo Avstralije 2008) in Juan Martin del Potro (odprto prvenstvo ZDA 2009), vse ostalo so bili brezupni poskusi ostalih udeležencev karavane. Še več, Nadal bo v začetku prihodnje sezone naskakoval že četrti zaporedni Grand Slam, potem ko je v drugi polovici leta osvojil Roland Garros, Wimbledon in Flushing Meadows. Svoje načrte ima seveda tudi Federer, ki želi v Melbournu dvigniti svoj peti pokal, kar bi bil že 17. Grand Slam v karieri. Zdi se, da mu lahko rekord ob dobrem zdravju v bližnji prihodnosti odvzame le Rafa, čeprav jima v hrbet gleda kar nekaj igralcev, ki čakajo na svojo priložnost.

Prvi med njimi je seveda Djoković, ki je ''tam spodaj'' že slavil, se nato še dvakrat uvrstil v finale velikih turnirjev, a pač naletel na boljšega od sebe.

Če bo Nole napredoval, lahko prepreči marsikakšen načrt, konec koncev je Federerja letos prikrajšal za sedmi zaporedni nastop v finalu odprtega prvenstva ZDA, potem ko je v polfinalu rešil dve zaključni žogici. Je mlad in pogumen, k samozavesti pa je zagotovo pripomogel tudi Davisov pokal, ki ga srbska reprezentanca brez svojega prvega igralca sredi Beograda ne bi dvignila v zrak.

Med kandidati za morebitno presenečenje je tudi Andy Murray, ki bo skušal Britancem priigrati prvi naslov po sušnih 75 letih. Škot ni brez možnosti, saj ima proti Federerju pozitivno razmerje med zmagami in porazi (8-6), čeprav ga je Švicar dvakrat premagal ravno v najpomembnejših finalih (odprto prvenstvo ZDA 2008 in odprto prvenstvo Avstralije 2010). Slabši rezultat ima Murray proti Nadalu (4-9), vendar je dokazal, da ga je sposoben izločiti tudi na največjih turnirjih. Poleg tega je na zaključnem turnirju najboljše osmerice v Londonu prav proti Nadalu odigral najboljši dvoboj sezone, kar je obetavna napoved za prihajajoče izzive.

Naslednji na listi je Robin Söderling, ki se je v preteklima sezonama dvakrat uvrstil v finale Pariza, pri čemer je zadal poraz obema najboljšima. Poleg tega velja omeniti del Potra, ki ga je za dlje časa s teniških igrišč oddaljila poškodba zapestja. Če bi bil Argentinec stoodstotno pripravljen, bi se morda zgodovina piala drugače in ne bi govorili o tako prepričljvi prevladi švicarsko-španske dvojice. Del Potro, ki je bil uvrščen že na četrto mesto svetovne lestvice, se bo vrnil prav v Avstraliji, kjer smo že videli presenetljive finaliste in celo zmagovalce.

Ne spreglejte