Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
9. 6. 2018,
9.45

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

Natisni članek

OP Francije teniški globus ATP

Sobota, 9. 6. 2018, 9.45

5 let, 10 mesecev

OP Francije

Je Italijan res nameščal dvoboje: Rekel sem vam, da o tem ne bom govoril

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21
Marco Cecchinato | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na letošnjem OP Francije je eno najlepših presenečenj pripravil Marco Cecchinato, nad katerim bo vedno visela senca dvoma. Pred dvema letoma je bil namreč obtožen nameščanja dvoboja. Pozneje so morali obtožnico umakniti, saj v določenem roku niso našli dovolj dokazov in začeli postopka. Italijanski teniški igralec še danes noče govoriti o tem.

Marco Cecchinato pred letošnjim OP Francije še ni zmagal na turnirjih za grand slam, letos pa je nanizal pet zmag in se presenetljivo uvrstil v polfinale pariškega turnirja. Pod njegovimi udarci so morali med drugim poklekniti deseti nosilec Pablo Carreño Busta, osmi nosilec David Goffin in Novak Đoković, 12-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam. S tem uspehom je trenutno 72. igralec sveta po 40 letih postal prvi italijanski igralec, ki se mu je uspelo uvrstiti v polfinale turnirja za grand slam.

Novak Đoković
Sportal Novak Đoković šokiral s svojo izjavo, očitno ima vsega dovolj #video

Marco Cecchinato je zelo skop z izjavami glede nameščanja dvobojev. | Foto: Reuters Marco Cecchinato je zelo skop z izjavami glede nameščanja dvobojev. Foto: Reuters Cecchinato o tem sploh noče govoriti

Pred turnirjem v Parizu je bil Marco Cecchinato veliko bolj znan po sramotni epizodi na turnirju serije Challenger v  Mohammedii v Maroku. Sicilijanec je bil namreč eden najvišje uvrščenih teniških igralecv, ki so bili obtoženi nameščanja dvoboja. Italijanska teniška zveza ga je pozneje kaznovala zaradi treh kaznivih dejanj.

Zelo skop z izjavami je bil glavni akter te zgodbe, ki je svojo pariško pravljico končal v polfinalu. Tam je moral priznati premoč Avstrijcu Dominicu Thiemu. "Rekel sem vam, da o tem ne bom govorili. Želim razmišljati  o sedanjosti, zato vas prosim za naslednjič … Prosim vas, hvala."

Na njegov poraz je stavil prijatelj iz otroštva

Leta 2015, ko je bil Cecchinato 82. igralec na svetu, je bil v četrtfinalu tistega turnirja velik favorit proti Kamilu Majchrzaku, takrat 338. igralcu sveta. Marco je pozneje tisti dvoboj izgubil z izidom 6:1 in 6:4. Sam poraz sprva ni vzbujal pozornosti. Alarmi so se prižgali, ko so vladne agencije v Italiji ugotovile, da so bili na ta dvoboj vloženi nenavadno veliki zneski, saj je bila kvota 7:1.

Po podatkih agencije sta na zmago Majchrzaka stavila le dva. To sta bila Riccardo Accardi in njegov oče. Riccardo Accardi je prijatelj Cecchinata še iz otroštva.

Preiskovalci so ugotovili, da si je Cecchinato še pred dvobojem kupil letalsko vozovnico za vrnitev domov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Preiskovalci so ugotovili, da si je Cecchinato še pred dvobojem kupil letalsko vozovnico za vrnitev domov. Foto: Guliverimage/Getty Images

Letalsko vozovnico si je rezerviral še pred dvobojem

Cecchinato je vsa sporočila z Accardijem izbrisal s telefona, vendar so preiskovalci na aplikaciji WhatsApp našli sporočila, ki so namigovala na nameščanje dvoboja. V sporočilu se je danes 25-letni teniški igralec pritoževal zaradi izgube na eni izmed italijanskih nogometnih tekem in pozneje zapisal: "Samo Maročani me lahko rešijo." Prav tako so preiskovalci ugotovili, da si je Cecchinato še pred dvobojem kupil letalsko vozovnico za vrnitev domov.

Rafael Nadal
Sportal Nadal odpihnil del Potra, Thiem ustavil pohod Cecchinata

Prehitel jih je 90-dnevni rok Na koncu je bil primer opuščen, saj tožilcem v 90-dnevnem roku ni uspelo začeti postopka. | Foto: Reuters Na koncu je bil primer opuščen, saj tožilcem v 90-dnevnem roku ni uspelo začeti postopka. Foto: Reuters

Italijanska zveza ga je najprej kaznovala z 18 meseci prepovedi igranja in s 40 tisoč evri. Tri mesece pozneje so kazen znižali na 12 mesecev in 20 tisoč evrov, ker so bili dokazi preveč posredni. Nato so kazen dodatno znižali, saj ni bilo dokazov, da se je igralec okoristil s tem denarjem, ampak je dal svojemu prijatelju le informacije. Na koncu je bil primer opuščen, saj tožilcem v 90-dnevnem roku ni uspelo začeti postopka.

Kljub temu še vedno ni nujno, da se je Cecchinato izmuznil kazni. Mednarodna teniška zveza se še vedno ni izrekla glede tega primera in v skladu s svojimi pravili še niso potrdili, ali so ta primer dejansko opustili ali je še vedno v teku.

Ne spreglejte