Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
24. 2. 2015,
14.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska teniška reprezentanca Grega Žemlja Blaž Trupej Davisov pokal Blaž Kavčič Marko Umberger

Torek, 24. 2. 2015, 14.45

8 let

Gorenjski osmoljenec se vrača, skrivnostni bolezni je odklenkalo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska teniška reprezentanca se bo na obračun prve evroafriške skupine Davisovega pokala na Slovaško odpravila z oslabljeno zasedbo, polno skrivnosti in neznank, ki ji bo pomagal Grega Žemlja.

Slovenski moški tenis je v zadnjih letih pozdravil štiri "mušketirje" med najboljšimi stotimi na svetu, rekorder Grega Žemlja pa je predlani podiral mejnike in se zavihtel med 50 najboljših. A to so bili časi, ko ga skrivnostna bolezen, ki mu je nagajala lep čas, še ni motila do te mere, da bi zaradi nje trpeli rezultati. Ko je bilo konec šale in je moral Gorenjec zaradi bolečin v mišicah in kroničnem pomanjkanju moči na daljših, bolj izčrpnih dvobojih zapustiti teniško karavano, se je znašel v nehvaležnem položaju. Moral je pozabiti na vrhunski tenis, odsotnost z najmočnejših turnirjev je terjala davek v bolečem padcu na jakostni lestvici, javnost pa je že skoraj prekrižala njegovo ime, saj se je šušljajo, da bo obkrožen z vsemi nelagodnostmi počasi postavil lopar v kot in zapustil beli šport. Na srečo pa ni prišlo do črnega scenarija. Bolečine, ki so ga bremenile na treningih in dvobojih, so popustile, 28-letni Gorenjec pa je dobil zagon, ki ga namerava izkoristiti za postopno vrnitev med najboljše.

Leto 2015 je krstil z nastopom v kvalifikacijah močnega ATP turnirja v Zagrebu, kjer se je pomeril z rojakom Aljažem Bedenetom in mu čestital za gladko zmago, ta teden pa se nahaja na turnirjih serije futures v Iranu. Tam nastopa tudi Mike Urbanija, s katerim se bosta kmalu družila na Slovaškem, saj bosta oba zastopala barve slovenske izbrane vrste v Davisovem pokalu.

"Vesel sem, da bo Grega z nami. Po dveletni skrivnostni bolezni se vrača v tekmovalni tenis. Vsaka vrnitev vrhunskega športnika v tekmovalni ritem je težka. Grega ni v formi, v kateri je bil na vrhuncu moči, a bo eden izmed vodilnih členov naše ekipe," je dejal kapetan Blaž Trupej, ki mu bo v vlogi trenerja pomagal Žiga Janškovec, dolgoletni sodelavec Žemlje.

Ugodni igralni pogoji za Žemljo v Bratislavi

Dvoboj med Slovaško in Slovenijo bo v Bratislavi potekal od 6. do 8. marca na hitri podlagi, kar je voda na mlin Žemlji. V Davisovem pokalu se obračuni igrajo na tri dobljene nize, tako da so zelo naporni in terjajo ogromno energije, a so Slovaki na njegovo zadovoljstvo izbrali hitro podlago. "Njegovo zdravstveno stanje je zadovoljivo. Dejstvo je, da v Iranu igra kratke dvoboje, bodo pa v Bratislavi točke kratke, saj se bo igralo na hitri podlagi. V dvorani ne bo tudi nobene izpostavljenosti vročine, tako da ga bodo pričakali ugodni pogoji," je pojasnil slovenski selektor.

Vrnitve Gorenjca se je razveselil tudi predsednik Teniške zveze Slovenije (TZS) Marko Umberger: "Ekipa bo z njim popolnejša. Vrača se po dolgoletni poškodbi in odhaja optimistično na težko gostovanje. Na Slovaškem bomo maksimalno drago prodali svojo kožo," je ocenil dvoboj, v katerem so Slovaki zaradi številnih dejavnikov, predvsem pa domačega igrišča, boljših uvrstitev igralcev na ATP lestvici, manj stresnega zdravstvenega stanja kandidatov in večji izkušenosti v Davisovem pokalu absolutni favoriti.

Bo Kavčič nared za nastop?

Poleg Žemlje, ki je svojevrstna neznanka, saj se še ne ve, kakšni so njegovi dometi na dvobojih, ki se igrajo na tri dobljene nize, je veliko vprašajev namenjenih pripravljenosti Blaža Kavčiča. Če bi bil zdrav, bi v odsotnosti soimenjaka Blaža Role predstavljal vlogo prve slovenske violine. Ptujčan, najboljši Slovenec na lestvici, je predstavil korekten razlog za tokratno odsotnost in bo marčevsko gostovanje na Slovaškem izpustil zaradi predolgih potovanj, menjav in prilagajanja na različne podlage ter priprav na odmeven turnir serije masters v Indian Wellsu. Ga lahko nadomesti Kavčič? O tem je le kratek čas po operaciji desnega stopala še prehitro soditi, dvoboji v Bratislavi pa bodo na vrsti že čez dva tedna.

Če ne bo šlo, bosta v konkurenci za nastop v slovenskem dresu še dva mlajša kandidata Tom Kočevar Dešman in Mike Urbanija. Če ne drugega, lahko slovenska reprezentanca v takšni postavi sproščeno naskakuje presenečenje, saj je Slovaška velika favoritinja, tega pa se zaveda tudi kapetan Trupej. Zato naj bi v slačilnici prevladovala sproščenost, ki bo v veliko pomoč tudi povratniku Žemlji.

Ne spreglejte